ΔΝΤ: Ο Παγκόσμιος οικονομικός χωροφύλακας ή ο παγκόσμιος οικονομικός τρομοκράτης;
- Η Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ασχολείται με το εθνικό σπορ...
- ΔΝΤ or ΤΝΤ... Ιδού η απορία
Το πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 720 δις ευρώ από τα οποία 60 δις θα δοθούν μέσω δανείων από την Κομισιόν, 440 δις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και 250 δις από το ΔΝΤ. Μαζί μ’ αυτή την απόφαση θα έλθει και η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η πίεση των αγορών. Μέσω συναλλαγματικών ανταλλαγών, των γνωστών swaps θα μπορεί η ευρωζώνη να προμηθεύεται ευκολότερα δολάρια και να είναι ομαλή η ροή χρήματος.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν πολλές ερμηνείες:
1. Κατ’ αρχάς φαίνεται ότι έγιναν στο… πόδι και κάτω από την πίεση των αγορών. Έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση ώστε να μην υπάρξουν κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ, επιθέσεις για τις οποίες προειδοποίησε και ο Ομπάμα την Α. Μέρκελ το βράδυ της Κυριακής. Είναι άγνωστο πως αυτές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν και με ποιους όρους, τι επιτόκια και με ποιο μηχανισμό. Θα είναι ανάλογος με αυτόν την Ελλάδας ή θα μπορούν οι χώρες να προσφεύγουν χωρίς να είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν… οδηγίες για μέτρα από το ΔΝΤ; Θα έχουν οικονομικό διευθυντήριο από την Ουάσιγκτον δηλαδή ή απλά θα είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέτρα σε συνεννόηση με την ΕΕ;
2. Αν αύριο μια χώρα, π.χ. η Πορτογαλία, αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον δανεισμό και καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό με το «καπέλο» του ΔΝΤ ίσως αυτό να μην είναι τρομακτικό. Αν όμως, κάνουμε λόγο για συστημική κρίση και εξάπλωση σε Ισπανία, Ιταλία και ιδιαίτερα στη Γαλλία τότε θα φτάνει ένα τέτοιο πακέτο; Αν μάλιστα στο χορό της καταστροφής μπει και η Βρετανία που δεν ήθελε τον μηχανισμό, με ποιο τρόπο θα βοηθηθεί;
3. Το ΔΝΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή με διάφορες μορφές σε 33 χώρες (η Ελλάδα είναι η τελευταία). Το ταμείο του ΔΝΤ δεν είναι απεριόριστο, επομένως μέχρι πότε θα μπορούν να δίνουν χρήμα και αν συνεχίσουν να δίνουν ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν;
4. Η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσει ορισμένα ανεξήγητα: Γιατί δεν προχώρησε μόνη της στον μηχανισμό και έβαλε το καπέλο του ΔΝΤ; Γιατί επέλεξε να είναι ρυθμιστής του μέλλοντός της η Ουάσιγκτον με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο;
5. Τέλος, ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ χρηματοδοτείται από όλες τις χώρες, και τις ευρωπαϊκές ενώ διατηρεί δικαίωμα βέτο η Ουάσιγκτον. Με λίγα λόγια οι χορηγοί του ΔΝΤ έχουν οικονομικό πρόβλημα και βάζουν χέρι στο ταμείο που οι ίδιοι έφτιαξαν αλλά με επαχθείς όρους. Έφτιαξαν έναν μηχανισμό για να προσφεύγουν στις δύσκολες στιγμές αλλά με οδυνηρό αντάλλαγμα την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Την εφαρμογή σκληρότατων, άγριων νεοφιλελεύθερων μέτρων που δεν τα θέλει κανείς πολιτικός.
Με άλλα λόγια, οι λαοί όμηροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο αποκτά πλέον το ρόλο του παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα.
Οι αποφάσεις του Ecofin
Οι φόβοι για κερδοσκοπική επίθεση μεγάλης κλίμακας που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εκδηλωνόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας ανάγκασε ΕΕ και ΗΠΑ να συντονίσουν τις κινήσεις τους και το Ecofin να καταλήξει σε συμφωνία για έναν μηχανισμό στήριξης του Ευρώ, στη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνεδρίαση που διήρκεσε 11 ώρες.
Έτσι, όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη – μέλη του ευρώ, «υπό εξαιρετικές περιστάσεις», όπως οι σημερινές.
«Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε ο Όλι Ρεν.
Η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε είναι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ειδικότερα, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.
Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.
Πρωτοβουλία της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα ξημερώματα έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Σε ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ τονίζει πως πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις.
Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολότερα δολάρια.
Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να αντιμετωπισθούν «οι σοβαρές εντάσεις που παρατηρούνται στις οικονομικές αγορές», τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.
Ικανοποίηση από τις αποφάσεις
Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση του Σουηδού υπουργού Οικονομικών Αντερς Μποργκ, ο οποιός σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε ένα «λυκο-σύμφωνο» (wolf pact) στην Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την αγέλη λύκων» (wolf pack) των κερδοσκόπων και των χρηματιστηριακών αγορών.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες.
«Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρος Καν.
Παράλληλα, η Ομάδα G7 των πλέον ανεπτυγμένων χωρών χαιρετίζει σε ανακοινωθέν της «τη δράση» που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη για να στηριχθούν οι χώρες – μέλη της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για να εξασφαλισθεί «η οικονομική σταθερότητα».
Η G7 χαιρετίζει επίσης και τη «δέσμευση» που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ομάδα εξάλλου υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της G7», οι οποίες έχουν δεσμευθεί να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap). Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 χαιρέτισε τα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ για τη στήριξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
«Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.
Θετικό ξεκίνημα στις αγορές
Θετική ήταν η ανταπόκριση των αγορών στο ξεκίνημα της ημέρας.
Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε τα 1,29 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στην Ασία.
Περίπου στις 03:45 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ανταλλάσσονταν έναντι 1,2902 δολαρίων στο Τόκιο, έναντι 1,2759 δολαρίων την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραφε αύξηση και έναντι του ιαπωνικού, φθάνοντας στα 118,65 γεν, έναντι 116,80 γεν την Παρασκευή.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...