Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζουν να επιμένουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας

  • Άρχισε έρευνα της Ε.Ε. για να βρεθούν κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίχτηκαν εις βάρος της Ελλάδας
Ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι η Ευρώπη μόνο χρόνο κερδίζει με το πακέτο των 750 δις που έχει εγκρίνει.
Κατά τον αναλυτή, το πακέτο απλά αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στη δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί οι χώρες του ευρώ, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της και σε μία πιθανή, δυνητική, λύση.
Ωστόσο, το πέρασμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αμφίβολο.
Ο El-Erian τάσσεται και υπέρ της άποψης που έχει εκφράσει το Νο 2 στέλεχος του ΔΝΤ, John Lipsky ότι μέρος της λύσης θα πρέπει να είναι κατά αρχήν, ένα haircut, δηλαδή η αναδιάρθρωση χρέους που αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας.
Οι οικονομολόγοι αποκαλούν "haircut" τη μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μίας χώρας, ή και μίας επιχείρησης.
Κατά δεύτερον θεωρεί απαραίτητες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζει όμως, αναφέροντας ότι ακόμα και αυτό το μοντέλο δε θα αποκαταστήσει πλήρως την ισορροπία. Επιπλέον, καίριο είναι και το ερώτημα του ρόλου της ΕΚΤ απέναντι στα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών.
Έρευνα για κερδοσκόπους από την Ε.Ε.
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά.
Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.
«Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».
Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]