Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το δύσκολο «σκάκι» των συγχωνεύσεων…

  • Και τώρα που έρχεται το ΔΝΤ οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να "αμυνθούν" και να ενδυναμωθούν μέσω διαδικασιών συγχώνευσης
«Συγχωνευθείτε, γιατί… χανόμαστε» είναι το μήνυμα που βγαίνει προς τους τραπεζίτες από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος, ενόψει της δύσκολης περιόδου εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε την Παρασκευή, αμέσως μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Γιώργο Προβόπουλο, για την προετοιμασία της λειτουργίας του νέου Ταμείου, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την «τρόικα».
«Μεταφράζοντας» την προτροπή για «στρατηγικές πρωτοβουλίες», τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος ευθέως πλέον συνιστούν συγκέντρωση τραπεζικών δυνάμεων, ώστε οι ασθενέστερες τράπεζες να «κουμπώσουν» με ισχυρότερες και να περιορισθούν κατά το δυνατό οι κεφαλαιακές «ενέσεις» που θα χρειασθεί να γίνουν από το Ταμείο, το οποίο θα λειτουργήσει με… δανεική «προίκα» 10 δις. ευρώ, από το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης των 110 δις. ευρώ.
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, η αναδιάταξη δυνάμεων με συγχωνεύσεις (και όχι εξαγορές, οι οποίες απαγορεύονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όσο οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις…) είναι επιβεβλημένη, για να απορροφηθούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα κεφάλαια του Ταμείου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους την προσεχή διετία, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μόνο από το Ταμείο.
Μοναδική δυνατότητα άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων θα ήταν η ενεργοποίηση ορισμένων μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην παρούσα φάση και όσο θα διαρκεί η αβεβαιότητα για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, οι μεγαλομέτοχοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα «ζεστοί» στην προοπτική της τοποθέτησης τεράστιων κεφαλαίων, με αβέβαια αποτελέσματα. Άλλωστε, ακόμη και τα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα, που είναι ταυτισμένα με μεγάλες ελληνικές τράπεζες, έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της συγκυρίας σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων τους και θα σταθμίσουν με μεγάλη προσοχή τις δυνατότητες επένδυσης κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα.
Πάντως, η νέα σκακιστική παρτίδα στο τραπεζικό σύστημα, που μόλις άρχισε, δεν είναι από τις πιο εύκολες. Το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα, είναι ότι στις παρούσες συνθήκες και με την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών τα επόμενα χρόνια, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τράπεζες με αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση, για να αποτελέσουν τους πόλους γύρω από τους οποίους θα συγκεντρωθούν οι πιο «αδύναμες».
Θεωρητικά, το προβάδισμα στην παρούσα φάση έχουν η Εθνική και η Alpha Bank, που πρόλαβαν να ολοκληρώσουν αυξήσεις κεφαλαίου πριν κλείσουν οι πύλες των αγορών για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ισχυρό θεωρείται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ήδη έχει επωμισθεί το κόστος διάσωσης της προβληματικής Aspis Bank. Στην πράξη, όμως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, όλες οι τράπεζες δέχονται τεράστιες πιέσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και είναι πολύ αμφίβολο αν με τη σημερινή κατάσταση μπορούν να αναδειχθούν ζευγάρια, τα οποία θα δημιουργούσαν νέες τράπεζες με υγιή κεφαλαιακή βάση.
Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα έχει σήμερα την «πλούσια» δομή του παρελθόντος, που δεν δικαιολογείται από τις σημερινές συνθήκες. Το πρόβλημα, εξεταζόμενο από τη σκοπιά των συγχωνεύσεων, είναι ιδιαίτερα αισθητό σε επίπεδο κορυφής, καθώς όλες οι τράπεζες διαθέτουν «στρατιές» ανώτερων και ανώτατων, καλοπληρωμένων στελεχών, που σε περίπτωση «γάμου» θα πρέπει να αποδεκατισθούν και θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα δημιουργήσει ισχυρές αντιστάσεις στις συγκλίσεις.
Εξάλλου, οι συγχωνεύσεις, ακόμη και σε «φτωχές» εποχές έχουν υψηλό κόστος. Ακόμη και αν βρεθεί νομικό παράθυρο για τη μείωση των υπερβολικών σημερινών δικτύων, που δεν μπορούν να συντηρηθούν από τη ζήτηση υπηρεσιών στις σημερινές συνθήκες, ο εξορθολογισμός των δικτύων θα είναι μια δύσκολη άσκηση, υψηλού κόστους για τις τράπεζες που θα εμπλακούν σε συγχωνεύσεις, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα ταιριάξουν σωστά οι διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες του συστήματος.
Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων τραπεζικών στελεχών, ότι σε επίπεδο κορυφής δεν θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στο πεδίο των συγχωνεύσεων. Αυτό που θα επιχειρήσουν η κυβέρνηση, η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι να ενσωματωθούν μικρές και μεσαίες τράπεζες, με σοβαρά προβλήματα, σε ισχυρότερους οργανισμούς, που θα λάβουν τις ενισχύσεις του Ταμείου για να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια. «Η προτροπή για “στρατηγικές πρωτοβουλίες” δεν φαίνεται ότι απευθύνεται σήμερα στις μεγάλες τράπεζες, αλλά στις μικρότερες, που η συστημική τους σημασία δεν δικαιολογεί μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις από το Ταμείο», τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έχω μπερδευτεί με τις τράπεζες την μία λένε πάρτε 28 δις και δεν τα θέλουν, μετά θέλουν 28 δις αλλά λένε ότι τελικά δώσανε 43 δις, τώρα λένε δώρο άλλα 10 δις, σύνολο 53 δις.

    Από την άλλη έχουμε τις τράπεζες να απειλούν τον κόσμο με τα στεγαστικά. Τι θα γίνει θα φάνε για αρχή τους φόρους οι τραπεζίτες και μετά θα μας πάρουν το σπίτι και τα σώβρακα;
    Υποχρεώσεις δεν έχουν αυτοί ποτέ, ούτε συνέπειες για τα λάθη τους, όπως εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]