Η νέα κυβέρνηση της χώρας
- Ένα δύσκολο στοίχημα με τρεις στόχους:
- Πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων,
- αποτροπή παρατεταμένης ύφεσης,
- διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων
Η αποδοχή, από την πλευρά της Ελλάδας, των σκληρών μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για να εγκρίνουν στις 10 Μαΐου το δάνειο των 120 - 135 δισ. ευρώ οι δανειστές της, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη, με πρώτη τη Γερμανία, ενώ η πιστή εφαρμογή τους, τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα, είναι ο απαράβατος όρος για να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις. Το στοίχημα θα είναι δύσκολο και επώδυνο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση ή υπαναχώρηση από τη συμφωνία θα έχει συνέπεια τη χρεοκοπία.
Ο νέος δημοσιονομικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος με διατηρήσιμο τρόπο, δηλαδή με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, αντί του 2012 που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επί της ουσίας πρόκειται για μια προσαρμογή της τάξης των 11 ποσοστιαίων μονάδων ή των 26 δισ. ευρώ σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, τουλάχιστον το 2010 και το 2011 και ασθενούς ανάπτυξης στη συνέχεια. Η μείωση του ελλείμματος, κατά την πάγια τακτική του ΔΝΤ, θα είναι «εμπροσθοβαρής», δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να επιτευχθεί κυρίως φέτος και τον επόμενο χρόνο.
Η αποτροπή μιας παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας των μέτρων λιτότητας είναι ένα άλλο εξίσου δύσκολο στοίχημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 4% φέτος αντί του 2% - 2,7% που προβλεπόταν έως τώρα.
Τα μέτρα που ζητούν το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν σοκ, καθώς ανατρέπουν όλα όσα θεωρούνται έως σήμερα δεδομένα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ήταν απλώς αδιανόητα. Η διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων είναι ένα τρίτο δύσκολο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.
Τα μέτρα που ζητούν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη είναι:
1. Περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, ώστε να επιτευχθεί μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 10% επιπλέον. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει περαιτέρω περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας φέτος και των άλλων επιδομάτων από το 2011. Προβλέπεται επίσης πάγωμα των αποδοχών.
2. Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία. Η κυβέρνηση προτείνει είτε μεγαλύτερη παρακράτηση έως και 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ ή κατάργηση των δώρων στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, λόγω έλλειψης στοιχείων είναι δύσκολο να υπάρχει μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
3. Στον ιδιωτικό τομέα, από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια να μην πειραχθούν οι μισθοί, αλλά να αποδεχθούν μόνο την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού με τη μορφή επιδόματος παραγωγικότητας στις μηνιαίες αποδοχές. Εναλλακτικά προτείνεται να δίνεται ως δώρο μόνο ο βασικός μισθός χωρίς τα επιδόματα.
4. Πάγωμα προσλήψεων για τρία ή τέσσερα χρόνια στον δημόσιο τομέα. Επίσης, προτείνεται η εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζόμενου, για έναν χρόνο, χωρίς το δικαίωμα αποζημίωσης κι άλλων πλεονεκτημάτων.
5. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα,ποτά, τσιγάρα κατά 10% και των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 11% στο 12% και από το 21% στο 22 ή το 23%
6. Κατάργηση της υποχρεωτικής διαδικασίας προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, που επί της ουσίας οδηγεί σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
7. Αύξηση του ορίου των απολύσεων στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 200 ατόμων στο 5% από το 2%.
8. Μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 50%
9. Κλείσιμο δημόσιων φορέων
10. Ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων
11. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, πραγματική και όχι όπως αυτή που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών για τα φορτηγά, όπου το κόστος των νέων αδειών, ουσιαστικά αποτρέπει την απελευθέρωση της αγοράς.
Το πακέτο διάσωσης θα περιλαμβάνει σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών σε περίπτωση που δεν αποκατασταθούν σύντομα οι γραμμές πίστωσης από τη διατραπεζική αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις επαφές του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ κ. Στρος Καν στη Γερμανία, το συνολικό ύψος του θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 120 - 135 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της χώρας από το 2010 έως το 2012.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...