Οι φόροι τρομάζουν και την Τράπεζα της Ελλάδας
- Ανησυχεί το τραπεζικό σύστημα γιατί οι νέοι φόροι θα επιτείνουν την ύφεση...
- Νέοι φόροι θα σημάνουν το "κλείσιμο" της οικονομίας, αφού κανείς δεν θα έρχεται να επενδύσει σε μία ακριβή χώρα
- Κανείς πλέον δεν σκέφτεται τους έλληνες πολίτες ως ανθρώπους, παρά μόνο ως αριθμούς
- Έλληνες οικονομολόγοι κατά της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης
Όπως αναφέρει απόσπασμα έκθεσης του διοικητή της, Γ. Προβόπουλου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα «τυχόν περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης (εκείνων που δεν φοροδιαφεύγουν, εννοείται) θα μπορούσε να έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου και του έντονου φορολογικού ανταγωνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο».
Η επισήμανση συνοδεύεται και από σύσταση για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή φέτος (κατά 2,4 δισ. ευρώ) από τον περιορισμό της σπατάλης.
Είναι η πρώτη φορά που η ΤτΕ ζητεί λιγότερα μέτρα από αυτά που σκέφτεται η κυβέρνηση ή θα αναγκαστεί να λάβει υπό τις πιέσεις των «επιτηρητών».
Ο κίνδυνος είναι σαφής: η είσοδος της χώρας σε μεγάλη και πολυετή ύφεση, αφού, και να «εξυγιανθεί» δημοσιονομικά, για να επενδύσουν Ελληνες και ξένοι πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο φορολογικό περιβάλλον.
Πόσω μάλλον που στη χώρα οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται από υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.
Έλληνες οικονομολόγοι κατά του μηχανισμού στήριξης
Τέσσερις γνωστοί οικονομολόγοι (Κ. Βεργόπουλος, Γ. Δραγασάκης, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, Σ. Ρομπόλης) με διακήρυξή τους τάσσονται κατά της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.
Υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται
«στη δανειακή μεγέθυνση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης, στις υπερτιμολογήσεις των κρατικών προμηθειών, στις φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, στην ανισοκατανομή του εισοδήματος, στην απελευθέρωση της φοροδιαφυγής, στην κατάρρευση του μηχανισμού ελέγχου είσπραξης των εσόδων, στην εισφοροδιαφυγή, στην ευέλικτη και αδήλωτη εργασία, καθώς και στη συρρίκνωση του τεχνολογικού και καινοτομικού δυναμικού της χώρας».
Προτείνουν ως οδό για την αναθέρμανση της οικονομίας «μια αντίθετη αναδιανομή του εισοδήματος, να μεταφερθούν στα δημόσια ταμεία πόροι και εισοδήματα από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους μισθωτούς και τους φτωχούς».
Τι πρόκειται να συμβεί;
Τα μέτρα, ουσιαστικά θα εγκλωβίσουν την οικονομία, καθιστώντας την απαγορευτική σε οποιαδήποτε υγιή επένδυση, αλλά κυρίως, θα στραγγαλίσουν και την υπάρχουσα-εγχώρια αγορά, μειώνοντας τραγικά τα έσοδα στα ταμεία του κράτους και οδηγώντας στο λογικό αδιέξοδο της μη πληρωμής χρεών... Το αδιέξοδο ή ο φαύλος κύκλος στο οποίο οδηγούμαστε σαν χώρα, ουσιαστικά μεταβάλει τη χώρα σε πεδίο μόνιμου εισπρακτικού μηχανισμού των δανειστών της, του δε έλληνες πολίτες σε υπανθρώπους και πλάσματα μηδενικής σχεδόν αξίας για τις διεθνείς αγορές που με τόση λατρεία υπερασπίζεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και φυσικά το ΔΝΤ...
Πότε κάποιος θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που φωνάζει για την ύπαρξη ανθρώπων, είναι άγνωστο... Πιθανότερο είναι να ακούσουν ξαφνικά τις φωνές αυτών των ανθρώπων που θα επιτίθενται, μέσα από μία κίνηση απελπισίας ή ενστικτώδους επιβίωσης (και τότε τα ένστικτα θα είναι σε πολύ άγρια μορφή) σε οτιδήποτε και σε οποιονδήποτε τους έχει περιορίσει, τους έχει υποβιβάσει ή τους έχει "μηδενίσει" μη υπολογίζοντας την ύπαρξή τους...
Το καλύτερο σενάριο είναι οι κύριοι της κυβέρνησης (όχι του ΔΝΤ, επειδή αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, όσο άχαρη και αν είναι...) αλλά και του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου της χώρας, θα ζήσουν πολύ άσχημες, άγριες και επικίνδυνες στιγμές, τόσο για τους ίδιους όσο και για το οικογενειακό και το ευρύτερο συγγενικό τους περιβάλλον. Το αδιέξοδο, εξάλλου, οφείλεται καθαρά στον πολιτικό κόσμο, που συνεχίζει να επιμένει στην μη αναζήτηση των κλεμμένων (ή των χαμένων, όπως προτιμάτε) τεραστίων ποσών -και των πραγματικών ενόχων- που οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν το χείλος της καταστροφής.
Τέλος, εάν η χώρα είναι να καταστραφεί, πολλοί θα συμπαρασυρθούν μαζί της. Και μέσα στους πολλούς δεν θα είναι μόνο οι απλοί πολίτες, αλλά και μέρος των πραγματικών ενόχων της καταστροφής... Κρίμα, γιατί κάποιες τραπεζικές καταθέσεις και κάποιες πλούσιες (προσφάτως αγορασθείσες) κατοικίες στο Λονδίνο και αλλού, θα μείνουν χωρίς... ιδιοκτήτες...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...