Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλος κίνδυνος για κλείσιμο επιχειρήσεων, ζημίες και ακάλυπτες επιταγές είναι το σκηνικό της αγοράς

  • Ζημιογόνο ήταν το 2009 για το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της Icap
  • Σκηνικό φρίκης στον επιχειρηματικό κόσμο που βλέπει το "τέλος" να έρχεται πολύ γρήγορα
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Icap Group ανέλυσε 4.100 ισολογισμούς του 2009 οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των εταιρειών Α.Ε. και ΕΠΕ που υποχρεούνται να δημοσιεύουν ισολογισμούς.


Σύμφωνα με τη μελέτη, το 26% των 4.100 επιχειρήσεων είναι ζημιογόνο σε επίπεδο κερδών EBITDA και το 36% αυτών είναι ζημιογόνο σε επίπεδο Κερδών προ Φόρων ενώ ενδεικτικό ακόμη είναι το ότι το 54% είχε αρνητική μεταβολή, δηλαδή παρουσίασε χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους σε σχέση με το 2008. 

Τα δε παραπάνω ποσοστά αναμένεται να επιδεινωθούν μια και έχει παρατηρηθεί ότι οι εταιρείες με αρνητικότερα οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους προς το τέλος της προθεσμίας (15/6/2010). 

Το 2009 οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ενώ η εγχώρια οικονομία συνολικά εμφάνισε σημαντική επιδείνωση με το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε -2% (σε ετήσια βάση).
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης που υπάρχουν, που όμως για την ελληνική πραγματικότητα φαντάζουν ακόμη μακρινές.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι πράγματι ενδιαφέρον να δοθεί μια πρώτη εικόνα της πορείας των οικονομικών μεγεθών και αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2009 μέχρι και την 10η Μαΐου 2010. 

Από το σύνολο των 4.100 επιχειρήσεων εξαιρέθηκαν δύο (ΕΛΠΕ-ΔΕΗ), εξαιτίας των ακραίων τιμών που χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα τους, με συνέπεια να επηρεάζουν πολύ έντονα τα μεγέθη του συνολικού δείγματος και να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα που προκύπτει από το σύνολο των λοιπών επιχειρήσεων.
Κατόπιν τούτου, το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 4.098 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 884 είναι βιομηχανικές, οι 1.126 εμπορικές, οι 262 εταιρείες του τεχνικού-κατασκευαστικού τομέα, οι 419 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, καθώς και 1.407 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών). Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών για το 2009 συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2008.
Περισσότερες οι ακάλυπτες επιταγές του Απριλίου
Σε 15.719 ανήλθαν σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές και σε 138,8 εκατ. ευρώ σε αξία τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Τειρεσίας ΑΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,79% σε τεμάχια και μείωση 7,94% σε αξία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια σημείωσαν μείωση 43,3% και σε αξία μείωση 48,8%. Το τετράμηνο (Ιανουάριος-Απρίλιος 2010) οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια ανήλθαν σε 52.423 και σε αξία σε 504,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ανήλθαν σε αξία 176 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 σε 215,1 εκατ. ευρώ, το τρίμηνο σε 366 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν στο τετράμηνο σε 504,8 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το Απρίλιο του 2010 ανήλθαν σε τεμάχια 10.145 και σε αξία σε 15,6 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους σημείωσαν μείωση 19,74% σε τεμάχια και μείωση 22% σε αξία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 σημείωσαν μείωση 3,18% και σε αξία μείωση 0,44%. Το πρώτο τετράμηνο του έτους οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε τεμάχια σε 41.729 και σε αξία σε 71,1 εκατ. ευρώ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]