Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις «ψείρες» αρέσει να βγαίνουν στο γιλέκο…

  • Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της χρεοκοπίας παραμένει ανοιχτό για τη χώρα μας
  • Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εξόδου μας ή και της διάλυσης της ευρωζώνης
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή για να μπορέσει κάποιος να στηρίξει οποιαδήποτε εκτίμηση και πρόβλεψη. Σίγουρα υπάρχει η κοινή λογική που λέει ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ακόμη και αν δεν είχαμε εφεύρει το ευρώ, θάπρεπε να το κάνουμε τώρα. Όχι μόνο εμείς αλλά και οικονομίες όπως της Γερμανίας που είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στον πλανήτη...
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει το ευρώ. Πολλές φορές στην ιστορία οι λαοί έχουν αποφασίσει τις λάθος κινήσεις και έχουν ολιγωρήσει...
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει το παιγνίδι. Από αυτή την κρίση οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν προς την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης παρά τη διάλυση.
Γιατί όλοι ποντάρουν εναντίον...
Το γράφαμε και χθες. Κουτσοί στραβοί ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία ενώ αυξάνεται ο αριθμός αυτών που ποντάρουν στη διάλυση της ευρωζώνης.
Αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Οι εξελίξεις στις αγορές και την οικονομία και οι απόψεις γι’ αυτές έχουν τη σχέση που έχουν τα υπερηχητικά αεροσκάφη με τον θόρυβο που δημιουργούν. Όταν έχει φτάσει ο θόρυβος και ο στόχος συνεχίζει να υπάρχει σημαίνει ότι ο «καμικάζι» με το επικίνδυνο φορτίο έχει αποχωρήσει...
Τα ίδια δεν συνέβαιναν και στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009; Όλοι, ειδικοί και μη, καθημερινά μας βομβάρδιζαν με στοιχεία και αναλύσεις για τον επελαύνοντα Αρμαγεδδώνα και την εκτίμηση ότι για να δούμε άνοδο χρηματιστηρίων πάνω από 10-20% θα περάσουν δεκαετίες...
Δεν ήταν έτσι όμως...
Αυτό που συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι μια αμφίδρομη τριπλή συμπλοκή μεταξύ κοινού, μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιολόγων.
Πάντα υπάρχουν δημοσιολόγοι που είναι απαισιόδοξοι, πολύ απαισιόδοξοι ή αισιόδοξοι. Τις δύσκολες μέρες τα μέσα ενημέρωσης παρατηρούν ότι τα τρομακτικά σενάρια πουλάνε περισσότερο, όπως τις καλές μέρες πουλάνε τα υπεραισιόδοξα σενάρια.
Σε κάθε φάση προβάλουν αυτά που πουλάνε περισσότερο, όχι επίτηδες, αλλά από ένστικτο επιβίωσης. Οι δημοσιολόγοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία της δημοσιότητας. Όταν βλέπουν ότι οι ακραίες απόψεις προβάλλονται καλύτερα πλειοδοτούν.
Πέρυσι το Χειμώνα πουλούσε η κατάρρευση του καπιταλισμού από τις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Φέτος πουλάει η χρεοκοπία της Ελλάδας και σαν συνέχεια η διάλυση της ευρωζώνης.
Οι παλιές καραβάνες το γνωρίζουν καλά, στις αγορές όταν όλα τα στοιχεία μοιάζουν αδιάσειστα εναντίον σου είναι η ώρα να ξεκινήσεις την αντεπίθεση. Οι πολλοί συνήθως κάνουν λάθος...
Οι σοφοί της ζωής και των αγορών μαθαίνουν πόσο περίπλοκα απλός είναι ο κόσμος και πόσο πεπερασμένες οι λογιστικές γραμμικές προσεγγίσεις.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καλό άρθρο. Το σεμινάριο του ΔΝΤ στους δημοσιογράφους έπιασε τόπο.
    Κατηγόρησε τους άλλους για αυτό που κάνεις εσύ.

    ΟΣΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΝΤ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]