Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τέταρτη εξουσία που έγινε... πρώτη!


  • "...η τέταρτη εξουσία έγινε πρώτη και εμείς οι Έλληνες απολαμβάνουμε πρωθυπουργούς μικρού μεγέθους και ηθικού αναστήματος και μεσσίες που προβάλλουν διλήμματα της μορφής «ΔΝΤ ή χρεωκοπία» που μας υπαγορεύουν τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και οι πληρωμένοι δολοφόνοι της αλήθειας και της πραγματικής ενημέρωσης του λαού..."
Μόλις είκοσι ένα χρόνια έχουν περάσει από τη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, γεγονός που όλοι μας πανηγυρίσαμε τότε προσδοκώντας καλύτερη ενημέρωση, περισσότερη ψυχαγωγία, πολυφωνία ή οτιδήποτε τέλος πάντων προσδοκούσε ο καθένας από εμάς.
Αφού η πίτα των τηλεοπτικών συχνοτήτων μοιράστηκε και οι αρχικοί πανηγυρισμοί κόπασαν, αφού οι ιδιοκτήτες τους ισχυροποιήθηκαν οικονομικά (βλέπετε η διαφήμιση αποφέρει τεράστια κέρδη), τότε οι μάσκες έπεσαν και επιτέλους φάνηκε ο πραγματικός σκοπός της τηλεοπτικής επανάστασης του τέλους της δεκαετίας του ’80.
Δημιουργήθηκε λοιπόν μια «αριστοκρατία» ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι πολύ σύντομα δραστηριοποιήθηκαν και σε άλλους τομείς επιχειρηματικότητας (π.χ κατασκευές) διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική τους ισχύ. Το χειρότερο όμως ήταν πως οι εθνοπατέρες μας όχι μόνο δεν δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο που να καθιστά ασύμβατη την όποια επιχειρηματική δράση με την δραστηριοποίηση στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά – αντιθέτως – ενεπλάκησαν σε απίστευτα παιχνίδια διαπλοκής αποσκοπώντας αφενός σε εύκολο πλουτισμό και αφετέρου στην πολιτική τους επιβίωση.
Με απλά λόγια όταν κάποιος αναθέτει ένα έργο στην κατασκευαστική εταιρεία τάδε, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κύριος Χ, που όλως τυχαίως έχει και έναν τηλεοπτικό σταθμό, τότε έχει σίγουρα εξασφαλίσει:
α. τις μίζες του (νόμιμες και παράνομες) και
β. τηλεοπτική προβολή για τον ίδιο και το κόμμα του.
και η πολιτική προβολή είναι πια στις μέρες μας συνώνυμο της πολιτικής επιβίωσης.
Απόδειξη δε αυτού είναι το γεγονός ότι επιβιώνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή πρόσωπα που από χρόνια θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί λόγω του παρελθόντος τους, ενώ αντιστρόφως παραγκωνίζονται άξια και ικανά πρόσωπα γιατί έχουν το… μειονέκτημα να μη διαπλέκονται.
Άλλη δε απόδειξη είναι το (επίσης γνωστό σε όλους) ότι όλα τα κόμματα έχουν το δικό τους ευνοούμενο επιχειρηματικό κύκλο. Είναι οι γνωστοί «πράσινοι», «γαλάζιοι» «κόκκινοι» κλπ διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, όπως αστόχως τους αποκαλούν, γιατί το χρώμα του χρήματος είναι ένα και το αυτό. Άλλωστε κανένα πρόβλημα δεν έχουν να μεταπηδούν ένθεν κακείθεν, αρκεί να υπάρχει ισχυρό κίνητρο.
Το αναμενόμενο θα ήταν – αν βεβαίως οι θεσμοί λειτουργούσαν – σύσσωμη η Βουλή να ρυθμίσει και να αποκαταστήσει αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας που δημιουργήθηκε στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, συνεπεία των αλλαγών που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή των συνθηκών ζωής μέσα στη διαρκώς και ταχέως εξελισσόμενη κοινωνία μας.
Αντ’ αυτού πλήρης σιωπή, ενδεικτική του πως αντιμετωπίζουν την πολιτική οι νεοέλληνες πολιτικοί μας. Έτσι η τέταρτη εξουσία έγινε πρώτη και εμείς οι Έλληνες απολαμβάνουμε πρωθυπουργούς μικρού μεγέθους και ηθικού αναστήματος και μεσσίες που προβάλλουν διλήμματα της μορφής «ΔΝΤ ή χρεωκοπία» που μας υπαγορεύουν τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και οι πληρωμένοι δολοφόνοι της αλήθειας και της πραγματικής ενημέρωσης του λαού.
Κι όμως ευρέθη ελπίς! Τελευταία εστία αντίστασης το διαδίκτυο. Εδώ η φωνή δεν πνίγεται, εδώ η γλώσσα ξαναγίνεται εργαλείο δημιουργίας και προβληματισμού, κόντρα σ’ αυτούς που έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν μόνο για γλείψιμο.
Αιτωλός


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Κι όμως ευρέθη ελπίς! Τελευταία εστία αντίστασης το διαδίκτυο. Εδώ η φωνή δεν πνίγεται, εδώ η γλώσσα ξαναγίνεται εργαλείο δημιουργίας και προβληματισμού, κόντρα σ’ αυτούς που έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν μόνο για γλείψιμο."

    KX : Δυστυχώς φρούδα είναι η ελπίδα αυτή. Το διαδίκτυο δεν ασκεί ούτε διαμορφώνει πολιτική ή πολιτικές, όπως ακριβώς συμβαίνει και συνέβενε στο παρελθόν με τα καφενεία. Άλλαξαν οι καιροί και το καφενείο έγινε διαδικτυακό, όπου ο Γιάννης κερνά και ο Γιάννης πίνει, χωρίς να μεσολαβεί το γκαρσόν. Μόνοι μας τα λέμε με την χαρά - αλλά ψευδαίσθηση στην πραγματικότητα - ότι και άλλοι συμφωνούν μαζί μας ή ότι ακουγόμαστε.

    Και τι περισσότερο κάνουμε; Απολύτως τίποτα. Αυτά που γράφουμε τα κουβεντιάζουν και οι λιγοστοί πλέον πελάτες των καφενείων. Το ίδιο κάνουν και άλλοι διάφοροι που μαζεύονται στα σπίτια φίλων για χαρτάκι ή κάτι άλλο. Τα ίδια λέει και η κυρία Μαρία όταν πηγαίνει στη Λαϊκή, όταν πηγαίνει στο φούρνο, όταν πηγαίνει στο mini ή το super μάρκετ της γειτονιάς της.

    Αποτέλεσμα; Το αύριο χειρότερο από το χθές και η ζωή ... τσουλάει στη κατηφόρα με απίστευτη ταχύτητα. Είδαμε καμιά οργανωμένη αντίδραση, του τύπου ομαδικής άρνησης καταθέσεων φορολογικών δηλώσεων έστω από 200 ή 500 υπόχρεους μισθωτούς ή συνταξιούχους; Είδαμε ομαδική και οργανωμένη άρνηση πληρωμών λογαρισμών της ΔΕΗ; Είδαμε ομαδική και οργανωμένη ανάληψη καταθέσεων - όσων έχουν;
    Είδαμε ομαδικές και οργανωμένες δικαστικές προσφυγές κατά όλων εκείνων που καταλήστεψαν το Δημόσιο;

    Πού είναι οι συνδικαλιστές και οι έγκριτοι νομικοί, που γνωρίζουν να παίζουν στα δάκτυλα (όπου τους είναι συμφέρον) νόμους και συμβάσεις με τις άλλοτε διασταλτικές και πότε συσταλτικές ερμηνείες τους; Όλοι τους ησυχάζουν κι εμείς βαυκαλιζόμαστε με την εικονική φωνή που (δεν) ακούγεται και την ψηφιακή γλώσσα που (δεν) σπάει κόκκαλα.

    Εντάξει, τη γλώσσα δεν την έχουμε για γλείψιμο, αλλά το σβέρκο το προσφέρουμε για σφαλιάρες. Αυτοί που μας πρόσφεραν τον διαδικτυακό λόγο ήξεραν τι έκαναν, γι΄ αυτό και το έφτιαξαν : Αντί να βλέπουμε τις διαφημίσεις και τα άλλα αποβλακωτικά τηλεοπτικά, ηρεμούμε απολαμβάνοντας την ψευτοδημοκρατία του διαδικτύου και την εξαπάτηση της ελευθερίας του λόγου. Ένας λόγος που απρακτεί, ένας λόγος που αργεί, ένας λόγος που δεν γίνεται πράξη, είναι άχρηστος. είναι για τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Κυπριανός
    Χωρίς να διαφωνώ με τα όσα γράφεις, και χωρίς να θέλω να φανώ αισιόδοξος (γιατί δεν είμαι) ήθελα να παρατηρήσω το εξής: στο δικό μου περιβάλλον, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που καταπίνουν αμάσητα αυτά που σερβίρει η τηλεόραση και αυτούς που έχουν μια πιο σφαιρική εικόνα, είναι ότι οι δεύτεροι διαβάζουν μπλογκς. Όταν μεταφέρω σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν ίντερνετ αυτά που διαβάζω, με κοιτάνε σαν να είμαι από άλλο πλανήτη. Αν μη τι άλλο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάνεις ότι τα μλογκς προσφέρουν μια εντυπωσιακή πολυφωνία που είναι απαραίτητη για την σωστή ενημέρωση. Θα μου πεις σε τι μας βοηθάει αυτό; το μέλλον θα δείξει. Πάντως, σε αντίθεση με τις αγορές και τα χρηματιστήρια που προεξοφλούν τα γεγονότα, οι πληθυσμοί αντιδρούν αναδρομικά και συνήθως μη γραμμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]