Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαρόζο: Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για την Ελλάδα

  • "...Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα..."
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αν στη Σύνοδο Κορυφής δεν ληφθεί κάποια απόφαση θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, τη λήψη απόφασης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, επιθυμεί η ισπανική προεδρία της Ε.Ε., παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας.
«Χρειαζόμαστε απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο για το πως να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, διαφορετικά θα συνεχιστεί η μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία».
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της να επιτύχει η έγκριση της αρχής της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη διάρκεια της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα, παρά τη μεγάλη επιφυλακτικότητα της Γερμανίας εξέφρασε η ισπανική προεδρία της ΕΕ.
«Η ισπανική προεδρία θα εργαστεί για το θέμα αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, λίγο πριν από την συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα, λόγω των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ να εγκρίνουν στη Σύνοδο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την εφαρμογή μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Η Ελλάδα ελπίζει πως με μια τέτοια απόφαση θα μπορέσει να καθησυχάσει τις οικονομικές αγορές και θα της δώσει τη δυνατότητα να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια από ότι σήμερα για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.
Όμως η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αρνείται προς το παρόν να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο.
«Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», δήλωσε η Μέρκελ την Κυριακή.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]