Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα σήμαινε η έξοδος από την Ευρωζώνη

  • Μέχρι πριν από λίγους μήνες, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της θριαμβευτικής επιστροφής της δραχμής ακουγόταν είτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας είτε ως ευσεβής πόθος των αντιευρωπαϊστών της χώρας
Του Γιώργου Χρηστίδη
Σήμερα δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός των θεωριών συνωμοσίας ότι η Ελλάδα ήδη… τυπώνει δραχμές στο νομισματοκοπείο για να τον απασχολήσει σοβαρά ο κίνδυνος το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η Γερμανία μιλά ευθέως για ανάγκη αναθεώρησης των συνθηκών προκειμένου να αποβάλλονται από τη ζώνη του ευρώ τα απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ καθηγητές, νομπελίστες, πολιτικοί, αναλυτές και άλλοι καλοθελητές, συνήθως με έδρα το Λονδίνο ή την Ουάσιγκτον, μας προτρέπουν να φύγουμε άρον άρον από το ευρώ "για το καλό μας".
Τι θα "κερδίζαμε"…
Το σκεπτικό τους είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έπρεπε να έχει μπει στην ευρωζώνη, αποκτώντας ένα νόμισμα υπερβολικά ισχυρό και άκαμπτο για μια χώρα με τόσο χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Σήμερα, συνεχίζει η σκέψη τους, απλώς το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαλλαγμένοι από το άχθος του ευρώ, θα μπορούσαμε να υποτιμήσουμε το… νέο παλιό μας νόμισμα, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της ανταγωνιστικότητας, να περιορίσουμε το έλλειμμα στο εξωτερικό μας ισοζύγιο και, σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού των δαπανών στο εσωτερικό, να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική μας "υγεία". Και τότε, αν θέλουμε ακόμα και μας θέλουν κι εκείνοι, να επιστρέψουμε στο ευρώ με μια πιο ευνοϊκή ισοτιμία από αυτήν που μπήκαμε την πρώτη φορά.
…και τι θα χάναμε
Βολικότατα, η αφήγηση αυτή παραβλέπει τις παράπλευρες απώλειες και το τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος μιας επιστροφής στη δραχμή. Τι θα σήμαινε λοιπόν μία έξοδος από την ευρωζώνη;
Σε πολιτικό επίπεδο ότι οι κόποι του ελληνικού λαού με τους οποίους εισήλθαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης θα πήγαιναν χαμένοι. Με τεράστιο κόστος για την εθνική μας αυτοπεποίθηση, τη θέση μας στην Ευρώπη, ακόμη και για τα εθνικά μας θέματα.
Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ερχόταν ως συνέπεια μιας χρεοκοπίας και γενικότερης οικονομικής κατάρρευσης τύπου Αργεντινής ή Ζιμπάμπουε.
Μετά την έξοδο, η δραχμή θα υφίστατο μία υποτίμηση της τάξης του 40%. Την υποτίμηση θα συνόδευε μπαράζ χρεοκοπιών από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα συνέχιζαν να χρωστάνε σε ευρώ.
Οι καταθέτες στην Ελλάδα πολύ απλά θα κινδύνευαν να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους, τόσο εξαιτίας της υποτίμησης, όσο και του κινδύνου πτώχευσης των τραπεζών.
Υποτίμηση σημαίνει κατ' ουσίαν εξαθλίωση των ήδη φτωχών και… φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Σημαίνει τη βίαιη υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου.
Το όφελος από την τόνωση των εξαγωγών είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, διότι πολύ απλά η Ελλάδα είναι μία χώρα που δυστυχώς παράγει ελάχιστα.
Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, η εξαφάνιση των καταθέσεων, θα οδηγούσαν σε τρομακτική άνοδο της ανεργίας.
Η κακή χρήση του ευρώ
Σε τελική ανάλυση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ευρώ δεν είναι υπαίτιο για τα τωρινά προβλήματα της Ελλάδας. Το κοινό νόμισμα μας προστάτεψε στη μέχρι σήμερα συμβίωσή μας από ουκ ολίγες υποτιμήσεις, κερδοσκοπικές επιθέσεις, πετρελαϊκές κρίσεις, πολέμους, λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Οι Έλληνες πέσαμε θύματα όμως της αυταπάτης ότι το ευρώ είναι πανάκεια. Ότι αρκούσε η ένταξή μας στην ευρωζώνη για να είμαστε ες αεί ασφαλείς. Αυτή η αυταπάτη μας οδήγησε στον υπερδανεισμό, απέτρεψε τις τομές που χρειάζονταν σε όλους τους τομείς κατεπειγόντως η χώρα, επέτρεψε να εκτιναχθεί το έλλειμμα στο εξωτερικό μας ισοζύγιο, αποθράσυνε την κακοδιαχείριση. Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από μια δεκαετία βιασμού από την Ελλάδα, το ευρώ παίρνει σήμερα την εκδίκησή του.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Eίμαι ένας από από ΟΛΟΥΣ εκείνους τους ΈΛΛΗΝΕΣ που πραγματικά ανησυχούν για το Μέλλον της Ελλάδος μας.
    Πολλά λάθη από όλες τις κυβερνήσεις μας έχουν φτάσει σε αυτό το κακό χάλι ....
    Αναρτώμαι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνους τους φυσικούς θησαυρούς μας ???
    Ακούμε από τα μέσα ότι υπάρχουν διάφορα κοιτάσματα είτε αυτά είναι ουράνιο, χρυσός η ακόμη πετρέλαιο όπως και άλλα σπάνια που φιλοξενεί ο χώρος μας.

    Ας αφήσουμε το πετρέλαιο γιατί είναι δαπανηρό στην όρυξη και ας δούμε περισσότερο στα άλλα ορυκτά.
    Ας πούμε το ουράνιο το οποίο θα σκεπτόμουν πιο πονηρά και για καλό της Ελλάδος να γίνει εξόρυξη αλλά η επεξεργασία του να γίνεται εκτός του δικούς μας χώρου ώστε τα ραδιενεργά απόβλητα να μην μας ‘σκοτώνουν’.
    Να πάμε όλοι μας να βγάλουμε εκείνο τον χρυσό και να είμαστε κυρίαρχοι !! να μην έχουμε ανάγκη κανέναν.
    Οι κυβερνήσεις τι κάνουν ??? εξυπηρετούν συμφέροντα μιας και δεν είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ αλλά ξενόφερτοι που κοιτάζουν το συμφέρον άλλων κρατών η την τσέπη τους…!!!
    Επιτέλους πότε θα ελευθερωθούμε από τους ‘ δικούς μας άρπαζες ??? εδώ δεν αντέξαμε καμιά σκλαβιά και υποδούλωση και δεχόμαστε όλα αυτά ??? έξω όλοι …όλοι εκείνοι που δεν κοιτάνε το συμφέρον του χώρου μας των Ελλήνων πρέπει ένα μεγάλο ΟΥΣΤ σε όλους εκείνους ΟΥΣΤ…..οΥΣΤ …..ΟΥΣΤ.
    ΈΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ …ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ….. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ …… ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι, άγνωστο ακόμα, και να συμβεί στη συνεχώς δοκιμαζόμενη χώρα μας, γιατί άραγε η πλειονότητα κοντεύει να ξεχάσει την αποκέντρωση στα ημιέρημα χωριά και την κατεπείγουσα ανάγκη αυτοοργάνωσης σε ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ;;;
    Γιατί, απλώς, ο κατευθυνόμενος εθισμός στα πομπηιακά ξενύχτια (πόσα παιδιά κοιμούνται σήμερα ΔΙΕΘΝΩΣ από την ώρα που έχουν ανάγκη, δηλαδή από τις 8μμ τα μικρά και 9 τα μεγαλύτερα;;;), έχει ΘΟΛΩΣΕΙ 7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, που ανά πάσα στιγμή θα κανιβαλίσουν...
    Αναλογιστείτε τι κάνει ο καθένας για τη διάσωση των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία τα παραμύθια αλλά ας δούμε την πραγματικότητα, "οι κόποι του ελληνικού λαού με τους οποίους εισήλθαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης" ήταν η απάτη του Σημίτη στα λογιστικά του κράτους σε συνδυασμό με την μαστούρα της Ελληνικής οικονομίας από τα πακέτα επιδοτήσεων της ΕΕ.
    Ο στόχος των επιδοτήσεων ήταν να φύγουν οι βιοτεχνίες από την Ελλάδα και να επεκταθούν οι Ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα η αλλαγή της ισοτιμίες του ευρώ από 1 προς 1 με το δολάριο στο 1.4 δολάρια = 1 ευρώ κατέστρεψε τελείως τις εξαγωγές μας.
    Οι τράπεζες αξίζει να χρεοκοπήσουν, αν και είναι δύσκολο να γίνει, γιατί μας έπαιρναν 5 φορές την ήμερα για μήνες τηλέφωνο και λέγαν πάρε πιστωτική, πάρε καταναλωτικό, πάρε στεγαστικό και δώρο ένα κινητό, ένα μίξερ και ένα αυτοκίνητο.
    Οι καταθέσεις είναι αδύνατον να αλλάξουν από ευρώ σε δραχμές, μόνο το δημόσιο θα πληρώνει σε δραχμές αν αλλάξει το νόμισμα.

    Σε περίπτωση που αλλάξει το νόμισμα τα πράγματα θα είναι στην αρχή δύσκολα. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αν πέσει οικονομικά η Ελλάδα θα πάρει μαζί και την Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία και όλα τα Βαλκάνια.

    Τι θα γίνει αν δεν αλλάξει το νόμισμα;
    Μία μέρα(το καλοκαίρι) θα βγει κάποιος από την κυβέρνηση και θα πει κόβουμε τις συντάξεις και μισθούς στο μισό. Όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα καταστραφούν και θα μείνουν μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές, που θα κάνουν ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνω με το αρθρο,αφου διαβασα και τις πιο κατω παραγραφους.δυστηχως πολλοι εκφερουν επιπολαια γνωμη,στερουμενοι των απαιτουμενων γνωσεων.και εγω θα προτιμουσα την αττικη δραχμη σαν νομισμα,αν το ειχε ολη η ευρωζωνη,η αν η ελλαδα ηταν μια 100%ΕΛΛΑΔΑ.μια αξιοσεβαστη δυναμη.το να'χεις ομως ενα νομισμα που μονο ωραιο ονομα να εχει,ενω στην ουσια ειναι ανισχυρο αντικατροπτιζοντας την πολυ δεινη οικονομικη κατασταση της χωρας τι να το κανεις.εν τω μεταξυ αν συμβει αυτη η μετατροπη θα ειναι τελειως καταστροφικη.αναπτυχθηκε αρχικα στον κοσμο αυτη η αρνηση προς το ευρο.γιατι αρχικα ηταν κακη η ισοτιμια του.επρεπε πρωτα να προετοιμασθει καταλληλα το εδαφος για να περιορισει τα φαινομενα κερδοσκοπιας.δηλ.μεχρινα κοπουν και 400δραχμα που ναμοιζουν με το ευρο.παρ΄ολα αυτα θα πρεπε κατα καποιο τροπο παρα την κερδοσκοπια,η αγορα να ισορροπησει.το οτι συμβαινει το αντιθετο δειχνει οτι η πραγματικη οικονομια βρισκεται σε μαυρο χαλι,ο εποικισμος που συντελεσθηκε 2 δεκαετιες τωρα υπηρξε ο πιο αποστεθαροποιητικος παραγοντας,οχι μονο της οικονομιας επιφανειακα,αλλα γενικα της ευημεριας και της χωρας.οχι φυσικα οτι πριν 25 χρονια ειχαμε το ιδανικοτερο οικονομικο συστημα καθε αλλο,ομως εκεινα ηταν πραγματα που μπορουσαν να διορθωθουν.ενω αμα εποικισθει μια χωρα,κατα αυτον τον τροπο που συμβαινει εδω και δημιουργειτε μια εντελως ανωμαλη δημογραφικη κατασταση,αυτο δεν διορθωνεται.χανεται η υποσταση που ειχε και ως χωρα και ως εθνος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι πραγματικά θα σήμαινε η έξοδος από την Ευρωζώνη.

    Η έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει πρώτα από όλα οικονομική καταστροφή των:
    1. Πωλητών αυτοκινήτων, δηλαδή στους γερμανούς.
    2. Πωλητών ηλεκτρικών συσκευών, δηλαδή γερμανούς-κινέζους.
    3. Των εισαγωγέων, όπως λέμε πορτοκάλια Βραζιλίας-κρεμμύδια Τουρκίας.
    4. Πρόβλημα στις βιομηχανίες που μετακόμισαν στα βαλκάνια.
    5. Των ΜΜΕ, γιατί βασίζονται στις διαφημίσεις των παραπάνω.
    6. Πρόβλημα στις μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις ΟΣΕ-ΚΤΕΛ-Αεροπλάνα.

    Αντίθετα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για:
    1. Τον τουρισμό, φτηνός ελληνικός τουρισμός.
    2. Τους αγρότες, αφού δεν θα κάνουμε πια μόνο εισαγωγές.
    3. Τους δανειστές του εξωτερικού χρέους, αφού το κράτος θα μοιράζει υποτιμημένα χαρτιά στο εσωτερικό και θα δίνει ευρώ(από τον τουρισμό) στο εξωτερικό.
    4. Μείωση του κόστους του δημοσίου, που θα επιτρέψει την πρόσληψη ατόμων για τα νοσοκομεία, το στρατό κτλ.
    5. Μείωση του κόστους στη ΔΕΗ, νερό, ΕΡΤ.
    6. Επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
    7. Επαναλειτουργία της ελληνική υφαντουργίας-ραπτικής, τουλάχιστον στο επίπεδο των μικρομεσαίων ράφτρες- τσαγκάρηδες.
    8. Επανάκαμψη σε όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, π.χ. καφετέριες, υποδήματα, ρούχα, τρόφιμα.
    9. Οι θυσίες των γονέων για τις σπουδές των παιδιών τους θα πιάσουν τόπο. Θα συμφέρει επιτέλους να επισκευάσεις την τηλεόραση ή Η/Υ ή οποιοδήποτε πράγμα παρά να αγοράσεις καινούργιο. Θα μειωθεί η ανεργία.

    Οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Το ευρώ θα υπάρχει παράλληλα με τις δραχμές όπως υπήρχε πριν γίνει χάρτινο, το γνωστό ECU. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 28δις ευρώ για να μετατραπούν τα στεγαστικά του ευρώ σε δραχμές. Τα δάνεια και οι καταθέσεις θα υπάρχουν παράλληλα σε ευρώ και δραχμές, ο πελάτης θα διαλέγει τι θα πληρώνει σε συνδυασμό με το ανάλογο πρόστιμο. Έτσι και αλλιώς τα καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια είχαν παγώσει 1-2 χρόνια και οι πιστωτικές κάρτες μείωσαν το όριο πίστωσης. Αυτοί που χρωστάνε θα δυσκολευτούν αλλά δεν θα χρεοκοπήσουν.

    Το ερώτημα είναι αν η αλλαγή θα γίνει αυτό το Πάσχα(πριν έρθουν οι τουρίστες), το επόμενο Πάσχα ή το 2012;
    Την αλλαγή τα ΜΜΕ θα την παρουσιάσουν φυσικά με τον χειρότερο τρόπο, τους κλέβουν τα λαδώματα. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό όσο κυβερνά ο ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]