Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πίεση που δέχεται το ευρώ, "μαλακώνει" την στάση των Γερμανών προς την Ελλάδα

  • Οι Γερμανοί αρχίζουν να πείθονται για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας
Η σκληρή αλήθεια με την οποία αρχίζουν να συμβιβάζονται οι Γερμανοί, είναι πως η οικονομική διάσωση της καταχρεωμένης Ελλάδας ίσως και να είναι αναπόφευκτη.
Η πάντα προσεκτική Angela Merkel, άρχισε ήδη να κάνει σχόλια, που μπορεί να εκληφθούν ως προλείανση του εδάφους, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα, ενώ κάποια από τα... γερμανικά ΜΜΕ άρχισαν κι’αυτά να αναφέρουν την αναγκαιότητα δράσης εκ μέρους της Γερμανίας.
Το όλο ζήτημα θα διευκρινιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της Merkel και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως γράφει η κεντροαριστερή Die Welt: «Η πίεση αυξάνεται και η καγκελάριος το γνωρίζει πολύ καλά. Περιμένει τη κατάλληλη στιγμή για να δικαιολογήσει τα δισ. με τα οποία θα ενισχυθεί η Ελλάδα… μέχρι τότε όμως, η κατάσταση στις αγορές μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου. Συνεπώς το κρίσιμο ερώτημα είναι το πότε θα αποφασίσει η Merkel να κάνει το κρίσιμο βήμα».
Η χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου δημοφιλής κίνηση στη Γερμανία, που αποτελεί και την ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. και που η ίδια μόλις τώρα αρχίζει σιγά σιγά να βγαίνει από την χειρότερη οικονομική ύφεση που έζησε από την εποχή του Β`Π.Π. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Γερμανοί είναι εναντίον της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, και η όλη διαμάχη έχει εξελιχτεί σε κόντρα μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, σε σχέση με τις αποζημιώσεις της περιόδου της ναζιστικής κατοχής.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγές μέσα από την Ε.Ε. υπάρχουν διακριτικές συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης, που αφορούν σε επιλογές μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας. Όπως λέει η οικονομολόγος της Citigroup Giada Giani, «Πιστεύουμε πως σε κάποια φάση θα χρειαστεί οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική βοήθεια… οι πολιτικοί τόσο στη Γερμανία όσο και αλλού προσπαθούν να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη, και προσπαθούν να βρουν μια μορφή βοήθειας που να μην είναι άμεση δανειοδότηση… ψάχνουν για μια πολιτικά αποδεκτή λύση».
Η Merkel, που δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από τους ψηφοφόρους όσο και από τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται, επιμένει εδώ και πολύ καιρό ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι αγορές. Τον τελευταίο καιρό σημειώνει συνεχώς πως το ευρώ απειλείται. Και όσο περισσότερο επισημαίνει το εύθραυστον του ενιαίου νομίσματος, τόσο περισσότερο οι Γερμανοί δείχνουν και πιο διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δράση.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Goettingen, Peter Loesche, δηλώνει πως: «Η καγκελάριος στέλνει μπερδεμένα σήματα για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα προσπαθεί να στολίσει το πακέτο βοήθειας, ίσως σαν μια μορφή διεθνούς πακέτου… αλλιώς κινδυνεύει στις επερχόμενες τοπικές εκλογές… αν πρόκειται για τη κατάρρευση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ή του ευρώ, τότε οι Γερμανοί θα αποδεχτούν την ανάγκη για δράση».
Αν η Γερμανία αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα, τότε το έργο της Merkel θα γίνει πιο εύκολο αν τα ΜΜΕ τη βοηθήσουν. Μια εφημερίδα που πιέζει για τη διάσωση της Ελλάδας είναι και η κεντροαριστερή Berliner Zeitung. Όπως έχει γράψει, «Τι θα γινόταν αν κατέρρεε η ευρωζώνη; Οι γερμανικές τράπεζες θα έπεφταν στο λάκκο… ο κυριότερος λόγος διατήρησης του ευρώ είναι πολιτικός.
Αν η νομισματική ένωση αποτύχει, το αποτέλεσμα θα ήταν οι διαμάχες, η αβεβαιότητα και οι οικονομικές ζημιές… αυτό θα έθετε τους λαούς της Ευρώπης αντιμέτωπους μεταξύ τους… Η Γερμανία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος θέλει να αποφύγει τις αντιπαλότητες του παρελθόντος. Κανένα άλλο κράτος δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη φιλία, τη πολιτική συνεργασία και την οικονομική εμπλοκή. Εμείς είμαστε αυτοί που χρειαζόμαστε την Ε.Ε, πιο πολύ από τους άλλους.
Πηγή: Reuters



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]