Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την άδεια του Ομπάμα γίνονται οι διώξεις των στρατηγών από τον Ερντογάν

  • Οι ΗΠΑ γνώριζαν, ενέκριναν και προειδοποίησαν τους στρατηγούς για τις... εξελίξεις
Τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον έχει η προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν να θέσει υπό πλήρη πολιτική εξουσία τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, βεβαιώνουν αμερικανικές πηγές. Προσθέτουν ότι το Πεντάγωνο, παρά τις κάποιες αντιρρήσεις του, είχε στείλει σχετικά μηνύματα από καιρό στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία για την «αλλαγή πνεύματος» που υπάρχει σήμερα στην Αμερική σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των τούρκων στρατιωτικών στην πολιτική ζωή της χώρας τους.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζουν ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην Αγκυρα και τονίζουν ότι και μόνο το γεγονός ότι στρατιωτικοί ανακρίνονται από τακτικούς ανακριτές αποτελεί επανάσταση για την Τουρκία. Στελέχη του υπουργείου με προϋπηρεσία στην Αγκυρα παρατηρούσαν πρόσφατα ότι θα ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο να οδηγηθεί στα κρατητήρια της Αστυνομίας ανώτατο στέλεχος της τουρκικής Αεροπορίας και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί άλλων Οπλων να παραπέμπονται σε δίκη στην τακτική Δικαιοσύνη. «Για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μόνο ένας ανακριτής υπάρχει, ο στρατιωτικός. Και ένα δικαστήριο, το στρατοδικείο», λέγει ευρωπαίος διπλωμάτης με πολύχρονη πείρα της Τουρκίας.
Αντιθέτως, στο ΝΑΤΟ δεν δείχνουν ενθουσιασμό για την «παρέμβαση της πολιτικής στον Στρατό», σχολίασε εκπρόσωπος της Συμμαχίας αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «είναι ευνόητο ότι υποστηρίζουμε τον δρόμο της Τουρκίας προς την πλήρη δημοκρατία». Απαντώντας προχθές σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου στρατιωτικός στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι υπάρχει «αρκετή επιφυλακτικότητα» στους ατλαντικούς κύκλους για την παραπομπή σε ανάκριση και δίκη τούρκων στρατιωτικών, επέμεινε δε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια σύγκρουση Στρατού και κυβέρνησης, η οποία θα ήταν «μία ακόμη τουρκική τραγωδία», αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν το ΝΑΤΟ διατύπωσε αυτούς τους φόβους στην Αγκυρα. Σε ερώτηση αν πραγματικά υπήρχε στην Τουρκία η απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος απάντησε: «Η Ιστορία δίνει την απάντηση, δυστυχώς». Η στρατιωτική, αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ ανησυχούν μήπως οι εξελίξεις στην Τουρκία προκαλέσουν «ρήγμα στη συμμαχική συμμετοχή στο Αφγανιστάν», βεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία «θα παύσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της».
Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στις ΗΠΑ, λέγουν πηγές στην Ουάσιγκτον με γνώση του θέματος, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο Ομπάμα για την πρόθεσή του να περιορίσει την ανάμειξη του Στρατού στα πολιτικά της Τουρκίας, αλλά δεν είχε ζητήσει την αμερικανική συγκατάθεση.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]