Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κρίση στην Τουρκία καλά κρατεί

  • Σύμφωνα με την ισπανική El Pais «η Τουρκία, πυλώνας του ΝΑΤΟ, δυνητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης στη Μέση Ανατολή, αιωρείται σήμερα πάνω από το χείλος του γκρεμού
Εάν η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στρατιωτικού κατεστημένου προκαλέσει ένα πραξικόπημα ή αποβεί κίνητρο για πολιτική και θρησκευτική βία, η απώλεια για τη Δύση, την περιφερειακή σταθερότητα και τις ελπίδες γι' αυτή την αναδυόμενη οικονομική δύναμη θα είναι απροσμέτρητες.
Το διακύβευμα είναι υψίστης σπουδαιότητας όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου: είναι το πολιτικό Ισλάμ, ακόμα και στη μετριοπαθή του εκδοχή, συμβατό με τη δημοκρατία, την κρατική εξουσία και τους πολιτικούς θεσμούς;...
Ο στρατός, μαζί με το νομικό κατεστημένο και πολλούς Τούρκους διανοούμενους είναι βαθύτατα καχύποπτοι προς ένα κόμμα που όπως λένε προωθεί κρυφά μια ισλαμική ατζέντα, καταπιέζοντας φωνές κριτικής και εφημερίδες και επιχειρώντας, για πρώτη φορά, να περιορίσει ρόλο και ισχύ των συντηρητικών και εθνικιστικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Α.Κ. είναι πεπεισμένο ότι ο στρατός ακόμα συνωμοτεί για την πτώση του... Πρόκειται για αντιπαράθεση που ο κ. Ερντογάν πρέπει να κερδίσει. Είναι απαράδεκτο σε ένα επίδοξο μέλος της Ε.Ε. να έχει ο στρατός ασυλία από τα πολιτικά δικαστήρια, να ασκεί βέτο στην πολιτική, να μπλοκάρει ένα διακανονισμό στο Κυπριακό ή να εξευτελίζει την κυβέρνηση...».
Βέβαια, ενώ αυτά γραφόταν στην Ισπανική El Pais, κατηγορίες για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, απήγγειλαν Τούρκοι εισαγγελείς εναντίον ενός εν ενεργεία στρατηγού του τουρκικού στρατού και ενός εισαγγελέα, που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον. σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, διοικητής του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη.
Ο εισαγγελέας Ιλχάν Τσιναχάρ συνελήφθη τον περασμένο μήνα και η σύλληψή του προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών.
Το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο το 61σέλιδο κατηγορητήριο, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και των ισλαμιστικών δικτύων στο Ερζιντζάν.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]