Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φτωχότεροι όλοι οι πολίτες από τα νέα μέτρα

  • Φτωχότεροι γίνονται όλοι οι πολίτες και κυρίως οι εργαζόμενοι (και συνταξιούχοι) στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
Καταρχήν, μία αύξηση μας αφορά όλους και είναι στο ηλέκτρικό ρεύμα. Εκεί αυξάνεται και ο ΦΠΑ από 9 σε 10%, ενώ εφαρμόζεται και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, με εξαίρεση την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και μένει να διευκρινιστεί το ύψος του.
Η περικοπή κατά 30% του δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων οδηγούν σε απώλεια των 2/3 ενός μισθού ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο, τότε οι απώλειες ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και το 100% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τους.
Για παράδειγμα, εφοριακός υπάλληλος με μισθό 1.100 ευρώ και επιδόματα 500 ευρώ το μήνα, θα χάσει 385 ευρώ από το δώρο του Πάσχα (στο οποίο συνυπολογίζονται και τα επιδόματα), 385 από το επίδομα αδείας και 770 από το δώρο Χριστουγέννων.
Ο ίδιος υπάλληλος θα χάσει και περί τα 45 ευρώ το μήνα από τα επιδόματά του. Αυτά θα περικοπούν αναδρομικά από 1-1-2010 με την επόμενη μισθοδοσία του που θα τη δει να μειώνεται ξαφνικά κατά 300
ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ δεν αναπληρώνονται με άλλο τρόπο οι μισθολογικές απώλειες από τον πληθωρισμό που «τρέχει» με περίπου 2,5% και για τις οποίες θα ανέμενε -υπό άλλες συνθήκες- μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή της τάξεως των 30 ευρώ το μήνα.
«Ψαλίδι» (εκτός από πάγωμα) θα πέσει και στις συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΟΑΠ-ΔΕΗ, καθώς περικόπτεται η χρηματοδότησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προσαρμογή των απολαβών στα νέα δεδομένα με πρωτοβουλία των διοικήσεων των ταμείων.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι συντελεστές ΦΠΑ, δημιουργώντας πρόσθετες απώλειες της τάξεως του 1,5%. Για παράδειγμα, για αγορές 10.000 ευρώ το χρόνο, ο καταναλωτής θα πληρώνει πλέον 150-170 ευρώ παραπάνω το χρόνο.
Από την αύξηση στα καύσιμα θα επιβαρυνθεί κατά 8 λεπτά στο λίτρο τη βενζίνη και τρία λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ με τον ΦΠΑ η αύξηση αγγίζει τα 10 λεπτά το λίτρο. Για έναν ιδιοκτήτη ΙΧ που κάνει 12.000 χλμ το χρόνο συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση 120 ευρώ το χρόνο, μόνο για φόρους, για ένα αυτοκίνητο με μέση κατανάλωση 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Η αύξηση στα καύσιμα πάντως οδηγεί και σε ντόμινο ανατιμήσεων σε κλάδους όπως οι μεταφορές και τη βιομηχανία, που εξαρτώνται από αυτήν.
Στα τσιγάρα η αύξηση του ΕΦΚ οδηγεί σε αύξηση 8 λεπτών στο πακέτο.
Ταυτόχρονα επιβάλλονται νέα έκτακτη εισφορά 1,5% για 40.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Επιβάλλεται και φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κοσμήματα κλπ, εφόσον η αξία τους ξεπερνά τις 35.000 ευρω.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]