Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όχι στην ειδική αντιμετώπιση της Τουρκίας

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι εξηγεί γιατί υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας

«Η Τουρκία θα πρέπει να τύχει από την Ε.Ε. της ίδιας αντιμετώπισης με κάθε άλλη υποψήφια χώρα», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία κ. Μάρτι Αχτισάαρι.
Ο κ. Αχτισαάρι και τα μέλη της επιτροπής κ. Εμα Μπονίνο, αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλίας και Αλμπερτ Ρόχαν, πρώην γ.γ. Εξωτερικών Σχέσεων της Αυστρίας, βρέθηκαν στην Αθήνα και παρουσίασαν σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, την έκθεση της επιτροπής με τίτλο «Η Τουρκία στην Ευρώπη: σπάζοντας τον φαύλο κύκλο».
Ο κ. Αχτισάαρι τάσσεται υπέρ του ανοίγματος όλων των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης και προβάλλει την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά και την ανάδειξη του ιδιαίτερου ρόλου της στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής, ως βασικούς λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει την ενταξιακή διαδικασία. Για το Κυπριακό, αναφέρει ότι θα πρέπει να επιλυθεί, αλλά δεν το συνδέει με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τέλος, θεωρεί ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. είναι η μοναδική οδός για αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.
– Η έκθεσή σας έχει τον τίτλο «Τουρκία και Ευρώπη, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο». Πώς προσδιορίζετε αυτό τον φαύλο κύκλο;
– Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας οδήγησε αρχικά σε μεταρρυθμίσεις. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών περί εναλλακτικής της πλήρους ένταξης ευρωπαϊκής πορείας, έφεραν καθυστερήσεις, ενώ είχαν επιπτώσεις και στη δημοφιλία της προοπτικής ένταξης στην Ε.Ε. στον τουρκικό λαό. Τώρα, η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις προκαλεί σκεπτικισμό και αντιρρήσεις στην Ευρώπη, αυτές με τη σειρά τους περισσότερη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και έτσι σχηματίζεται ο φαύλος κύκλος.
– Υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι είναι έτοιμη, ότι έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής;
– Η θέση μας δεν διαφέρει στο παραμικρό από την επίσημη θέση της Ε.Ε., ότι η Τουρκία θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Δεν έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, καθώς δεν έχουν ανοίξει όλα τα κεφάλαια, ελάχιστα έχουν ανοίξει, αρκετά έχουν μπλοκαριστεί. Αυτό είναι επίσης σημαντικό. Να ανοίξουν και τα 35 κεφάλαια και θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η διαπραγμάτευση δεν σημαίνει αυτόματα και ένταξη και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα πρέπει η ένταξη να εγκριθεί από καθένα κράτος- μέλος χωριστά.
– Πιστεύετε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τώρα δικαιολογεί τον σκεπτικισμό και τις ενστάσεις που έχουν εκφρασθεί για την πλήρη ένταξη;
– Αν κάποιος δει την κατάσταση στην Τουρκία σήμερα, θα διαπιστώσει ότι έχει πάει πολύ καλά οικονομικά, πολύ καλύτερα από την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, με τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή κατέστησε ξεκάθαρο σε όλους μας ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιοχές με συγκρούσεις όπου η Ε.Ε. εμπλέκεται και δεν μπορεί να αποδράσει, όπως η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν.
– Την επόμενη εβδομάδα η Τουρκία θα αξιολογηθεί ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την υποχρέωση να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κάτι που δεν έχει ακόμα γίνει. Δεν είναι παράδειγμα μη ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε.;
– Η Τουρκία έχει τη νομική υποχρέωση να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, αλλά και η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί πολιτικά να άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
– Μπορεί το Κυπριακό να μείνει έξω από τη συζήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας;
– Είναι πολύ περίπλοκη κατάσταση. Το καλύτερο θα ήταν να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις, να βρεθεί λύση. Να ενθαρρυνθούν τα δύο μέλη. Είναι ντροπή εντός της Ε.Ε. να παραμένει άλυτο ένα τέτοιο πρόβλημα. Πώς μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε διεθνή ζητήματα, πώς μπορούμε να συμβουλεύουμε τρίτους εάν δεν μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα;
– Με δεδομένη την προηγούμενη εμπλοκή σας στην περιοχή, πώς βλέπετε το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, ειδικότερα του Κοσόβου, αλλά και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου παρατηρούνται πάλι προβλήματα;
– Τα προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η θέση μου είναι ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ότι είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητο. Αν κάποιος θέλει να σταθεροποιήσει την περιοχή, η Ε.Ε. είναι η μόνη λύση. Ολες οι χώρες της περιοχής πρέπει να γίνουν μέλη όταν εκπληρώσουν τα κριτήρια.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολυ αμερικανοφιλος αυτος ο Αχτισααρι!!
    -"Αναγνωριση" Κοσσοβου,
    -"απομονωση" Τουρκοκυπριων,
    -"η Τουρκια παει πολυ καλα οικονομικα"-ξεχνωντας βεβαιως την διακινηση ηρωινης απο Αφγανισταν-
    -"καθυστερηση στις μεταρρυθμισεις"-χωρις να λεει ποιος ευθυνεται και γιατι-
    -"Παράλληλα, με τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή κατέστησε ξεκάθαρο σε όλους μας ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιοχές με συγκρούσεις όπου η Ε.Ε. εμπλέκεται και δεν μπορεί να αποδράσει, όπως η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν."

    Η Τουρκια ανελαβε πρωτοβουλιες,αλλα τι εγινε στην Γαζα,τι γινεται στο Ιρακ και Αφγανισταν,πως λυνεται το προβλημα των πυρηνικων του Ιραν??
    Η Τουρκια ανεκαθεν προσπαθουσε να διαδραματισει σημαντικο ρολο λογω της γεωγραφικης θεσεως της!!
    Το αποτελεσμα ποιο ειναι?????
    Απεδρασε τελικα η ΕΕ ή χειροτερευουν τα πραγματα???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]