Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας είναι ο... Αλλάχ!

Μειώθηκε μεν από το 26% που ήταν το 1999 στο 10% το ποσοστό αυτών που θέλουν καθεστώς ισλαμικής σαρίας στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα το 82% πιστεύει ότι «η ζωή έχει νόημα επειδή υπάρχει Θεός», ενώ το 50% θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να αλλάξει τη ζωή.
Ολα αυτά και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και κάποια που δείχνουν την έλλειψη ανοχής προς τους αλλόθρησκους, περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποίησαν για τα έτη 2008-2009 οι καθηγητές του τουρκικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί, Αλί Τσάρκογλου και Εσίν Καλαϊτζίογλου. Η έρευνα έγινε σε 53 πόλεις της Τουρκίας και με δείγμα 1.453 ατόμων.
Η έρευνα έδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη ζωή». Το 50% απαντά ότι η επιστήμη είναι χρήσιμη, στο ερώτημα αν υπάρχει τέτοια χρησιμότητα ή βλάπτει η επιστήμη τη θρησκευτική πίστη.
Ως προς την ανοχή, το 37% δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν την υποψηφιότητα αλλόθρησκου σε ένα κόμμα, το οποίο θα ψήφιζε. Το 36% τάσσεται εναντίον των δημόσιων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούσαν αλλόθρησκοι. Το 90% είναι ανεκτικό προς τους μουσουλμάνους. Το ίδιο ποσοστό για τους χριστιανούς είναι 29%, για τους εβραίους 21,9%, για τους ινδουιστές 19,4% και τους βουδιστές 18,7%.
Το 35% απαντά λέγοντας «θα συνέχιζα να συμπεριφέρομαι με βάση τις θρησκευτικές αρχές», στην ερώτηση τι θα έκανε αν στην εθνοσυνέλευση ψηφιζόταν νόμος που δεν θα ήταν αρμονικός προς τις θρησκευτικές αρχές.
Εχει μειωθεί πάντως ο αριθμός αυτών που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες. Ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του 1999 το ποσοστό ήταν 74%, σήμερα είναι 69%. Τα δύο ποσοστά για τη μαντίλα στα πανεπιστήμια είναι 76 και 70%.
Τέλος, το 18% πιστεύει ότι είναι λιγότερη από αυτήν που πρέπει, η ισχύς των θρησκευτικών ταγμάτων στην Τουρκία.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]