Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θεαματική πρόοδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βλέπει ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία στην Ευρώπη το 2023!!!

«Θεαματική πρόοδος μπορεί να σημειωθεί τα επόμενα 5-6 χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Νταβούτογλου αναφέρεται στην απαντητική επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν και λέει ότι περισσότερο από μία τυπική γραπτή απάντηση του κυρίου Παπανδρέου, είμαστε υπέρ της πραγματοποίησης ουσιαστικών συνομιλιών. Τέτοια ουσιαστική συνομιλία είχαμε με τον κ. Παπανδρέου στην Αθήνα. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η επιστολή Ερντογάν και βγάλαμε αρκετά θετικά συμπεράσματα».
Και προσθέτει: «Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις τα επόμενα 5-6 χρόνια».
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες στην Κύπρο απάντησε: «Δεν θέλω ούτε καν να το σκεφτώ»…
Συνέντευξη στο Newsweek έδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, ο οποίος σόκαρε με την δήλωσή του για την πιθανή ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετεί η κυβέρνηση Ερντογάν τις προσδοκίες για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.; Ο κύριος Νταβούτογλου, επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ευθαρσώς δήλωσε πως βλέπει το 2023 σαν μία ρεαλιστική ημερομηνία, επιλογή που προφανώς σχετίζεται και με την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ.
Η δήλωση Νταβούτογλου είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, αλλά με έναν στόχο, την απεμπλοκή των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων την ομαλή διεξαγωγή τους:
Πρώτα απ’ όλα είναι μήνυμα προς τον Σαρκοζί αλλά και την Μέρκελ ότι δεν έχει νόημα να αναλαμβάνουν το παράπλευρο κόστος της αντίθεσής τους στην πλήρη ένταξη καθώς την σχετική απόφαση θα κληθεί να λάβει ο διάδοχος του διαδόχου τους σε εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς και συνθήκες.
Δεύτερον, είναι μήνυμα προς το σύνολο των 27 ότι η Άγκυρα κατανοεί το δεύτερο άτυπο σκέλος των προϋποθέσεων για την πλήρη ένταξή της. Ότι δεν αρκεί η πλήρης προσαρμογή της στο Κοινοτικό Κεκτημένο αλλά ότι ταυτόχρονα απαιτείται αυξημένη συνοχή και λειτουργικότητα στην Ε.Ε. ώστε να μην διαταραχθούν ισορροπίες και συσχετισμοί λόγω του πληθυσμιακού όγκου της χώρας.
Τρίτον, ότι η Άγκυρα πιστεύει πως η ανάκτηση της εμβέλειάς της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά μετά το 1918 θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα καθοριστικό παράγοντα στην μεταστροφή της σημερινής αρνητικής στάσης κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.
Τέταρτον, η ίδια διαπίστωση ισχύει και για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που θα έχουν κατασκευασθεί την επόμενη πενταετία.
Το μήνυμα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται να εξισορροπήσει την πίεση της Άγκυρας για απεμπλοκή των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, μία απεμπλοκή που έχει δύο πτυχές:
Η πρώτη είναι ευθύνη της τουρκικής πλευράς καθώς συνδέεται με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας ώστε η Λευκωσία να δεχθεί το άνοιγμα των κεφαλαίων που πάγωσαν με δική της πρωτοβουλία.
Η δεύτερη αφορά την μέχρι τώρα επιμονή της Γαλλίας να μην επιτρέπει το άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης που «κλειδώνουν» την δυναμική της πλήρους ένταξης: Τόσο στο διαπραγματευτικό όσο και στο επικοινωνιακό πεδίο η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να διασκεδάσει την εντύπωση ότι επί της ουσίας διαπραγματεύεται μία Ειδική Σχέση που προσχηματικά και μόνο έχει το περιτύλιγμα της Ενταξιακής Διαπραγμάτευσης με στόχο την πλήρη ένταξη.
Επί της ουσίας η στάση απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας από την πλευρά των Χωρών – Μελών της Ε.Ε. υποδηλώνει και τη στρατηγική τους σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση:
Πρώτον, οι συνηγορούντες για χαλαρή αντιμετώπιση της Τουρκίας είναι οπαδοί της συνοχής του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.
Δεύτερον, οι οπαδοί της Ειδικής Σχέσης, προφανώς επιθυμούν να παγώσει το σημερινό ενδοευρωπαϊκό status quo, το οποίο κάθε άλλο παρά είναι επαρκές για την πλήρη ένταξη μίας χώρας του μεγέθους της Τουρκίας.
Τέταρτο, όποιος πιστεύει στη νομοτελειακή ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής μέσω μίας πρώτης ταχύτητας σκληρού πυρήνα πρωτοπορίας δεν μπορεί παρά να συμφωνεί να παραμείνει ανοικτό στοίχημα η πλήρης ένταξη της Τουρκίας.
Εργαλείο για άμεσα αποτελέσματα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στις σχέσεις με τους γείτονες και ταυτόχρονα προοπτική δεκατεσσάρων ετών σε ό,τι αφορά την δυνατότητα της Ε.Ε. να ανταποκριθεί αυτή είναι η μεταβλητή χρονική γεωμετρία της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Άγκυρας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δημοψηφισμα σε ολες τις χωρες της ΕΕ εδω και τωρα!!
    Διαφορετικα ας αναλαβουν οι Ευρωπαιοι "ηγετες" τις ευθυνες τους.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]