Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταθέτουν τρεις πρώην αρχηγοί τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την υπόθεση Εργκένεκον

Τρεις πρώην αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων παρουσιάστηκαν για να καταθέσουν στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου εκδικάζεται η υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον, της φερόμενης συνωμοσίας υπερεθνικιστών για την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πρόκειται για τους πρώην αρχηγούς του Στρατού, Αϊτάτς Γιαλμάν, της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραχίμ Φιτρίνα, και του Πολεμικού Ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ.
Άπαντες σήμερα τελούν εν αποστρατεία. Και οι τρεις κατέθεσαν το πρωί στο κακουργιοδικείο του Σιλιβρί. Η εξέτασή τους συνεχίστηκε επί επτά ώρες, ενώ μεσολάβησε ένα σύντομο διάλειμμα, σύμφωνα με το Ανατολή.
Οι τρεις πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ήταν εν ενεργεία το 2004, όταν μια ομάδα αξιωματικών φέρεται να σχεδίαζε να αναλάβει την εξουσία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη δίκη του δικτύου Εργκένεκον που συνεχίζεται από τον Οκτώβριο του 2008 στο δικαστήριο της συνοικίας Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τύπος στη χώρα δημοσίευσε αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα στην οποία ο Οζντέν Ορνέκ φέρεται να έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ο Χιλμί Οζκόκ αρχηγός του γενικού επιτελείου εκείνη την εποχή, ο οποίος ήδη εξετάστηκε από το δικαστήριο, δήλωσε ότι γνώριζε για σχέδια στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ο Τύπος υποθέτει ότι ο Οζκόκ, γνωστός ως μετριοπαθής στρατιωτικός, είχε εμποδίσει τις απόπειρες επιβολής πραξικοπήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ήδη ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις και έχει εξαναγκάσει σε παραίτηση μια άλλη, ισλαμική, το 1997.
Σχεδόν 200 άνθρωποι δικάζονται ως μέλη του δικτύου Εργκένεκον. Κατηγορούνται ότι σχεδίασαν βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες για να υποκινήσουν κοινωνική αναταραχή, χάος και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είναι στην εξουσία από το 2002.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]