Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ώρα της ισλαμικής αγοράς

Με διαπιστώσεις περί «τέλους» του πνεύματος του καπιταλισμού, την υπογράμμιση περισσότερης συνεργασίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών για αντίσταση στην ανταγωνιστικότητα των ισχυρών κρατών, αλλά και την απουσία του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Το πολυσυζητημένο θέμα της συμμετοχής του Σουδανού προέδρου έληξε χθες, αφού ο Αλ Μπασίρ δεν έφτασε στην Πόλη. Το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο λόγος της μη έλευσης σχετίζεται με το Σουδάν. Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η Άγκυρα με παρασκηνιακές κινήσεις ζήτησε από τον Αλ Μπασίρ να μην προσέλθει.
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρεσβευτή της Σουηδίας (προεδρία στην Ε.Ε.) στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου εκφράστηκε η διαφωνία της Ε.Ε. προς την έλευση του Αλ Μπασίρ. Ο τελευταίος, στις 4 Μαρτίου 2009, καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του. Το Δικαστήριο μάλιστα είχε αναφέρει ότι η Τουρκία, με βάση τον ποινικό κώδικά της που δίνει στη χώρα αρμοδιότητα εκδίκασης διεθνών εγκλημάτων, μπορεί να δικάσει και να καταδικάσει τον Αλ Μπασίρ.
Το «τέλος» του καπιταλισμού
Με την απουσία του Σουδανού, το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μιλώντας χθες στη Σύνοδο, είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται στις παραμονές μεγάλων αλλαγών και ότι «δεν μπορεί να συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις». Ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκει ότι «έχει φτάσει στο τέλος του ο τρόπος σκέψης του καπιταλισμού» και προτείνει μέτρα όπως ισλαμική κοινή αγορά, ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ισλαμικών χωρών και πραγματοποίηση διμερούς εμπορίου με βάση τα νομίσματα των χωρών. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της σχετικής ιρανοτουρκικής συμφωνίας.
Άλλες τοποθετήσεις που ακούστηκαν χθες από το βήμα της Συνόδου ήταν αυτή του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι οκτώ από τις δέκα μη αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο είναι ισλαμικές» και τόνισε ότι ο ισλαμικός πληθυσμός «αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο, αλλά το μερίδιό μας στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ χαμηλό».
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ είπε πως «η ανάπτυξη των χωρών δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κάτι που εισάγεται. Η μεταξύ μας συνεργασία θα μας δώσει δύναμη αντίστασης απέναντι στη διεθνή ανταγωνιστικότητα».
Ο πρόεδρος της Σομαλίας Σαρίφ Αχμέτ ήταν πιο ριζοσπαστικός: «Πιστεύουμε ότι η ηθική προσέγγιση που στηρίζεται στην ισλαμική σαρία, είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των κρίσεων».
Στη Σύνοδο της μικτής Επιτροπής Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών μετείχαν 11 πρόεδροι, 6 πρωθυπουργοί, 18 υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, 54 από τις 57 χώρες-μέλη.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε τη στήριξη των χωρών-μελών για την υποψηφιότητα της Τουρκίας να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού το 2014.
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]