Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάς - Ισραήλ: Στρατηγική Συμμαχία;

Η είδηση αποχής της Ελληνικής αντιπροσωπείας από την ψηφοφορία που είχε ως αποτέλεσμα το καταδικαστικό για το Ισραήλ ψήφισμα για τα περσινά γεγονότα της Γάζας αν μη τι άλλο μας δίνει μια εικόνα για τις ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διαμορφώνει τέτοια στάση απέναντι στο Ισραήλ έχοντας παραδοσιακά για χρόνια μια αντίθετη πορεία και συμπεριφορά.
Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπογραφόταν το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες , δεδομένων και των στενών σχέσεων που είχε το Ισραήλ με την Τουρκία ,κανείς δεν περίμενε πως 15 χρόνια μετά οι όροι θα έτειναν να αντιστραφούν.
Ίσως όμως δεν είναι και τόσο τυχαίο.
Όσο ο Τουρκικός Μεγαλοϊδεατισμός μέσω της πολιτικής του κου Νταβούτογλου βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής και η επιρροή των Τούρκων αυξάνεται σε παραδοσιακές περιοχές ελέγχου από το Ισραήλ τόσο η απόσταση ανάμεσά τους θα αυξάνει.
Η πολιτική ασφαλείας του Ισραήλ δεν είναι στατική ούτε τοπική αλλά συνθέτεται από ένα πολύπλοκο πλέγμα συνολικού ελέγχου και επιρροής που ξεκινά από την Κύπρο και φτάνει μέχρι και τα βάθη της Μέσης Ανατολής.
Περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν όλο το κομμάτι που αφορά τα στενά είναι βασικές για την επιβίωση του.
Όταν λοιπόν βλέπει μια χώρα 80.000.000 με σεβαστή στρατιωτική ικανότητα να ασκεί πολιτικές επιρροής σε αυτές τις περιοχές τόσο θα βρίσκεται σε διαδικασία αντίδρασης πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής (αυτό δε σημαίνει πόλεμο μην το εκλαμβάνετε πάντα έτσι).
Είναι προφανές λοιπόν πως σε μια τέτοια διαδικασία η πλευρά του Ισραήλ πιθανόν να αναζητήσει στην περιοχή μια χώρα που με το στρατηγικό της βάθος θα του δώσει την δυνατότητα να υλοποιεί τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σχεδιασμούς του.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ ,ηγέτιδα στον χώρο των Βαλκανίων(μη μεμψιμοιρούμε είμαστε) και με σεβαστή στρατιωτική δύναμη(ειδικά αεροπορικά όπου μας σέβονται απεριόριστα) ΟΦΕΙΛΕΙ να διερευνίσει τις πιθανότητες μια συνεργασίας όπου θα ενισχύσει και εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
Η περσινή άσκηση Glorious Spartan 2008 η επάνοδος των Ισραηλινών με τις φετινές SAR στο ΚΕΑΤ όσο και το αίτημα για επανάληψη του Σπαρτιάτη αποτελούν σημαντικές εξελίξεις ειδικά μετά το γνωστό επεισόδιο αποπομπής τους από την Τουρκική Anatolian Eagle.
Ειδικότερα οι ασκήσεις SAR (Έρευνας και διάσωσης) θα γίνουν στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα που αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού της αεροπορικής αποτροπής της χώρας σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων και αντιαεροπορικής άμυνας.
Φαίνεται πως κάποιοι ετοιμοπόλεμοι εκτιμούν την Πολεμική μας Αεροπορία περισσότερο απο κάποιους Έλληνες Πολιτικούς.
Εν κατακλείδει, οι λαοί δεν έχουν φίλους αλλά συμφέροντα, αν είναι προς το συμφέρον της χώρας μια εξέλιξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγική συμμαχία μόνο προς όφελος μας μπορεί να αποβεί.
Ας γίνει λοιπόν, ειδικά στο τομέα της άμυνας ΜΟΝΟ κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.
Casius
Ευχαριστώ για τον Χρόνο σας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Έτσι μας είπαν έτσι κάναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι λαοί δεν έχουν φίλους αλλά συμφέροντα"
    Casius
    συμφωνώ απεριόριστα σε αυτό. Οι σέρβοι μήπως πρώτοι δεν ήταν που αναγνώρισαν την FYROM ως "Μακεδονία", παρόλη την υποστήριξη που τους δώσαμε;
    Χρειαζόμαστε την ΕλληνοΙσραηλινοί συμμαχία, γιατί το Ισραηλινό λόμπι είναι το ισχυρό.

    Ο Θεός βοηθός βέβαια, βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά είναι να μην είσαι απόλυτος, αλλά έτοιμος να αποφασίζεις το σωστό ανα πάσα στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ10 Νοεμβρίου 2009 στις 6:31 μ.μ.

    Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΤΟΓΑΝ. Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν αποφασισουμε την συναψη στρατηγικης συμμαχιας με το Ισραηλ, δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να χαθουν οι ισορροπιες με τον αραβικο κοσμο!!
    Η οποιαδηποτε συμφωνια με το Ισραηλ δεν πρεπει να μας εκθεσει στο Παλαιστινιακο!!
    Ειμαστε μια ζωη ενας αδικημενος λαος και εχουμε μαθει να τασσομαστε με τους αδικημενους(Παλαιστινιους)!!
    Αν συμβουν βιαιες αναταραχες στην Λωριδα της Γαζας θα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι στο τι θα δηλωνουμε!!
    Τα εχουμε σκεφτει ολα αυτα???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε ΓΜ,τι κερδισαμε μια ζωη να ειμαστε διπλα στους Αραβες και αυτοι να μας δουλευουν.Και τα σκοπια αναγνωρισαν,και την τουρκια στηριζουν.Μην ξεχνας οτι με χρηματα της Σαουδικης Αραβιας οργανωθηκαν τα στρατοπαιδα και η εκπαιδευση των UCK στα Βαλκανια και ειδες το αποτελεσμα.Ναι σε μια ορθολογιστικη συμμαχια με Ισραηλ που θα ωφελησει την πατριδα μας,τουλαχιστον θα δουν οτι δεν ειμαστε μονοι στην περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]