Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Η αφύσικη διζωνική…

Η Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι βρετανικής υποβολής ιδέα από τον Αύγουστο του 1974. Τέτοιος όρος δεν υπάρχει στη διεθνή νομολογία. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά το διαμοιρασμό της ηττηθείσας Γερμανίας, οι σύμμαχοι δημιούργησαν δύο ζώνες: Τη Δυτική (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) και την Ανατολική (Σοβ. Ένωση).
Οι Βρετανοί πίεζαν τον τότε καγκελάριο της Δυτ. Γερμανίας, Αντενάουερ, να αποδεχθεί την ύπαρξη των δύο ζωνών διά της αναγνώρισης της Αν. Γερμανίας. Ο Αντενάουερ αντιστάθηκε στις -πονηρές και διαλυτικές της Γερμανίας- βρετανικές εισηγήσεις. Πράγμα που δεν έπραξε το 1977 ο πρόεδρος Μακάριος.
Η αποδοχή της διζωνικής θεωρήθηκε έκτοτε ως «οδυνηρός και ιστορικός συμβιβασμός» της πλευράς μας, επειδή γίνεται η εκτίμηση πως δι’ αυτής η κατοχική Τουρκία θα συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Προχθές, ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη, έκαμε, για πρώτη φορά, την εξής εκπληκτική παραδοχή: «Ε, λοιπόν, δεν είναι φυσιολογικό για την Κύπρο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας, που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β' και το πραξικόπημα, φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο. Περνούμε από τότε μία φοβερή τραγωδία. Κι όμως, έκανε ο Μακάριος αυτήν τη μεγάλη παραχώρηση, αυτό τον ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες -πράγμα που ποτέ, φυσιολογικά, δεν μπορούσε να γίνει στην Κύπρο, γιατί ο πληθυσμός της ζούσε ανάμεικτος σε όλες τις γωνιές του νησιού- όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά πρώτα απ’ όλα για να θέσει τέρμα στην κατοχή».
Ας αναλύσουμε την προεδρική παραδοχή περί της αφύσικης διζωνικής, με την αναγκαία υπόμνηση ότι αυτή δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνο δικών μας λαθών, αλλά και των ξένων παρεμβάσεων. Η διζωνική έγινε το άλλοθι, η καραμέλα και η σανίδα σωτηρίας της πλειοψηφίας των κομμάτων. Πέραν του ΕΥΡΩΚΟ, που υποστηρίζει λύση στηριγμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, τα άλλα κόμματα βολεύονται, παπαγαλίζοντας τη διζωνική. Αλλά τι;
Πρώτον, όσα ο Πρόεδρος και πολιτικοί ηγέτες προσδιορίζουν ως περιεχόμενο της διζωνικής και έχει συμφωνηθεί με τον κατοχικό Ταλάτ, οι Τούρκοι τα απορρίπτουν επειδή αποβλέπουν σε συνομοσπονδία και δύο κράτη.
Δεύτερον, κανείς σχεδόν ηγέτης δεν έχει εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει η διζωνική, η οποία συγκρούεται προς θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Το σπουδαιότερο και πιο θεμελιώδες, που όλοι σχεδόν οι ηγέτες καμώνονται να λησμονούν: Από τις 16 Απριλίου 2003 και τυπικά από την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία ολόκληρη είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Στις 24 Απριλίου 2004, ο κυπριακός Ελληνισμός, διά του βροντερού ΟΧΙ, εξαπέστειλε στη χωματερή της ιστορίας ΟΛΕΣ τις υποχωρήσεις, σχέδια, ιδέες και προτάσεις.
Αντί οι ηγέτες μας να αναθεωρήσουν μιαν αποτυχημένη πολιτική και να χαράξουν μια νέα στρατηγική, επιχειρούν με αφύσικες και πονηρές βρετανικές ιδέες να… λύσουν το Κυπριακό. Θα διαλύσουν την Κύπρο!
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Να το πούμε ίσως μετά από τόσα χρόνια ποια: έτσι απλά σαν παραμύθι
    Το κόλπο γκρόσο το ελληνικό ήταν να ενωθεί η Ελλάδα με την Κύπρο δια του πραξικοπήματος , σημείωσε όμως ότι το 99% του κυπριακού ελληνισμού ήθελε ένωση.
    Για αυτό φοβήθηκε η Τουρκία και για αυτό επενέβηκε φοβούμενη ταυτόχρονα όμως μην ξυπνήσουν οι ρώσοι και τους πάρουν την μαύρη θάλασσα που συνεπαγόταν με επικυριαρχία της Ρωσία πόσα χρόνια ονειρευτέ αυτό το άνοιγμα η Ρωσία να έχει κάτι παραπάνω στην μαύρη θάλασσα αυτό τώρα δεν είναι το αντάλλαγμα έξαλλου με την Αμπχαζία τώρα ? αν και δεν θα σταματήσει η Ρωσία εκεί ...
    Έτσι εμφανιζόταν και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου να ήθελε αγαπούσαν των Μακάριο ποιοι? Αφού ήταν άθεοι ειτο δυνατόν τόσοι αγάπη της ηγεσίας. Άλλο ο λαός όμως εδώ να τα ξεχωρίζουμε ….Φυσικά αλλά έπραξαν όπως άλλοτε στην μικρά Ασία 1917 – 1922 – Λένιν Κεμάλ το κκε και το κόβουμε ως εδώ … για να μην αρχίσουμε να λέμε για τα gulag.
    Αλλά την τελευταία στιγμή αναδιπλώθηκαν οι συνταγματάρχες σ το ενδεχόμενο του ελληνοτουρκικού πολέμου έπεσαν στην φάκα τον ιμπεριαλιστών κατά τους αγαπητούς κατά τα άλλα κουμουνιστές ειλικρινά και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια δεν μας χώριζε τίποτα αν το δούμε το θέμα σφαιρικά όλοι φτωχοί ήμασταν μας έφαγαν η μεγάλες ιδέες τόσο των αριστερών διεθνιστών τους άδειασε κανονικά κάποτε ο Στάλιν όσο και τον δικόν μας δεξιών τους άδειασε ο Τσόρτσιλ και άντε γεια μας… Ήταν και οι υποσχέσεις βλέπεις της Αμερικής αλλά έπαιξαν παιχνίδι στην πλάτη μας cia κτλ…
    Αυτό πάθαμε το 1974 και ας έρθει ο Παπαδόπουλος ο Ιωαννίδης ο Μητσοτάκης ο Καραμανλής ο Παπανδρέου να μας διαψεύσουν …
    Τώρα μόνο ρεαλιστικές λύσης μας αξίζουν.. εκτός και αν γονατίσουμε ικετεύοντας τους εβραίους να μας αγοράσουν όλο το νησί για να μπορούμε να διατηρηθούμε βιοπορίστηκα… αναγκάστηκα βλέπε οικόπεδο 12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Έτσι εμφανιζόταν και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου να ήθελε(ένωση) διευκρίνηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και ο Μακάριος βρέθηκε στην μέση των μπλε και των κόκκινων με τα αξιοπρεπή λάθη ίσως και ελάχιστα ίσως και καθόλου αφού ήθελε να ισορρόπηση πότε από εδώ και πότε στην άλλη πλευρά .Για αυτό από την μια έβλεπε τους κόκκινους με επιφύλαξη και από την άλλη προειδοποιούσε δια την υπονόμευση της δημοκρατίας της Κύπρου ότι θα οδηγούμασταν σε τραγωδία…
    Τα άλλα για την απόσυρση των πυροβόλων στην Κερύνεια την μη επιστράτευση της Ε.Φ την διαμάχη εντος των στρατοπέδων την υποστήριξη των αμερικανών δήθεν κατάπαυση του πυρός και την κατάληψη της Αμμοχώστου την ελεγχομένη εισβολή κτλ τα γνωρίζεται …

    … ας μην ξεχνάμε πότε ήσαν γεννημένη αυτοί οι άνθρωποι επί εποχής βαλκανικών πολέμων 1912-13 1920-1922 1945 1960 εμφύλιους και ου το κάθε εξής …για να καταλάβουμε και την μετεξέλιξη των πραγμάτων πριν , μετά Β ΠΠ κτλ … και 1974 μας λένε μαξιμαλιστές και τι θέλουμε ? της περιούσιες μας όλες από την πόλη την Σμύρνη την Καππαδοκία μέχρι και την Κερύνεια και μετά ας κάνουμε και τον νέο-οθωμανικό δόγμα ας λειτουργήσουν την Αγιά Σόφια και μετά ας κάνουν και τζαμί στην Αθήνα στην βάση της αμοιβαιότητας αφού θέλουμε πολυκοσμικότητα εμείς τους την δίνουμε … αυτό τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο αν οι εβραίοι διεκδικούν ιστορικά την Ιερουσαλήμ και με το δίκιο τους ? το οποίο ιστορικό τότε τι να πούμε εμείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχάσαμε την Τροία του Αχιλλέα τι να πούμε άλλο τα είπαμε όλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]