Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει σε βέτο κατά της Κύπρου η Τουρκία…

Ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, η Άγκυρα επαναβεβαίωσε την άρνησή της στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους μετέχει η ίδια.
Όπως πληροφορούμαστε, στα πλαίσια συζήτησης στη Γενική Ομάδα εργασίας του Διακανονισμού WΑSSΕΝΑΑR ( καθεστώς ελέγχου εξαγωγών), την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, η Άγκυρα ρωτήθηκε εάν επιμένει στο βέτο, το οποίο ασκεί σε βάρος της Λευκωσίας για να μην ενταχθεί στον οργανισμό αυτό και απάντησε καταφατικά.
Η αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον οργανισμό αυτό βρίσκεται μονίμως στην ατζέντα, ενώ ήδη η εξέλιξη αυτή έχει καταγγελθεί από το κυπριακό ΥΠΕΞ. Το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος-ολομέλεια των κρατών- μελών του Διακανονισμού WΑSSΕΝΑΑ, όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον οργανισμό αυτό, η Τουρκία αρχικά πρόβαλε ως επιχείρημα, για τη συμμετοχή της Κύπρου, το γεγονός ότι δεν παράγει ευαίσθητο υλικό και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα εξαγωγών. Παράλληλα οι Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν προς τους συνομιλητές τους ότι οι ενστάσεις για την Άγκυρα συνδέονται με την πολιτική της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενόψει Δεκεμβρίου, η Λευκωσία επαναφέρει το θέμα των βέτο που ασκεί σε βάρος της η Άγκυρα. Οι Διεθνείς και Περιφερειακοί Οργανισμοί, όπου η Τουρκία θέτει εμπόδια στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι εξής:
Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΕCD), Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών, Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μετεωρολογικές Προβλέψεις, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την εκμετάλλευση μετεωρολογικών δορυφόρων, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών, ενώ περιορισμοί τίθενται από την Τουρκία σχετικά με την τελική πράξη του Ελσίνκι του 1985 για τις «Περιοχές που εξαιρούνται», το καθεστώς που διέπει τις εξαγωγές όπλων, Το καθεστώς ελέγχου της τεχνολογίας πυραύλων, Wassenaar Αrrangement, Περιορισμοί που επέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο σε πλοία με ξένη σημαία, Έλλειψη απευθείας επικοινωνίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, Ευρωπαϊκός διοικητι[ κός συντονισμός εναέριας κυκλοφορίας της Μέσης Ανατολής.
Πηγή: Εφ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΒΕΤΟ και απο την Κυπρο στην ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ τωρα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]