Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα και η αποθηριωμένη Τουρκία…

Γιατί ο Γ. Παπανδρέου επιμένει να δοθεί ένας νέος οδικός χάρτης στην Τουρκία; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις:
Πρώτον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εσωτερικά και κυρίως οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.
Δεύτερον, η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας περιφερειακά και διεθνώς είναι από ανύπαρκτη έως αμελητέα.
Τρίτον, με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποσάθρωση και την κοινωνία υπό διάλυση, η Ελλάδα δίνει την εντύπωση χώρας υπό κατάρρευση. Και αυτά δεν έγιναν επί Καραμανλή μόνο, αλλά την τελευταία 15ετία.
Τέταρτον, από το 1996, μετά την κρίση των Ιμίων και την γκριζοποίηση του Αιγαίου, η Ελλάδα ακολουθεί μια μονόδρομη, απρόσοδη και αδιέξοδη πολιτική εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου, που δεν αποδίδει τίποτε στην Ελλάδα, επειδή απουσιάζει η επιβαλλόμενη αμοιβαιότητα και ο σεβασμός εκ μέρους της Τουρκίας.
Πέμπτον, ενώπιον μιας έμφοβης και τρεμαλέας Ελλάδας, που δεν θέλησε ποτέ να πάρει το μάθημα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία έχει κυριολεκτικά αποθηριωθεί και αποθρασυνθεί. Προκαλεί συνεχώς στο Αιγαίο, στη Δυτ. Θράκη και στην Κύπρο, χωρίς να συναντά αντιστάσεις.
Έκτον, η Τουρκία είναι ήδη αποδεκτή ωςπεριφερειακή δύναμη, με μια υπερκινητική εξωτερική πολιτική, που στοχεύει να επιβάλει τη χώρα ως δήθεν ειρηνοποιό δύναμη από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή και να την αναδείξει ως την προστάτιδα και ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου.
Έβδομον, η Τουρκία άρχισε να εκδηλώνει τάσεις υπεροψίας και αλαζονείας, σε σημείο που να προκαλεί με εχθρικές διαθέσεις τον Ισραήλ, για να εισπράττει τα χειροκροτήματα και την αποδοχή των Αράβων.
Για όλους αυτούς και άλλους λόγους, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να έχει άνεση χρόνου, χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς και κυπριακούς καταναγκασμούς.
Γι’ αυτό και θέλει διακαώς να συνεχιστεί η πολιτική Σημίτη για εξημέρωση του τουρκικού θηρίου και λύση το ταχύτερον του Κυπριακού. Μόνο που δεν υπολογίζει, προφανώς, ότι στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις ισχύει ακόμα το θεώρημα Θουκυδίδη περί ισχυρών και αδυνάτων κρατών. Ο Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να θέλει να το ξέρει. Γι’ αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποκλείεται να καταβάλουν ξανά υψηλό τίμημα της απρονοησίας και ανετοιμότητάς τους.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εχω την αισθηση οτι αργα ή γρηγορα ο ΓΑΠ θα εχει την ιδια μοιρα με τον Καραμανλη.
    Ειναι απλως θεμα χρονου.
    Ο Καραμανλης δεν ηθελε να χασει τις εκλογες τυχαια!!
    Κατι ηξερε!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]