Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μανιφέστο» τουρκικών διεκδικήσεων έναντι Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκία: Χώρα του "μόνο παίρνω"...

Ανανεωμένο «μανιφέστο» των τουρκικών απαιτήσεων έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας προβάλλει τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κ. Εγκεμεν Μπαγίς.
Ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη (με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του) απαίτησε να υπάρξουν ανταλλάγματα από την Ελλάδα στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» προκειμένου να... «διευκολυνθεί» η τουρκική κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για την ελληνορθόδοξη μειονότητα και να εξετάσει τρόπους επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σχετικά με το κλίμα έντασης στο Αιγαίο, ο κ. Μπαγίς έσπευσε να επαναλάβει ότι η χώρα του θεωρεί πως υπάρχει πακέτο προβλημάτων στο Αιγαίο που πρέπει να λυθεί μέσω διμερούς διαλόγου.
«Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τα νησιά, τους εθνικούς εναέριους χώρους ή την υφαλοκρηπίδα, είναι ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας... Είμαι σίγουρος ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις μεταξύ μας διαφορές...», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μπαγίς, που καταστρώνει τώρα «επιθετική» πολιτική καμπάνια για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας του, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εκπληρώσει η χώρα του τη βασική υποχρέωση έναντι της Ε.Ε., την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κύπρο.
Καθώς το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο για την επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μπαγίς ρίχνει ευθέως το γάντι στην Ε.Ε., αλλά και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, ζητώντας ως αντάλλαγμα την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ο κ. Μπαγίς δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της για κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, μόλις όμως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ασκήσουν απευθείας εμπόριο με τη «Βόρεια Κύπρο». Προβάλλοντας μάλιστα το μοντέλο της Ταϊβάν υποστηρίζει ότι το απευθείας εμπόριο με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν θα συνιστά διπλωματική αναγνώρισή της...
Ο κ. Μπαγίς, που αναφέρθηκε στην ίδια ατζέντα και στις δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα, έθιξε και το ζήτημα της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι η χώρα του που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία, «δεν θα δεχθεί μεταχείριση δεύτερης κατηγορίας».
Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ενώ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο κυβερνητικής αστάθειας, η Αγκυρα επαναφέρει με όλη την ένταση τη διεκδικητική ατζέντα της έναντι της Ελλάδας, έχει εξαπολύσει πραγματική διπλωματική εκστρατεία για προώθηση της ευρωπαϊκής υποψηφιότητάς της εν όψει της Εκθεσης Προόδου της Κομισιόν που θα διαμορφωθεί πιθανότατα στις 15 Οκτωβρίου και προετοιμάζει το έδαφος για να ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους εφόσον δεν υπάρξει σύντομα λύση του Κυπριακού.
Ν. Μελέτης
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]