Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι στρατηγοί "παρενοχλούν" τη δικαιοσύνη

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά από δύο μήνες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού, ταξίαρχος Μετίν Γκιουράκ, κάλεσε την κυβέρνηση να εντοπίσει… τον ύποπτο και να ασκήσει δίωξη για πλαστογράφηση στρατιωτικού εγγράφου, το οποίο αποτελεί μέχρι στιγμής «καυτό» αποδεικτικό υλικό σε υπόθεση της πολιτικής Δικαιοσύνης, αφού οι… ανεξάρτητες έρευνες της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, αποφάνθηκαν ότι το έγγραφο είναι πλαστό…
Πιο συγκεκριμένα, το επίμαχο έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο στην εφημερίδα «Ταράφ», φέρεται ότι συνέταξε ο συνταγματάρχης Ντουρσούν Τσιτσέκ και αφορούσε σε σχέδιο ανατροπής του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), δηλαδή του πλειοψηφούντος κόμματος της σημερινής τουρκικής βουλής.
Σύμφωνα με τον Γκιουράκ, η τουρκική στρατιωτική Δικαιοσύνη διενήργησε δικές της έρευνες και ανακρίσεις και κατέληξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνταγματάρχη είναι εντελώς ανυπόστατες και το έγγραφο ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας πλαστό. Καθότι όμως ο κατηγορούμενος έχει ήδη συλληφθεί από τις πολιτικές αρχές και παραπέμφθηκε σε δίκη, τέτοιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί ότι ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις και να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη με την πιεστική επίκληση σύλληψης του «πραγματικού» υπαίτιου της υπόθεσης, κάποιου… πλαστογράφου, κι όχι του Τσιτσέκ.
Ας σημειωθεί ότι η υπόθεση αποτελεί πολιτικό υποπαράγωγο της ευρύτερης και φιλόδοξης προσπάθειας της κυβέρνησης Ερντογάν να προωθήσει μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» ανάμεσα στα άλλα και στο στράτευμα και να διαλευκάνει τις σκοτεινότερες σελίδες αυτού που έχει μείνει γνωστό ως «βαθύ κράτος» (στο οποίο ο τουρκικός στρατός διαδραματίζει ιστορικά σημαίνοντα ρόλο).
Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής μεικτά, κυρίως διότι παρά τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία παραμένουν εν πολλοίς κενό γράμμα και ο στρατός συνεχίζει να ασκεί έμμεση πολιτική εξουσία και να διατηρεί άμεση επιρροή σε κόμματα αλλά και στο λαό ως πολιτειακός παράγοντας κι όχι ως όργανο υποταγμένο στην πολιτική εξουσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιρροής αποτέλεσε η άμεση και λυσσώδης αντίδραση της, φίλα προσκείμενης στο στρατό, αντιπολίτευσης σε νόμο ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα παραπομπής σε πολιτικό δικαστήριο υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού. Μέχρι στιγμής ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς για το τελικό «ξεκαθάρισμα» των λογαριασμών με τον τουρκικό στρατό και πολύ μακρύς μέχρι την πλήρη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πολιτικού ελέγχου ενός στρατεύματος.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]