Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κεμαλισμός στην Τουρκία καλά κρατεί...

Η αγιοποίηση Κεμάλ Ατατούρκ

«Πρόκειται για τη μοίρα των μεγάλων ανδρών της Ιστορίας: το γόητρό τους «ροκανίζεται» από τα γρανάζια του χρόνου. Και όσο περισσότερος χρόνος περνά από τον θάνατό τους, τόσο αυξάνονται και οι διαθέσεις για άσκηση κριτικής.
Στην Τουρκία από το 1951 απαγορεύεται με κίνδυνο επιβολής δικαστικής ποινής κάθε δυσφήμηση της μνήμης του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην κατά κάποιον τρόπο "αγιοποίηση" του ιστορικού ανδρός, την οποία δεν προσπερνά κανένας Τούρκος, ενώ έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση πως απέναντι στον Ατατούρκ ακόμη και ο μυθικός ήρωας Ηρακλής ήταν μια μετριότητα...
Ακόμη και η απλή αναφορά ότι ο "πατέρας όλων των Τούρκων" είχε και προβληματικές ανθρώπινες πλευρές και ότι, ίσως, διέπραξε και ορισμένα πολιτικά λάθη, θεωρείται σε κάποιους κύκλους ως "προσβολή της αυτού μεγαλειότητος".
Ομως, η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου άνοιξε στη χώρα νέες προοπτικές, που δεν υπήρχαν όταν ψηφίστηκε ο προαναφερθείς νόμος. Και τώρα υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για το συγκεκριμένο πεδίο επικοινωνίας.
Η τουρκική δημοκρατία πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή ακόμη και ο Ατατούρκ δεν μπορεί να παραμείνει απρόσβλητος από την άσκηση κριτικής, ούτε από την προοπτική δυσφήμισης».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]