Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αντιμέτωπη με την σκληρή αλήθεια των θηριωδιών της

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει την

αιχμαλωσία των στρατιωτών στο Τζιάος

Αυτά τα παιδιά, γλύτωσαν όλους τους υπόλοιπους στρατιώτες στο Τζιάος». Λόγια ενός ανθρώπου, που έζησε από κοντά, λεπτό προς λεπτό τα όσα διαδραματίστηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.
Τότε, που η ομάδα των πέντε Ελληνοκυπρίων της φωτογραφίας-ντοκουμέντο, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό στρατό και λίγο μετά εκτελέστηκαν.
Τις μέρες εκείνες, όπως αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ήταν αξιωματικός και βρισκόταν μέσα στο χωριό Τζιάος, η συνολική δύναμη της Ε.Φ. στην περιοχή ήταν γύρω στους 100 άνδρες. Οι στρατιώτες ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες και ακροβολισμένοι από τα βορειοδυτικά του μετώπου της μισής κοινότητας Τζιάους που είχε καταληφθεί από την Ε.Φ. κατά την πρώτη φάση τη εισβολής, δηλαδή μεταξύ Τζιάους και Κορνόκηπου, μέχρι τα βορειοανατολικά μεταξύ Τζιάους και Ψυλλάτου.
«Ο Διοικητής μας συγκέντρωσε τους διοικητές των λόχων. Σε κάποια φάση, αυτό που θυμούμαι, είναι ότι στο μέτωπο που είχαμε προς βορρά, υπήρχε μια ομάδα στρατιωτών υπό έναν ανθυπολοχαγό.
Είχα πάρει οδηγίες να καλύψω την ομάδα του ανθυπολοχαγού αυτού για να φύγουν οι άνδρες του και να πάνε να ενισχύσουν τη γραμμή μπροστά. Ταυτόχρονα, θυμάμαι τις οδηγίες του διοικητή να ενισχυθούν τα φυλάκιά μας πάνω, με μέριμνα του διοικητή του συγκεκριμένου λόχου, στην οποία ανήκε και η ομάδα των πέντε στρατιωτών της φωτογραφίας ο οποίος όμως δυστυχώς δεν εκτέλεσε τη διαταγή του. Ούτε καν μια ειδοποίηση προς αυτή την ομάδα. Τουλάχιστον εμάς, κάποια στιγμή μας ειδοποίησαν να πάμε προς τα πίσω», αναφέρει με συγκίνηση. Η διμοιρία στην οποία ανήκε και η ομάδα των πέντε, όπως αναφέρει, βρισκόταν περίπου 1-1,5 χιλιόμετρα μακριά από την υπόλοιπη δύναμη της περιοχής. Σε κάποια στιγμή, ειδοποιήθηκαν να φύγουν από την περιοχή. Ήρθε ένας στρατιώτης που τον έστειλε ένας άλλος δόκιμος που ανήκε στο δικό μου λόχο, λέγοντάς μου ότι του είπε ο δόκιμος ότι έχει οδηγίες από το Διοικητή να πάμε προς τα πίσω προς το Διοικητήριο, το οποίο ήταν στο χώρο του αστυνομικού σταθμού Τζιάους.
Ο πρώτος στόχος όμως ήταν να ενδυναμωθεί η διμοιρία που ήταν τα παιδιά. Είδα κάποια στιγμή τον διοικητή του λόχου τους, να κινείται μεταξύ διοικητηρίου και πιο μπροστά, αλλά δεν ήξερα τι έκανε. Ήταν άγνωστη η δράση του καθενός. Τηλέφωνα και ασυρμάτους δεν είχαμε…», αναφέρει.
Καθώς έφευγαν, όπως μας εξιστορεί, είδε τα άρματα των Τούρκων σταματημένα και διερωτήθηκε τι γινόταν.
«Νόμιζα αρχικά ότι ήταν δικά μας άρματα και είπα, «μα έσπασε η γραμμή μας και βρέθηκαν τα άρματα μας τόσο πίσω;». Συνειδητοποίησε ότι ήταν εχθρικά, όταν σε κάποια στιγμή έπεσαν βολές από αυτά.
«Το κύριο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι όσοι άντρες είμαστε μέσα στο χώρο του Τζιάους και γλυτώσαμε με τον άλφα ή το βήτα τρόπο, το οφείλουμε σε αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εγκλωβισμένα και στην καθυστέρηση που προκλήθηκε στους Τούρκους. Έστω και εκείνη τη λίγη ώρα που μεσολάβησε, βρήκαμε το χρόνο να φύγουμε».
Θυμόταν αυτά τα παιδιά. Ιδιαίτερα τον Κορέλλη, όπως μας λέει. Είναι γεγονός ότι έμειναν κατά κάποιο τρόπο απομονωμένοι.
«Δεν μπορώ να απολησμονήσω ότι έπρεπε να πάρουν ένα μήνυμα από το λοχαγό τους. Διότι ήταν μετά το μεσημέρι όταν συνέβαιναν αυτά…».
ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Στο ερώτημα πώς βρέθηκαν οι φωτογραφίες αυτές στις εφημερίδες, ο τότε δόκιμος συντάκτης κ. Κώστας Τζιορτζής ανέφερε στον «Φ», ότι: “Ήταν Κυριακή γύρω στις 9-9.30μ.μ. και εργαζόμουν στην εφημερίδα “ΜΑΧΗ”. Ήλθε στα γραφεία κάποιος πολίτης και μου είπε πως έχει φιλμ που παρουσιάζουν φωτογραφίες που τράβηξε Τούρκος ο οποίος συνελήφθη από Ελληνοκύπριους και ότι τα προσέφερε προς πώληση. Ο τότε συντάκτης της “ΜΑΧΗΣ” Ντίνος Μενελάου τον ρώτησε πόσα θέλει και αυτός ζήτησε 24 λίρες. Ο κ. Μενελάου τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας και τον ενημέρωσε, οπόταν αυτός είπε να τον πληρώσουν. Έγινε έρανος και συγκεντρώθηκε το ποσόν, οπόταν αποκτήθηκαν δυο-τρία φιλμ. Ο Ντίνος Μενελάου εμφάνισε τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στη “ΜΑΧΗ”».
Διεθνής σάλος για τη φωτογραφία-ντοκουμέντο
ΑΠΟτη δεκαετία του 1990 Κύπριοι διπλωμάτες είχαν εγείρει θέμα για τους πέντε εκτελεσθέντες Κυπρίους της γνωστής φωτογραφίας οι οποίοι, μόλις πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν ενώ τελούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τότε, οι Κύπριοι διπλωμάτες έθεσαν θέμα για τον Τούρκο στρατηγό Μπορατάς ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη των πέντε και ο οποίος, όπως έγραψε και χθες ο «Φ», παραδέχθηκε στα Η.Ε. ότι ήταν παρών κατά τη σύλληψή τους. Η φωτογραφία που παρουσιάζει τους πέντε αγνοούμενους την ώρα που συνελήφθησαν από το στρατό εισβολής παρουσιάστηκε περί το 1990 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας και νυν σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατία κ. Γιώργο Ιακώβου κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΑΣΕ στο Παρίσι. Μάλιστα η παρουσίαση της φωτογραφίας προκάλεσε αίσθηση στους παρευρεθέντες, αν και τότε δεν ήταν ακόμη γνωστή η δολοφονία των στρατιωτών.
Όσον αφορά πάντως τους ισχυρισμούς των Τούρκων (περιλαμβανομένου και του δημοσιογράφου Εργκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος τράβηξε τις φωτογραφίες των πέντε) ότι υπήρχαν από την πρώτη στιγμή φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζουν νεκρούς τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν προκειμένου να αξιοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας, Κύπριος διπλωμάτης παρατήρησε, πως αν όντως υπήρχε τέτοια φωτογραφία, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδείξει τη θηριωδία των Τούρκων.
Χθες ο Κονούσκεβερ με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τurkish DailyΗurriet” είπε ότι συνελήφθη από Ελληνοκύπριους μαζί με δεύτερο δημοσιογράφο και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν φωτογραφίες που παρουσιάζουν την ταφή των πέντε. Ισχυρίστηκε επίσης πως τράβηξε 11 φιλμ, αφήνοντας να νοηθεί ότι κατακρατήθηκαν από Ελληνοκύπριους. Ανέφερε ότι πριν από πέντε χρόνια με πρόσκληση του Ραούφ Ντενκτάς ήρθε στην Κύπρο και κατέθεσε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους για τις συνθήκες δολοφονίας των στρατιωτών. Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη σύλληψή του Ελληνοκύπριοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στον ώμο, ενώ πυροβόλησαν και τον φίλο του δημοσιογράφο σκοτώνοντάς τον. Πάντως, όταν ο ίδιος περιέγραψε τις συνθήκες σύλληψής τους το 1977 δεν είχε αναφέρει ότι αυτός δολοφονήθηκε στον κήπο του νοσοκομείου.
Όσον αφορά τις καταγγελίες του Κονούσκεβερ περί κλοπής των τριών φωτογραφικών μηχανών που είχε μαζί του κατά τη σύλληψή του, ο «Φ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το 1974 μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, όπου παραλήφθηκαν και μάλιστα είχε εκδοθεί απόδειξη παραλαβής από αξιωματικό της Δύναμης.
Χθες επίσης, σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ ο φωτογράφος κ. Χρίστος Γιάγκου δήλωσε ότι τον Αύγουστο του 1974 έφεδρος αξιωματικός τού έδωσε φιλμ και σλάιτ τα οποία και εμφάνισε. Οι περίπου 100 φωτογραφίες που εμφάνισε, παρουσίαζαν στρατιώτες που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι δεν κράτησε καμιά φωτογραφία, ούτε και έδωσε μέχρι σήμερα κατάθεση για το θέμα.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η υπόθεση αυτή δείχνει κατευθείαν τον διοικητή μονάδας τις Ελληνοκυπριακής εθνοφρουράς που τιμώρησε τούς φαντάρους του για άκαιρα συνθήματα κατά των Τούρκων.
    Αν φοράει παντελόνια ακόμη, κακός τα φοράει ας τα βγάλει το συντομότερο.
    Ένας παλιός καταδρομέας αλεξιπτωτιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]