Πυρ και μανία οι Τούρκοι για την... Κυβέλη
Σε φιάσκο εξελίχθηκε το ταξίδι ενός αντίγραφου αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Μασσαλία, το οποίο παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως δείγμα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού» στα παράλια της Ιωνίας.
Εξαγριωμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Μασσαλίας, εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί και αναγκαστικά αυτό αγκυροβόλησε μακριά από την πόλη.
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο μουσείο της Μασσαλίας το κοινό αποδοκίμασε έντονα τον πρόξενο της Τουρκίας και το πλήρωμα του πλοίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «να φύγει το πλοίο της ντροπής».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι κάτοικοι της πόλης.
Το πλοίο, που ονομάστηκε «Κυβέλη» και επανδρώθηκε από Τούρκους ναυτικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, υποτίθεται ότι αναπαριστά το ταξίδι των Ελλήνων κατοίκων της αρχαίας Φώκαιας, που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πριν από 2.600 χρόνια ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας με αρχηγό τον Πυθέα.
Το «συμβολικό» ταξίδι, που διήρκεσε 56 ημέρες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων αφού το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως «Χρονιά της Τουρκίας» στην Γαλλία. Η δε άφιξη του πλοίου σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την έναρξη των εορτασμών για την 320η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.
Η «Κυβέλη» έχει στόχο να φτάσει μέχρι το Παρίσι μέσω ποτάμιων οδών, και στη συνέχεια, μέσω του Δούναβη, να διασχίσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και να βγει στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη το 2010, οπότε η πόλη θα κηρυχτεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το όλο εγχείρημα θεωρείται ως «απάντηση» στο ταξίδι ενός αντιγράφου του αρχαίου ελληνικού πλοίου «Αργώ», που έφτασε στα παράλια της Γεωργίας, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα.
Τα μένεα πνέει ο τουρκικός Τύπος
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι ναυτικοί και επιστήμονες στη Μασσαλία.
Όπως αναφέρει, το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας απέφυγαν ακόμη και να γευματίσουν κατά την διάρκεια διεξίωσης στο Μουσείο της πόλης, από φόβο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μήπως τους… δηλητηριάσουν.
Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει τα επεισόδια ως «ρατσιστικά» και αναφέρει ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου.
Στην άφιξη του πλοίου είχαν αντιδράσει έντονα και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μασσαλίας, ορισμένοι μάλιστα Έλληνες φοιτητές είχαν διανείμει και προκήρυξη στους δρόμους της πόλης, με την οποία υπενθύμιζαν στους Γάλλους πολίτες ότι δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που ίδρυσαν την πόλη τους, ενώ αντίστοιχα φέιγ βολάν αρμενικών οργανώσεων τους καλούσαν να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κλέβοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ευτυχώς κάποιοι έχουν συνείδηση ιστορική και εθνική και αντιδρούν όπως ακριβώς πρέπει στους παραχαράκτες της Ιστορίας, που ντύνονται το μανδύα του πολιτισμένου λαού για να κρύψουν το αποτρόπαιο αληθινό πρόσωπο του σφαγέα των λαών. Δυστυχώς διαμένουν στο εξωτερικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς τα βλέπουν αυτά κάποιοι στην Ελλάδα για να καταλάβουν πως πρέπει να λειτουργούν....
Θα ήθελα να ξέρω τι έκανε το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ή ακόμα και το Υπουργείο Εξωτερικών;Κατα πόσο το Ελληνικό Κράτος συμμέτειχε σε αύτες τις διαμαρτυρίες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πόσο ακόμα θα μας ξελασπώνει η φιλοτιμία η φιλοπατρία των ελλήνων της υφιλίου και ο φιλελληνισμος των ξένων;
Ολοι φθονουν και ζηλευουν το μεγαλειο του Ελληνισμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκομα και οι Τουρκοι, που προσπαθωντας να οικιοποιηθουν την ιστορια των προγονων μας, ντροπιαζουν τους δικους τους.
ΓΜ
Να μην ξεχνάμε ότι, μήνες πριν, οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν αποστολή της τριήρους ''πάραλος'' (ή ολυμπία;;) να κάνει το ταξίδι της αργούς στον Εύξεινο Πόντο (Στην Ταυρίδα;)θεωρώντας το ιμπεριαλιστική πράξη. Στο ταξείδι των τούρκων παραχαράσεται η ιστορία σε όλες τις πτυχές: ονομα πλοίου, σχέδιο πλοίου, Φώκαια, αναφορά αποικίας κλπ. Εμείς επιτρέψαμε σ' αυτό το καϊκι να περάσει από τα εθνικά ύδατα. Κακώς που τους υποδέκτηκαν με τα γιαούρτια. Έπρεπε να τους υποδεκτούν με γιαταγάνια και να τους αποκεφαλίσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμο Τσέλιος