Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαθήματα στρατηγικής από τον Σουν Τζου

Αποτυχημένοι οι Έλληνες Στρατηγοί

O Σουν Τζου λέει: Η τέχνη του πολέμου έχει αποφασιστική σημασία για την Πολιτεία. Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ασφάλεια ή στην καταστροφή. Γι' αυτό, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν επιτρέπεται να παραμελείται.
Η τέχνη του πολέμου καθορίζεται από πέντε σταθερούς παράγοντες, που πρέπει πάντα να υπολογίζονται όλοι. Είναι οι εξής: ο νόμος της Ηθικής, ο Ουρανός, η Γη, ο Διοικητής, η Μέθοδος και η Πειθαρχία. Ο νόμος της Ηθικής κάνει τους ανθρώπους να ταυτίζονται τόσο με τους κυρίους τους, ώστε να μην τους τρομάζει κανένας κίνδυνος και να τους ακολουθούν χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους.
Ουρανός σημαίνει νύχτα και ημέρα, κρύο και ζέστη, ώρα και εποχή.
Γη σημαίνει μικρές και μεγάλες αποστάσεις, κίνδυνος και ασφάλεια, ανοιχτές πεδιάδες και στενά περάσματα, το απροσδιόριστο της ζωής και του θανάτου. Ο Διοικητής ενσαρκώνει τις αρετές της Σοφίας, της Ευμένειας, του Θάρρους και της Αυστηρότητας.
Η Μέθοδος και η Πειθαρχία πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως η σωστή διάρθρωση του στρατού σε μονάδες, η ιεραρχία μεταξύ των Αξιωματικών, η υποστήριξη των δρόμων απ' όπου φτάνουν οι ενισχύσεις και ο έλεγχος στις στρατιωτικές δαπάνες.
Αυτοί οι πέντε παράγοντες πρέπει να είναι οικείοι σε κάθε Στρατηγό. Όποιος τους γνωρίζει θα είναι νικητής, όποιος τους αγνοεί θα αποτύχει.
Οι επτά όροι
Αν θέλεις λοιπόν να αξιολογήσεις τα στρατιωτικά δεδομένα, τότε αποφάσισε συγκρίνοντας με τον ακόλουθο τρόπο:
Ποιός από τους δύο αντίπαλους ηγεμόνες συμπεριφέρεται σύμφωνα με το νόμο της Ηθικής;
Ποιός από τους δύο Στρατηγούς είναι ο ικανότερος;
Ποιος έχει τα πλεονεκτήματα της Γης και του Ουρανού;
Σε ποιά πλευρά επιβάλλεται αυστηρότερα η Πειθαρχία;
Ποιός στρατός είναι ο ισχυρότερος;
Σε ποιά πλευρά οι Αξιωματικοί και οι μονάδες είναι καλύτερα εκπαιδευμένες;
Σε ποιό στρατό επικρατεί μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι ανδραγαθίες αμείβονται όπως τους αξίζει και οι παραβάσεις τιμωρούνται αμείλικτα;
Με τη βοήθεια αυτών των επτά όρων μπορώ να προβλέψω τη νίκη ή την ήττα. Ο Στρατηγός που θα ακούσει τη συμβουλή μου και θα ενεργήσει σύμφωνα μ' αυτήν, θα νικήσει. Σε έναν τέτοιο Στρατηγό παραδίδω την αρχηγία! Ο Στρατηγός που δε θα ακούσει τη συμβουλή μου και δε θα ενεργήσει σύμφωνα μ' αυτήν, θα ηττηθεί. Έναν τέτοιο Στρατηγό πρέπει να τον απολύσεις.
Κανέναν από τους επτά όρους δεν πληρούν ικανοποιητικώς οι σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις της Ελληνικής Δημοκρατίας!
Το σημερινό στράτευμα, δεν εμπνέεται από τις πολιτικές και στρατιωτικές «ηγεσίες» των τελευταίων 35 ετών. Τουλάχιστον, όχι στον βαθμό που ενέπνεε ένας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή ένας Ιωάννης Μεταξάς με έναν Αλέξανδρο Παπάγο...
Δυστυχώς, ο πρώην Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α., Στρατηγός (Τ/Θ) Δημήτριος Γράψας - παρ' όλες τις αρχικές προσδοκίες μας - δεν έδειξε να μπορεί να ανταπεξέλθει έναντι του Τούρκου ομολόγου του στον τομέα της αποφασιστικότητος. Δεν αναφερόμεθα στους τομείς της στρατηγικής τέχνης και της επιχειρησιακής καταρτήσεως. Στη βούλησή του για άμυνα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος και η Εθνική Αξιοπρέπεια του Ελληνικού Λαού, αναφερόμεθα. Κάτι πήγαν να κάνουν - ίσως - μαζί με τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βούλγαρη προ ημερών, τοποθετώντας 1.000 καταδρομείς στα νησάκια του ανατολικού Αιγαίου ΜΑΣ, αλλά το «πλήρωσαν» κι οι δυό... Την περασμένη Πέμπτη, απεστρατεύθησαν άρον άρον!
Δυστυχώς, από αβελτηρίες - στην καλύτερη περίπτωση - των ιθυνόντων, όπου η Ελλάς διαθέτει γεωγραφικά ή τακτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων μας, αρχίζει να τα χάνει.
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, το μέτωπο του Έβρου! Όλες οι επιλαρχίες αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 HEL και Leopard 2 A4, έχουν αφεθεί χωρίς πυρομαχικά, με αποτέλεσμα οι σχηματισμοί να μην είναι επιχειρησιακοί! Επί πλέον, οι Τούρκοι, προμηθεύονται - με απίστευτη φρενίτιδα - πλωτές γέφυρες εφόδου, άκρως επιθετικά μέσα δηλαδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βίαιη διάβαση υδατίνων κωλυμάτων.
Για τον βαθμό πειθαρχίας, στον Στρατό Ξηράς τουλάχιστον, ας μην μιλήσουμε καν. Ο νοών νοείτω.
Η ισχύς είναι μέγεθος ποιοτικό, μα ΚΑΙ ποσοτικό. Είναι αλήθεια πως υπερέχουμε ποιοτικώς έναντι των Τούρκων. Ιδιαιτέρως μάλιστα, στο έμψυχο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Όμως ο γ.γ. της ΓΔΑΕΕ, ο υπεύθυνος επί των εξοπλιστικών, ο διαβόητος Ευάγγελος Βασιλάκος, ασκεί πράγματι «φιλότιμες» προσπάθειες, μοχθεί σχεδόν, για να απομειωθούν όλοι οι άλλοι δείκτες ισχύος μας, σε κάθε τομέα! Τα αποθέματα καυσίμων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών, λιπαντελαίων, τροφίμων, του στρατεύματος, κυμαίνονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Αναφερόμεθα ακόμη και στα στρατηγικά αποθέματα της χώρας! Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνονται τακτικότατες καταγγελίες στη Βουλή, από δεκάδες βουλευτές της αντιπολιτεύσεως, για αυτό ακριβώς το θέμα. Σε ώτα μη ακουόντων όμως, από ό,τι φαίνεται...
Εκπαίδευση, άρτια, γίνεται μόνον στην Πολεμική Αεροπορία πλέον. Αν και άρχισαν να ακούγονται φωνές κι εκεί, που «μουρμουράνε» κάτι για περιορισμούς των πτήσεων και «εκπαίδευση» κυρίως από εξομοιωτές (flight simulators)...
Όσο για το ποιά είναι η βεβαιότητα που επικρατεί στο στράτευμα, για τις ηθικές αμοιβές και τις τιμωρίες, το γνωρίζουμε όλοι μας άριστα από την εποχή του '74... Οι Ήρωες της περιόδου εκείνης, αργοπεθαίνουν λησμονημένοι και περιφρονημένοι, ενώ κάποιοι αποδεδειγμένως προδότες, προήχθησαν ακόμη και σε Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.! Δεν αναφερόμεθα στον πρώην... Τα συμπεράσματα, δικά σας.
Δημήτρης Μακρής

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]