Παρέμβαση του Ράσμουσεν για Κύπρο και Αιγαίο
για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν...!
Την πρώτη του, εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Σε συνέντευξή του τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που χαρακτηρίζει ζήτημα διμερές μεν, που θα αποτελέσει όμως ένα από τα κεντρικά θέματα της θητείας του καθώς, όπως δηλώνει, έχει αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ στη μεγαλύτερη αποστολή του, στο Αφγανιστάν.
Διμερές χαρακτηρίζει και το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων των ελληνικών συνόρων από τουρκικά αεροσκάφη και ζητεί «αυτοσυγκράτηση» αμφοτέρων των πλευρών και «ρεαλισμό» για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης, ενώ δεν αποκλείει να ζητηθεί από την Ελλάδα πρόσθετη συνεισφορά στο Αφγανιστάν.
Το Κυπριακό, η καρδιά του προβλήματος
Η συνέντευξη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:
– Επισκέπτεσθε την Ελλάδα και στη συνέχεια την Τουρκία. Πώς βλέπετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα;
– Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της θητείας μου ως γενικού γραμματέα, γιατί είναι υψίστης σημασίας να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε. Ολοι ξέρουμε ότι οι ανεπίλυτες διμερείς διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις και τη συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Λόγω των ανεπίλυτων διαφορών το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το Αφγανιστάν. Η Ε.Ε. έχει αστυνομική αποστολή στο Αφγανιστάν, η ISAF βρίσκεται ως στρατιωτική αποστολή εκεί και θα ήταν φυσικό να υπάρξει μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της ISAF και της Ε.Ε. Αυτό όμως έχει σταθεί αδύνατον λόγω των προβλημάτων αυτών που δεν έχουν βρει λύση. Θα είναι πολύ πολύπλοκο, ξέρω ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις.
– Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς θα βρεθεί η λύση;
– Είναι πρωτίστως διμερές ζήτημα Ελλάδας και Τουρκίας, που όμως έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη μεταξύ τους συνεργασία, γι’ αυτό και ζητάω από τις δύο καλές συμμάχους, την Ελλάδα και Τουρκία, να πράξουν το παν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ολοι γνωρίζουμε ότι εν μέρει το πρόβλημα πηγάζει από τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ομως θα ήθελα να ενθαρρύνω τις πολιτικές ηγεσίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, να εξετάσουν προσεκτικότερα μια ρεαλιστική προσέγγιση και να βρουν λύσεις που θα επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να συνάπτει συμφωνίες ασφαλείας με την Ε.Ε. όπου χρειάζεται.
– Μπορεί να υπάρξει μια «ρεαλιστική λύση» ύστερα από τόσες δεκαετίες;
Γνωρίζω τους δύο πρωθυπουργούς, τον κ. Καραμανλή και τον κ. Ερντογάν και οι δύο είναι ρεαλιστές και λογικοί άνθρωποι. Αν ο κόσμος ήξερε ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες, τότε θα πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειές τους να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση. Θα είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεών μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα.
– Θα μπορούσε να υπάρξει ένας μηχανισμός μέσα στο ίδιο το ΝΑΤΟ για την επίλυση ενδοσυμμαχικών διαφορών;
– Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι οι διμερείς διαφωνίες πρέπει να επιλύονται σε διμερή βάση. Φυσικά το ΝΑΤΟ ως οργάνωση, οι συμμαχικές χώρες, μπορούν να προσπαθήσουν να διευκολύνουν διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι τα διμερή προβλήματα πρέπει να επιλύονται διμερώς. Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ειδικό μηχανισμό επίλυσης διμερών διαφορών μέσα στο ΝΑΤΟ.
– Παραμένει βέβαια και το πρόβλημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και το μόνιμο ζήτημα των νατοϊκών ασκήσεων…
– Είναι κυρίως διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα. Εγώ θεωρώ και τις δύο χώρες καλές συμμάχους και τις παροτρύνω να επιδείξουν προσοχή και αυτοσυγκράτηση και να κάνουν το παν για να βρουν ειρηνικές λύσεις για τις διαφορές. Μόνο αυτό μπορώ να πω…
– Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν προσπαθεί αρκετά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Δεν πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει ένα ρόλο;
– Οπως είπα, είναι πρωτίστως διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Αν μπορούμε να διευκολύνουμε την εξεύρεση λύσεων θα ήταν φυσικά θετικό, αλλά νομίζω ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να λυθεί διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
– Μιλώντας για την Τουρκία, όταν αποφασίσθηκε να αναλάβετε τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, υπήρξε έντονη φημολογία ότι η Τουρκία, που αρχικά αντιδρούσε, έλαβε ως αντάλλαγμα μια θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα.
– Δεν θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης εκείνης, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε μια συνολική αμοιβαία κατανόηση που διευκόλυνε τη διαδικασία και φθάσαμε στην απόφαση για τον διορισμό μου ως γενικού γραμματέα. Μπορώ να προσθέσω επίσης ότι, όπως άλλες σύμμαχοι χώρες, η Τουρκία έθεσε ένα εύλογο θέμα ισότιμης εκπροσώπησης μεταξύ συμμάχων στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και στη διεθνή γραμματεία της συμμαχίας. Αυτές οι εύλογες ανησυχίες περί εκπροσώπησης στις δομές του ΝΑΤΟ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε βέβαια ότι στο ΝΑΤΟ λαμβάνουμε τις αποφάσεις με ομοφωνία άρα δεν είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, χρειάζομαι τη στήριξη και των 28 συμμάχων.
Αύξηση δύναμης στο Αφγανιστάν
– Πιο μακριά, στο Αφγανιστάν, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, μετά και τις εκλογές; Τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά.
– Δεν είναι μαύρο-άσπρο αν και προφανώς η πρόκληση είναι τεράστια. Μόλις επισκέφθηκα το Αφγανιστάν και την επαρχία Χελμάντ που είχα επισκεφθεί και πέρυσι και διαπίστωσα πρόοδο και λόγω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας. Γίνεται λοιπόν να υπάρξει πρόοδος, όμως νομίζω επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη προσπάθεια τόσο στο στρατιωτικό επίπεδο, όσο και για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, του στρατού και της αστυνομίας και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρξει ειδική αποστολή του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στρατού και αστυνομίας με ξεκάθαρο στόχο να αναλάβουν οι ίδιοι οι Αφγανοί την ευθύνη για την ασφάλειά τους, σταδιακά, επαρχία με επαρχία.
Ζητώ πόρους
Για τον λόγο αυτό ζητώ από τους συμμάχους πόρους για την αποστολή, ανθρώπινους και οικονομικούς γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα μας για τα επόμενα χρόνια.
Θα μείνουμε στο Αφγανιστάν για όσο χρόνο και αν απαιτηθεί για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Θα βοηθήσουμε τη χώρα και την ανάπτυξή της ό,τι κι αν απαιτηθεί για όσο χρειασθεί. Τώρα αναλύουμε την όλη κατάσταση, σε δύο εβδομάδες θα την έχουμε και εν συνεχεία δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κατατεθούν κάποια αιτήματα για το πώς μπορούμε να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για την εκπαιδευτική αποστολή, ίσως και μονάδες μάχης. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάλυση.
– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν;
– Εκτιμούμε πολύ την ελληνική συνεισφορά στην αποστολή μας στο Αφγανιστάν, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να εξετάσουν πώς θα ενισχύσουν τη συνεισφορά τους και θα προσέθετα ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά πώς θα επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία εντός του ΝΑΤΟ, τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής συνεισφοράς. Είναι θέμα ενδοσυμμαχικής αλληλεγγύης, αλλά πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκάθαρο συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η αποστολή αυτή δεν είναι αποκλειστικά αμερικανική, ότι συμμετέχουμε και εμείς. Είναι έτσι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης να εξετάσει πώς θα μπορούσε να αυξήσει τη συνεισφορά της.
Απαιτείται λύση στο ζήτημα της ονομασίας
– Και η ΠΓΔΜ; Ποια είναι η προοπτική της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ;
– Kατ’ αρχήν να σημειώσω ότι όραμά μου είναι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές δομές στα χρόνια που έρχονται. Αυτό είναι το όραμα, η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση από κάθε χώρα των απαραίτητων κριτηρίων, για την EE. ή το ΝΑΤΟ, αλλά είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ξεκάθαρη ευρωατλαντική προοπτική για όλα τα Βαλκάνια, είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα, διευκολύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές. Φυσικά όλα αυτά αφορούν και τα Σκόπια.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφωνία για το επίσημο όνομα και το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι οι διμερείς συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν σε μια τέτοια λύση. Ξέρουμε ότι και τα Ηνωμένα Εθνη συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή και ελπίζω ότι θα καταστεί δυνατόν να βρεθεί η πρέπουσα λύση στο ζήτημα του ονόματος για να συνεχίσουμε τη διαδικασία.
– Θα συζητήσετε το θέμα αυτό στην Αθήνα;
– Οπωσδήποτε.
Πηγή
ΑΦΟΥ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΜΕΡΕΣ ΤΙ ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ. ΑΔΕΡΦΑΡΕΣ ΔΑΝΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δηλωση που κανει ΜΠΑΜ:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ολοι γνωρίζουμε ότι εν μέρει το πρόβλημα πηγάζει από τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ομως θα ήθελα να ενθαρρύνω τις πολιτικές ηγεσίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, να εξετάσουν προσεκτικότερα μια ρεαλιστική προσέγγιση και να βρουν λύσεις που θα επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να συνάπτει συμφωνίες ασφαλείας με την Ε.Ε. όπου χρειάζεται."
Ποιος ευθυνεται για την διχοτομηση???
Πως ειναι δυνατον να υπαρξει μια
"ρεαλιστικη προσεγγιση",οταν υπαρχει παρανομη εισβολη??????
ΓΜ