Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκκλησία ή τζαμί;

Σε δίλημμα κάτοικοι χωριού στην Τουρκία

Επίκεντρο αντιπαράθεσης έγινε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Ορτάκιοϊ του δήμου Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης. Όπως μεταδίδει η Χουριέτ πολλοί κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στα σχέδια του δήμου να μετατρέψει τον ναό, που χτίσθηκε πριν 180 χρόνια, σε τζαμί.
Μέχρι το 1850, το Ορτάκιοϊ, που στους Βυζαντινούς χρόνους ονομαζόταν Άγιος Φωκάς, κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες και Αρμένιους. Σήμερα είναι ένα θερινό θέρετρο για τους Κωνσταντινοπολίτες.
Ο Αγ. Δημήτριος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού αλλά για δεκαετίες είχε αφεθεί στη τύχη του. Στην νεότερη ιστορία είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο του στρατού, ως σχολείο και αργότερα ως τζαμί μέχρι να χτισθεί ένα σύγχρονο τζαμί λίγο πιο πέρα. Μετά εγκαταλείφθηκε τελείως και έγινε αχυρώνας, σημειώνει η Χουριέτ.
Η εφημερίδα μεταφέρει δήλωση ενός κατοίκου της περιοχής που λέει ότι "δεν υπάρχει κανείς πια για να εκκλησιασθεί...Ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται μέρα με την μέρα...Κανείς συγχωριανός μου δεν θέλει την εκκλησία".
Πριν έξι μήνες ο δήμος ξεκίνησε έργα για την αναστύλωση της εκκλησίας και την μετατροπή της σε τζαμί. Τα έργα όμως έχουν διακοπεί. Αφενός ο δήμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και αφετέρου υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από αρχιτέκτονες και το Πατριαρχείο αλλά και από πολλούς κατοίκους.
Ακόμη και ο μοναδικός φύλακας στο γιαπί, που δεν θέλησε να δώσει το όνομα του, εξέφρασε την άποψη ότι ο ναός θα πρέπει να αναστηλωθεί και να γίνει ένα Ορθόδοξο μνημείο, σημειώνει η Χουριέτ.

Πολλοί νέοι στο χωριό συμφωνούν με τον φύλακα. Ένας 21χρονος προτιμά να αναστηλωθεί η εκκλησία για να αυξηθεί ο τουρισμός: "Όλοι οι φίλοι μου, που είναι μεταξύ 20-25 ετών, θέλουν να αναστηλωθεί η ιστορική αυτή εκκλησία...Έχουμε ήδη αρκετά τζαμιά στο Ορτάκιοϊ", τόνισε.
Ενας μεσόκοπος κάτοικος συμφωνεί: "Θα πρέπει να την αναστυλώσουν όπως ακριβώς ήταν παλιά. Θα θέλαμε να ερχόταν τουρίστες στο χωριό μας".
Σε ένα από τα παλιά σπίτι γύρω από την εκκλησία ζει η 82χρονη Fikriye Eldeniz, πρόσφυγας από την Βόρειο Ελλάδα. Δεν θυμάται καν πότε ήρθε στην περιοχή αλλά θυμάται ότι η εκκλησία τότε δεν χρησιμοποιούνταν.
"Είμαι πολύ μεγάλη για να σχολιάσω, αλλά τις παλιές, καλές εποχές υπήρχαν εκκλησίες, υπήρχαν τζαμιά και όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι είτε ήταν Ορθόδοξοι είτε Μουσουλμάνοι".
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]