Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Economist: Στριμωγμένοι αισθάνονται οι στρατηγοί στην Τουρκία

Μήπως πλησιάζει... πραξικόπημα;

«Οι στρατηγοί αισθάνονται παγιδευμένοι στη γωνία και αυτό τους καθιστά επικίνδυνους». Τη θέση αυτή μεταφέρει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Economist σε ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.
Χαρακτηρίζει δε τον πρόσφατο νόμο που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περιορίζει τις αρμοδιότητες του των στρατοδικείων ανοικτή πρόκληση στην εξουσία των στρατηγών.
Ήδη βάσει της νέας νομοθεσίας συνελήφη -έστω και για 18 ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος- ένας εν ενεργεία πλοίαρχος του τουρκικού Ναυτικού με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, καθώς φέρεται να είναι συντάκτης ενός επίμαχου υπηρεσιακού εγγράφου υπό τον τίτλο «Σχέδιο για την καταπολέμηση του ισλαμικού αναχρονισμού».
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ικλέρ Μπασμπούγ πιέζει την κυβέρνηση -σχολιάζει το περιοδικό- για να αποσύρει το νόμο που επιτρέπει την παραπομπή των επίδοξων πραξικοπηματιών στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια. Το θέμα ετέθη και στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στις 30 Ιουνίου.
«Η κοσμική ελίτ της χώρας, που βλέπει το στρατό ως τη μοναδική εγγύηση του ελεύθερου τρόπου ζωής που ενέπνευσε ο Κεμάλ, είναι δικαιολογημένα ενοχλημένη» υποστηρίζει ο Economist και παρατηρεί: «Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πραγματική αποστολή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν είναι ο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, αλλά να την οδηγήσουν σε ισλαμικό καθεστώς».
Θέτει τέλος το ερώτημα εάν «η εποχή των πραξικοπημάτων έχει παρέλθει;» για να σχολιάσει ότι «το γεγονός ότι τίθεται ακόμη το ερώτημα αυτό δείχνει ότι κάποιος κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης, αν και μικρός, εξακολουθεί να υφίσταται».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]