Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκλητικές τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο

Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο

Από νωρίς το πρωί χτες, εν όψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στις αεροπορικές βάσεις των Μικρασιατικών παραλίων.
Στις 8.58 π.μ. μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-4 και 4 F-16) νοτίως της Σάμου και παρέμειναν στον εθνικό εναέριο χώρο μέχρι τις 9.22 π.μ. Συγκεκριμένα, αφού «κύκλωσαν» την Ικαρία, στις 9.22 π.μ., βγήκαν από το FIR Αθηνών. Εν συνεχεία στις 11.29 το πρωί άλλα δύο τουρκικά Φάντομ μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών βορείως του Φαρμακονησίου και επί αρκετά λεπτά πετούσαν και πάλι μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου.
Οι συγκεκριμένες τουρκικές παραβιάσεις είχαν δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά άκρως ανησυχητικά:
Εγιναν στην ευαίσθητη περιοχή του συμπλέγματος των νησιών Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, την οποία η Τουρκία θεωρεί «γκρίζα ζώνη» και αποτελεί κεντρική πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για την περιοχή που πλέον προκαλεί το εντονότατο ενδιαφέρον της ΕΕ και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι τουρκικές πτήσεις και παραβιάσεις έγιναν μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου, επηρεάζοντας άμεσα τη λειτουργία του αεροδρομίου και την ασφάλεια των πτήσεων που λόγω της θερινής περιόδου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Συνολικά χτες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπήκαν στο FIR Αθηνών δεκαοκτώ τουρκικά μαχητικά σε τρεις σχηματισμούς πραγματοποιώντας δώδεκα παραβιάσεις. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη και σημειώθηκαν δύο εμπλοκές. Ωστόσο, παρότι οι χτεσινές τουρκικές προκλήσεις είχαν προηγηθεί της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι δεν έγινε ειδική αναφορά στο αρμόδιο κρατικό όργανο!
Η χτεσινή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ επικεντρώθηκε στα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ακανθώδες αυτό ζήτημα. Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία και προανήγγειλε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί στην επόμενη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
Για τις βραχονησίδες
Ο Β. Μεϊμαράκης εξέφρασε τη θέση ότι τον έλεγχο και τη φύλαξη των βραχονησίδων θα πρέπει και να τον αναλάβει εξολοκλήρου το Πολεμικό Ναυτικό και όχι εξ ημισείας με το Λιμενικό όπως ισχύει σήμερα. Πρόταση που αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ!
Επίσης στο ΚΥΣΕΑ έγινε συζήτηση και για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, αφού θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ μετά τις τροποποιήσεις στους οργανισμούς των ταμείων. Ωστόσο, παρότι το υπουργείο Αμυνας έχει παραδώσει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον κατάλογο με τα κενά στρατόπεδα, μέχρι σήμερα αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι περιοχές και τα στρατόπεδα που θα γίνουν χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών.
Κατά της δημιουργίας στρατοπέδων υποδοχής λαθρομεταναστών τάσσονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αρα βασικα δεν υπηρξε καμια δεσμευτικη αποφαση ουτε για την φυλαξη των βραχονησιδων ουτε για τους λαθρομεταναστες!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]