Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με έντονο τουρκικό χρώμα το Φεστιβάλ Κερασιού 2009

Παρουσία του Τούρκου Προξένου

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12 έως και 14 Ιουνίου 2009, στους Ασωμάτους Ροδόπης και για 9η συνεχόμενη χρονιά η γιορτή του κερασιού, υπό την αιγίδα του Δήμου Σώστου.
Στις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν έντονη την παρουσία του μειονοτικού στοιχείου του Νομού, αλλά και άρωμα από την γειτονική Τουρκία, έλαβαν μέρος καλλιτεχνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, με χριστιανούς και μουσουλμάνους καλλιτέχνες, και από την Τουρκία, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων άλλα και Τούρκων τραγουδιστών.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την έναρξη των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των παραγόντων της Μουσουλμανικής Μειονότητας, αλλά και εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Τάσος Παράσχου, ο Νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, οι οποίοι απεύθυναν και σύντομο χαιρετισμό.
Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε ο Δήμαρχος Σώστη, Καδή Ισμέτ και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουσταφά Σάρνιτς, τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Χατζηοσμάν, ενώ κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό και οι καλεσμένοι τρεις Δήμαρχοι από την γειτονική Τουρκία. (ο Δήμαρχος Υψάλων και δύο Δήμαρχοι από Δήμους της Προύσας και της Άγκυρας). Στο τέλος της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, αναμνηστικά δώρα ενώ έγινε και διανομή κερασιών.
Το περιεχόμενο των δηλώσεων τόσο των τοπικών παραγόντων, όσο και των Τούρκων φιλοξενούμενων ήταν μέσα στα πλαίσια του πολιτισμικού νοήματος και περιεχομένου της γιορτής του κερασιού και δεν περιείχε κάποιο νόημα ή αιχμή πολιτικής χροιάς (ασχέτως αν εμμέσως πλην σαφώς, πίσω από την όλη προσπάθεια φαίνεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 χορηγός το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, ενώ ήταν διάχυτη η αίσθηση τουρκοποίησης των εκδηλώσεων).
Υπολογίζεται ότι, πάνω από είκοσι χιλιάδες επισκέπτες συνολικά, επισκέφτηκαν το χώρο των εκδηλώσεων κατά το τριήμερο 12 έως 14 Ιουνίου 2009, ενώ το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν την Κυριακή 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της γιορτής.
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι χρόνο με το χρόνο, η γιορτή κερασιού δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε ως ιδέα και ως θεσμός, δηλαδή την ανάδειξη του κερασιού ως τοπικό προϊόν και την προβολή του στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα πρώτα χρόνια των εκδηλώσεων υπήρχαν ανάλογα διαφημιστικά σποτ, από την ΕΡΤ (ΕΤ-3), επειδή όμως η γιορτή μετεξελίχθηκε σε «τουρκική υπόθεση», με την κρατική TRT, να καλύπτει δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις (σύντομα θα τις παρακολουθήσουμε στην εβδομαδιαία εκπομπή του TRT international, που αναφέρεται στην Θράκη μας), η γιορτή απέκτησε πολιτική χροιά και έκφραση και παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Μειονότητας» στο χώρο της Θράκης.
Καδή Ισμέτ: «Σκοπός του θεσμού παραμένει η διαφήμιση του προϊόντος»
Ο Δήμαρχος Σώστου, Καδή Ισμέτ, στον χαιρετισμό του κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ανέφερε αναλυτικά πως : «η 9η Γιορτή Κερασιού, μια άκρως πετυχημένη και ενδιαφέρουσα γιορτή για τα τοπικά προϊόντα, σηματοδοτεί τόσο τη διαφύλαξη της παράδοσης, όσο και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας, ως προνομιακού μέσου, για την τοπική ανάπτυξη και ευημερία.
Ο σκοπός του θεσμού είναι και παραμένει η διαφήμιση του προϊόντος, η γνωριμία με την περιοχή, η βελτίωση της ποιότητας, η αύξηση της παραγωγής και η τουριστική ανάπτυξη.
Βασική, αλλά και σταθερή επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη των προσπαθειών των κερασοπαραγωγών της περιοχής. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στα προηγούμενα έτη και η ακτινοβολία της γιορτής, πιστοποιούν πως οι προσπάθειες πάντα επιβραβεύονται και βάζουν θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον εκλεκτών προϊόντων του τόπου μας.
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι για όλους ένα θετικό έναυσμα, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις τοπικές μας δράσεις, καθώς αποτελούν εγγύηση για ποιότητα ζωής στην περιφέρεια, για συλλογικά επιτεύγματα και αναπτυξιακή πρόοδο της ευρύτερης περιοχής μας. Τα κεράσια του Δήμου μας έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ξεχωρίσουν, να διακριθούν και να κατακτήσουν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια, αλλά και διεθνή αγορά».
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]