Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Όχι σε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία

Όχι σε αλλαγές - Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Αν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν σημειώσει καλή πρόοδο μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ, ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΓΓ μετά την ημίωρη συνάντηση των δύο ανδρών στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως έδωσε το μήνυμα στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία αλλά τήρηση των συμφωνηθέντων πέρσι το Μάρτιο γιατί «είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία».
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε χρήσιμη και σημαντική τη συνάντηση, και είπε πως δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρει τις απόψεις της κυπριακής Κυβέρνησης, του Προέδρου Χριστόφια αλλά και της πλευράς μας για τη διαδικασία των συνομιλιών, σημειώνοντας πως αντάλλαξαν απόψεις.
«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί το θέμα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώνεται και βεβαίως έχει εκφράσει την στήριξη του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις πρωτοβουλίες και για τον ηγετικό ρόλο που δείχνει σε αυτή την διαδικασία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ερωτηθείς για τη συνάντηση, ανέφερε ότι «συζήτησαν για την παρούσα διαδικασία στο νησί, θέματα σχετιζόμενα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και άλλα θέματα».
Οπως ανέφερε, «ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι αν και οι συνομιλίες έχουν σημειώσει καλή πρόοδο μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ, ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων''.
Χρήσιμες οι συναντήσεις
Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού, σε ερώτηση για την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης, είπε ότι «είναι χρήσιμο να γίνονται αυτές οι συναντήσεις κατά διαστήματα ακριβώς γιατί η διαδικασία που ακολουθείται-βεβαίως κυπριακή διαδικασία- μεταξύ των πλευρών είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και είναι χρήσιμο όποτε υπάρχει ευκαιρία να παρουσιάζεται και η δική μας άποψη για τα προβλήματα, τις προοπτικές, τις δυσκολίες και πως βλέπουμε να προχωρά αυτή η διαδικασία.
''Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενημερώνεται ο Γενικός Γραμματέας –βεβαίως εκτιμούμε ότι ενημερώνεται από τους αντιπροσώπους του- αλλά θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να ενημερώνεται και απευθείας από εμάς», ανέφερε.
Ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Σε σχέση με τη συζήτηση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που συμπίπτει με την Τουρκική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς αναμένουμε ότι δεν θα πρέπει να επηρεάσει η συμμετοχή της Τουρκίας την ανανέωση της (θητείας της) ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ακριβώς αυτές ήταν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν απ’ όσους είχαν υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί εποικοδομητικά και σε θέματα που την αφορούν''.
''Θεωρούμε ότι υπάρχει μια δέσμευση εκεί και επαναλαμβάνω ότι αυτοί που υποστήριξαν την Τουρκία θα πρέπει να εξασφαλίσουν και αυτή την στάση της'', πρόσθεσε.
Συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ
Για τη συνάντηση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι «η αμερικανική Κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά την επίσκεψη του κ. Ταλάτ. Τον δέχθηκε σαν εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και έκανε σαφείς δηλώσεις όσο αφορά την αναγνώριση μόνο μιας Κυβέρνησης στην Κύπρο και μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στήριξη και οι θέσεις που εκφράζει η αμερικανική πλευρά πιστεύω ότι θα πρέπει να μας ικανοποιούν».
Αμερικανός Ειδικός Συντονιστής
Σε ότι αφορά στο θέμα διορισμού Ειδικού Συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, είπε πως η πλευρά μας είναι πρόθυμη να το συζητήσει με την αμερικανική Κυβέρνηση αν προτίθεται ή αν έχει τέτοιες σκέψεις.
«Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια συγκεκριμένη χρησιμότητα και μια αποτελεσματικότητα σε ένα τέτοιο διορισμό και είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε από πρακτική προσέγγιση και βεβαίως το χρονικό πλαίσιο, αν δηλαδή τώρα υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος που να συνηγορεί για αυτό. Είμαστε ανοικτοί αλλά πρέπει να υπάρχουν λόγοι πρακτικοί για να συμφωνήσει κανείς σε κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είχε και συναντήσεις με μόνιμα μέλη του ΣΑ. που δεν θέλησε να κατονομάσει και σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του Κυπριακού, συζήτησε μαζί τους και την επικείμενη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]