Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ταλάτ

Κρίσιμες οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

Πλήρη στήριξη, με ό,τι αυτό σημαίνει, στη διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια -Ταλάτ, ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, προσέφερε η κ. Χ. Κλίντον στη συνάντηση που είχε τη Μ. Τετάρτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ, ο οποίος εξέθεσε τις θέσεις του για λύση εντός του 2009, για διορισμό Αμερικανού απεσταλμένου και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ταλάτ μετά τη συνάντηση, ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να αποτρέψει τους Ελληνοκύπριους από «τις προσβολές των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή αρένα» και να συμβάλουν και οι ΗΠΑ στην άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Ανατολού, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για διορισμό Αμερικανού απεσταλμένου. «Ίσως έρθει η ώρα για τέτοιον διορισμό, αλλά τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή.
Δικοινοτική «δομή»
Η καλύτερη λύση θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο λαών της Κύπρου», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος εκφράζοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής «δομής», διατύπωση από την οποία πάντως απουσιάζει ο όρος «ομοσπονδία».
Καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλ. Ντάουνερ, αναζητεί τη μεθοδολογία για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία στα Κατεχόμενα του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κ. Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος συμμετέχει σε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για τον τουρισμό (που οργανώθηκε με σκοπό να δοθεί εικόνα διεθνούς έμμεσης «αναγνώρισης» των Κατεχόμενων).
«Το Κυπριακό συνιστά εθνική υπόθεση για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη συγκεκριμένη θέση, αλλά συγχρόνως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», είπε ο κ. Μπαγκίς προειδοποιώντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας σε αδιέξοδο, με αφορμή το Κυπριακό».
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογική διαδικασία στα Κατεχόμενα, μετά τη στήριξη που προσέφερε στο κόμμα του Μ. Α. Ταλάτ η Ουάσιγκτον (με τη συνάντησή του με τη Χ. Κλίντον) και η Άγκυρα διά του κ. Μπαγκίς στήριξε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δηλώνοντας ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποδείξει την επιθυμία των Τούρκων για λύση».
Ενίσχυση των σκληροπυρηνικών Έρογλου και Ντενκτάς δείχνουν τα γκάλοπ
Κρίσιμης σημασίας εκλογές, καθώς αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διεξάγονται την Κυριακή του Πάσχα στα κατεχόμενα.
Στο προσκήνιο επανέρχονται πολιτικοί με «σκληροπυρηνικές» θέσεις στο Κυπριακό, όπως το δίδυμο Ντερβίς Ερογλου και Σερντάρ Ντενκτάς που τυχόν ευρεία επικράτησή τους μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των προσπαθειών για λύση ομοσπονδίας.
Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι «βουλευτικές» και τυπικά δεν επηρεάζεται η θέση του «προέδρου» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του διαπραγματευτή, εκπροσωπώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες, το ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος -του κόμματος του κ. Ταλάτ- θεωρείται πως θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις και στο Κυπριακό.
Ως «πρωθυπουργός» ο Ερογλου, φανατικός υποστηρικτής δύο ξεχωριστών κρατών, μπορεί να κάνει κινήσεις -π.χ. στις περιουσίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη λεηλατηθεί- που θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί και τους ξένους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Υπό το φως αυτών των δεδομένων έγινε άλλωστε και η πρόσκληση της Χ. Κλίντον προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μια συνάντηση καθαρά «προεκλογική», που έγινε για να σταλούν κάποια μηνύματα προς τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών της Κυριακής.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του κ. Ταλάτ να ακολουθεί και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη του 10%) το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το οποίο είχε ιδρύσει μετά την εισβολή ο Ραούφ Ντενκτάς με «σημαία» του τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.
Δημοσκόπηση της εταιρείας «Καντέμ» που φιλοξένησε πρόσφατα η εφημερίδα «Κίμπρις» έδινε προβάδισμα δώδεκα μονάδων στο εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) έναντι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Το ΚΕΕ προηγούνταν με ποσοστό 32,5% και ακολουθούσε με 20,6% το ΡΤΚ των κ. Ταλάτ και Σογιέρ. Στην τρίτη θέση βρισκόταν το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με 9,8% κι ακολουθούσαν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί με 5,2%, και το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί -το οποίο «συγκυβερνά» σήμερα με το κόμμα του κ. Ταλάτ- με 3,7%.
Πολιτικοί κύκλοι στα κατεχόμενα αποδίδουν τη στροφή των Τουρκοκυπρίων προς τα δεξιά εθνικιστικά κόμματα σε δύο λόγους.
Πρώτον, στην αποτυχία του κ. Ταλάτ να πετύχει τη λύση που τους υποσχέθηκε στο Κυπριακό, με ταυτόχρονη ένταξη στην ΕΕ, και δεύτερον στην κακή πορεία της οικονομίας των κατεχομένων.
Κλειδί, πάντως, για την πορεία που θα ακολουθήσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος -στο Κυπριακό κυρίως- παραμένει πάντα η στάση της Τουρκίας η οποία κράτησε διακριτικά αποστάσεις ανάμεσα σε Ταλάτ και Ερογλου σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Αναλυτές στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα ευνοεί μια συγκατοίκηση Ταλάτ - Ερογλου στην εξουσία, καθώς έτσι θα μπορεί να ελέγξει ακόμη καλύτερα την κατάσταση.
Ο Ντερβίς Ερογλου, όπως υποστηρίζουν, έχει αποδείξει με τον πρότερο βίο και την πολιτεία του -διετέλεσε «πρωθυπουργός» για μεγάλα χρονικά διαστήματα επί ηγεμονίας Ραούφ Ντενκτάς- ότι αποτελεί ένα πειθήνιο όργανο της Αγκυρας, που θα παίξει και πάλι πρόθυμα τον ρόλο της μαριονέτας: είτε η Τουρκία παίξει με το χαρτί της «λύσης» του Κυπριακού για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ είτε θα σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της, ο Ερογλου θα είναι εκεί για να την υπηρετήσει...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]