Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μιλόσοσκι επιμένει πως το όνομα δεν αποτελεί πρόβλημα για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

"Αρνητική" συνάντηση με τον Όλι Ρεν

Συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν συνδέεται με την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα του.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει λάβει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τις δύο πλευρές για τη λύση του ονόματος φέτος, ο Oλι Ρεν απάντησε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Α.Μιλόσοσκι στην οποία υπενθύμισε τα οφέλη για τις δύο πλευρές από την εξεύρεση λύσης, τις οποίες καλεί να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των οκτώ ενταξιακών κριτηρίων που καθορίστηκαν το Μάρτιο του 2008.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Μιλόσοσκι είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που δεν συνδέεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και επεσήμανε ότι στόχος είναι η επίτευξη προόδου στο ζήτημα και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
«Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη και όχι μια μονόπλευρη λύση η οποία θα μεταφράζεται και στις δύο γλώσσες ως δίκαιος συμβιβασμός για τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση της χώρας του εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον Α.Μιλόσοσκι, «η εκμετάλλευση διμερών ζητημάτων δεν είναι επωφελής ούτε για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ούτε και για την αξιοπιστία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ»
Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει στο θέμα του ονόματος αντίστοιχη στάση με αυτήν που τηρεί στη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας και αναφέρθηκε στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 καλώντας για το σεβασμό της και από τις δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και κάλεσε την Ελλάδα να είναι θετική δύναμη για την ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και όχι εμπόδιο.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου για το Γιβραλτάρ, στην οποία η Μ.Βρετανία -είπε- δεν μπλόκαρε την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΕ.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «σθεναρά τις προσπάθειες για μια κοινά αποδεκτή ονομασία» στο θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και πρόσθεσε: «Κατανοούμε τις ευαισθησίες της Ελλάδας. Έχω συζητήσει το ζήτημα με τους νατοϊκούς μας εταίρους, όπως επίσης και στις συναντήσεις μου στην Ευρ. Ενωση. Και έχουμε ενθαρρύνει όλα τα μέρη να καταλήξουν μια λύση που είναι αποδεκτή».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]