Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λάθος των ΗΠΑ η επιβολή του σχεδίου Ανάν, παραδέχεται η Χίλαρι Κλίντον

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την «κυπριακή λύση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να επιβάλουν λύση στην Κύπρο δήλωσε την Τετάρτη η Χίλαρι Κλίντον, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ελληνικής καταγωγής βουλευτή Γκας Μπιλιράκη και άλλων βουλευτών, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσων της αμερικανικής Βουλής.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε διότι δεν ήταν αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στοχεύει σε μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν αβίαστα τα δυο μέρη.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε τίποτα. Επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών για αυτό που θεωρούμε ως το καλύτερο αποτέλεσμα: Μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα αντιπροσωπεύει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνέχισε, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους Κύπριους στην επίτευξη της δικής τους λύσης», παραδεχόμενη ότι «προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν, δυστυχώς, σε μια αίσθηση, σίγουρα των Ελληνοκυπρίων, ότι επιχειρήθηκε να τους επιβληθούν πράγματα».
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «στρατηγική» τη θέση της Κύπρου και τόνισε ότι διαδραματίζει ρόλο στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε το προσωπικό της ενδιαφέρον για το ζήτημα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα συναντήθηκε «δυο φορές με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επίσης μια φορά με τον κ. Ταλάτ, εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέδειξε το πρόβλημα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του βόρειου τμήματος δηλώνοντας: «Είπαμε σε κάθε πλευρά ότι υποστηρίζουμε τις επιμελείς προσπάθειές τους να λύσουν τα ζητήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων».
Συγκρατημένη αισιοδοξία και χαμόγελα στην Κύπρο
Η Αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λάθη του 2004

Την πεποίθηση ότι οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για το Κυπριακό ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αντικατοπτρίζουν το ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λάθη του 2004, τα οποία και πρέπει να αποφευχθούν», εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Βασίλειος Παπαϊωάννου με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κλίντον, ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η πιο σωστή διαδικασία είναι αυτή που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2008 και θα τη στηρίξουν».
Δήλωσε ότι τόσο στην Πράγα όσο και στην Ουάσιγκτον συζήτησε με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ «τα προβλήματα, τα λάθη και τις αρνητικές ενέργειες του 2004 που οδήγησαν στην αποτυχία εκείνης της προσπάθειας» ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που ακολουθήθηκε αλλά και το περιεχόμενο της προσπάθειας εκείνης.
«Βεβαίως αυτά τα έχει πει και σε μένα», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως ο ίδιος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ και όχι μόνο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος εκτιμά ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα πιέσει για την επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εκείνο που η κυπριακή Κυβέρνηση εγείρει είναι ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία θα πρέπει «πρώτα απ’ όλα η Τουρκία να κρατήσει μια έμπρακτα θετική στάση όσον αφορά και το αποτέλεσμα της διαδικασίας με αναφορά και στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αλλά βεβαίως και οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι να αντικατοπτρίζουν αυτή τη μορφή της λύσης».
«Σίγουρα όλοι βιάζονται και παροτρύνουν για μια ταχεία λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ωστόσο πως «αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα του θέματος αλλά και την ανάγκη η διαδικασία να παραμείνει στα πλαίσια τα συμφωνημένα και τις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών».
Ανέφερε τέλος πως ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν οι ΗΠΑ την όλη κατάσταση «είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]