Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενίσχυε την αγορά...

Η Τουρκία είναι «γέφυρα» για την Μέση Ανατολή

Την άποψη του ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενίσχυε την εσωτερική αγορά των 27 κρατών -μελών εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πόλη του Αννόβερο της Γερμανίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μια ημέρα αφού παρέστη στην στενού κύκλου γιορτή των 65ων γενεθλίων του πρώην Γερμανού καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ επειδή αποτελεί «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επαίνεσε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ως έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς της Γερμανίας και υποστηρικτή της Τουρκίας, εξέφρασε την υποστήριξη του στον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι μετανάστες ενσωματώνονται στον γερμανικό τρόπο ζωής.
Σε αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να τονιστεί η σκληρή αλήθεια, που ο κύριος Ερντογάν αλλά και ολόκληρο το τουρκικό "επιτελείο" αποφεύγει να αναφερθεί. Ποιά είναι η πραγματική οικονομική δυνατότητα του Τούρκου πολίτη; Πόσοι πολίτες της Τουρκίας έχουν την οικονομική δύναμη να αγοράσουν αγαθά (γενικότερα και όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση); Ποιά η αγοραστική δυνατότητα, λοιπόν, του μέσου Τούρκου πολίτη; Καλό είναι για τον κύριο Ερντογάν να "μιλάει" με νούμερα, αλλά καλό είναι να αναφερθεί σε πραγματικούς και όχι σε "πλασματικούς" ή "εικονικούς" αριθμούς. Εάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία, η αλήθεια γίνεται πολύ σκληρή για τον ίδιο και για την πραγματικότητα που κυριαρχεί στην Τουρκία και η οποία περικλείεται σε μία και μόνη λέξη: ΦΤΩΧΕΙΑ!!!
Το πραγματικό μέσο πίεσης όμως της Τουρκίας απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν είναι το οικονομικό στοιχείο που τόσο φειδωλά χρησιμοποιεί ο κύριος Ερντογάν, αλλά πραγματικά πληθυσμιακά νούμερα, που έχουν να κάνουν με Τούρκους μετανάστες σε Ευρωπαϊκά κράτη και που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν αρκετά σοβαρά πολιτικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα. Να μην ξεχνάμε πως την αρχηγεία του κόμματος των Πρασίνων στην Γερμανία την έχει Τούρκος μετανάστης! Ένα γεγονός που δεικνύει την "σοβαρότητα" της όλης υπόθεσης για κράτη (όπως η Γερμανία) που επιθυμούν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τα "γκέτο" που έχουν δημιουργηθεί από τους Τούρκους μετανάστες (όπως αυτό του Μονάχου) σε πολλές περιπτώσεις είναι "εκτός ελέγχου" και πολύ δύσκολα ο νόμος του κράτους μπορεί να επιβληθεί.
Έτσι, η σκληρή αλήθεια για την Ευρώπη, είναι πολύ απλή: Δέχεται έναν ωμό εκβιασμό, συνεπικουρούμενου προσφάτως από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα. Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και τι "μέτρα" θα πάρει ώστε να απομακρύνει την Τουρκία από την είσοδό της (τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια, είναι σαφές πως εξαρτάται από την Ελλάδα και την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας (ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.) στην αίτηση εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί εδώ πως εάν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας γνωρίσουν κάποια σοβαρή "διαταραχή", θα δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ μεγάλο πρόβλημα για την πιθανότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και ακόμη ένα (και ίσως μεγαλύτερο) πρόβλημα, αυτό της εύρυθμης λειτουργίας της Ευρωατλαντικής Ένωσης. Εάν οι Ευρωπαίοι "στριμωχτούν", κάθε λύση θα διαφαίνεται ως πιθανή, με πιθανότερη αυτή της έντασης (έστω και μερικών ημερών) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Κωνσταντίνος



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. κι ο ρόλος του οικουμενικού Πατριάρχη που κόπτεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τη Σχολή της Χάλκης???

    http://ethniko-fronima.blogspot.com/2009/04/blog-post_7973.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης την δουλειά του κάνει. Δεν νομίζω ότι τον απασχολεί ούτε στο ελάχιστο το συμφέρον της Ελλάδας, η οποία δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε από το άνοιγμα της ΘΣΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O OIKOUMENIKOS PATRIARXHS EINAI ENAS TOURKOS XRISTIANOS POU ASXOLEITAI MONO ME TA SYMFERONTA TOU MAGAZIOU TOU. DEN EXEI ELLHNIKH SYNEIDHSH OUTE ENDIAFERON GIA TA SYMFERONTA THS ELLADAS. PERAN AFTOU EINAI SESHMASMENOS NEOTAXITHS. H GELEIOTHTA ME TH SXOLH THS XALKHS PREPEI KAPOTE NA STAMATHSEI. SKASILA MAS AN 8A PARAGONTAI KAINOURGIOI TOURKOPSYXOI PAPADES NA YPONOMEVOUN TA SYMFERONTA MAS, NA MAS KLEVOUN KAI NA MAS APOVLAKWNOUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 20 Απρίλιος 2009 6:37 μμ

    Στην Χάλκη δεν σπουδάζουν μόνον "τουρκόψυχοι" παπάδες (προφανώς εννοείς Ομογενείς της Πόλης), αλλά και παιδιά από την Ελλάδα και παλιότερα την Κύπρο (σήμερα ίσως το τελευταίο να μην ήταν δυνατόν). Γίνονται εκεί διεθνή σεμινάρια και μάλλον η Τουρκία σαν χώρα προβάλλεται και ωφελείται. Αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς, σαν Ελλάδα, δεν έχουμε απολύτως τίποτε να ωφεληθούμε από την δουλειά αυτή και θα ήταν μεγάλη κοροϊδία να κάνουμε υποχωρήσεις (αλήθεια, πόσες υποχωρήσεις μπορούμε ακόμη να κάνουμε;) για να επεναλειτουργήσει η ΘΣΧ. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό από τον πολύ κόσμο στην Ελλάδα, διότι το ΥπΕξ, για δικούς του λόγους, έχει καταφέρει να περάσει στην Κοινή Γνώμη ότι το θέμα του ανοίγματος της Σχολής είναι εθνικής σημασίας για εμάς, πράγμα εντελώς αναληθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]