Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ατζέντα της Ντόρας στην Ουάσιγκτον

Τα εθνικά θέματα επί τάπητος

Με «όχημα» την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη με το «διπλό καπέλο» της υπουργού Εξωτερικών και της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου (την Τετάρτη) θα συναντηθεί με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς, αλλά και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς (σήμερα Τρίτη).

Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά της, μέσα σ' έναν κυκεώνα προβλημάτων, με αιχμή του δόρατος την αμερικανική οικονομία και τη διάσωσή της, είναι προφανές ότι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προλάβει να «φρεσκάρει» ούτε τους φακέλους της για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο την ήδη διαμορφωμένη εικόνα που έχει για την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά ούτε και η υπουργός Εξωτερικών έχει να προσθέσει πολλά στον αντίστοιχο ελληνικό φάκελο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκτός από δύο συγκυριακά θέματα, που φυσικά δεν πρόκειται να θιγούν στις συναντήσεις αυτές, αφού για την ελληνική κυβέρνηση «επισήμως» δεν υπάρχουν:
Επιδεινούμενη εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή, με ανοιχτό το ερώτημα των πρόωρων εκλογών με άγνωστο το αποτέλεσμά τους.
Συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της συμμάχου Τουρκίας στο Αιγαίο, με τελευταίο γεγονός στη σειρά τη μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο τον Μάρτιο, με πρόσκληση συμμετοχής και προς τις ΗΠΑ.
Έτσι εκ των πραγμάτων η κ. Μπακογιάννη θα έχει την ευκαιρία και το προνόμιο των «προσωπικών επαφών» με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα.
Επισήμως η ελληνική πλευρά θα θέσει «τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος», δηλαδή το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το θέμα με την ΠΓΔΜ, τα οποία προσφάτως έχουν ενδυθεί τη φρασεολογία των «ελληνικών ευαισθησιών», τις οποίες θα πρέπει «να προσέξει» η κυβέρνηση Ομπάμα. Η κ. Μπακογιάννη θα ήθελε, για λόγους προσωπικού γοήτρου, να τελειώνει το γρηγορότερο δυνατόν η υπόθεση της «ελεύθερης βίζας» για την Ελλάδα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν με την κ. Ράις παρά την «πίεση» που είχε ασκήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]