Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ναρκωτικά και η Τουρκία...

Ο δρόμος και ο παράδεισος

των εμπόρων ναρκωτικών


του Σάββα Καλεντερίδη

Το ζήτημα της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών είναι ένα από τα σοβαρότερα που απασχολούν την ανθρωπότητα, αφού στόχος των εμπόρων του θανάτου είναι οι νέοι και τα άτομα που έχουν μειωμένο αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοπροστασίας.
Αν και συνειρμικά το Αφγανιστάν είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο νου όταν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των ναρκωτικών, είναι σε πολύ λίγους γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας και συγκεκριμένα του τουρκικού κράτους, στην παραγωγή και τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το άρθρο που ακολουθεί μας δείχνει μια διάσταση του ζητήματος.

Να σημειωθεί ότι ο συντάκτης του άρθρου, Τουντζάι Οζκάν, είναι προφυλακισμένος και δικάζεται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, η οποία είχε ενεργό...συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών και άρα μπορύμε να πούμε ότι οι πληροφορίες του Οζκάν είναι "από πρώτο χέρι".
Τέλος και επειδή, παρά τα -γαλλο-ελληνο-κυπριακά εμπόδια, προχωρά η πορεία της Ευρώπης προς την Ε.Ε., ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αναλογιστούμε εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι και αυτό της ελεύθερης διακίνησής τους από την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρώπης, όταν θα έχουν εκλείψει οι τελωνειακοί έλεγχοι.

Η Τουρκία Έγινε πλέον Αγορά Κατανάλωσης Ναρκωτικών
Τουντζάι Οζκάν, Εφ. Μιλλιέτ, 20 Μαρτίου 2001
Από παλιά η Τουρκία μνημονεύονταν ως πέρασμα, ως χώρα σταθμός στο θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το έχετε καταλάβει; Συζητήστε με τα παιδιά σας. Αν σας μεταφέρουν όσα βλέπουν σχετικά με τα ναρκωτικά στα σχολεία, στα κέντρα διασκέδασης, θα καταλάβετε καλύτερα τι θέλω να σας πω. Η Τουρκία προχωράει γοργά να γίνει χώρα κατανάλωσης των ναρκωτικών. Επειδή οι δυτικές χώρες καταπολεμούν πλέον πιο αποτελεσματικά τα ναρκωτικά, η χρήση τους μετατοπίζεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα του περιορισμού της χρήσης των ναρκωτικών και στην Αμερική και στην Ε.Ε. Η χρήση ναρκωτικών μειώνεται συνεχώς και στα δύο αναπτυγμένα συστήματα. Ο αγώνας κατά της μαριχουάνας και κοκαΐνης στην Αμερική, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Οι χρήστες μειώνονται συνεχώς. Στην Αμερική υπάρχει μείωση των χρηστών κατά 70% και στην Ε.Ε. κατά 60%. Αλλά η παραγωγή δεν μειώνεται. Τούτο δείχνει ότι έχουν αλλάξει οι χώρες χρήστες. Από τα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών περνάει περίπου το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι τα ναρκωτικά που περνούν από τη Τουρκία κάθε χρόνο αξίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολλάρια. Τα ναρκωτικά που διακινούνται μέσω Τουρκίας αποτελούν το 40% της Αμερικανικής και το 60% της αγοράς της Ε.Ε. Έτσι ο ρόλος της Τουρκίας από διαμετακομιστικός, αλλάζει και γίνεται ρόλος καταναλωτικής αγοράς. Για τους διεθνείς βαρόνους των ναρκωτικών η Τουρκία αρχίζει να αποκτά το χαρακτήρα του θηράματος. Όταν ο πληθυσμός των παιδιών και των νέων στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλος και δυστυχώς επηρεάζεται εύκολα, υπάρχει ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Υπάρχει ένα σύστημα καταπολέμησης, που αξιολογεί την επιτυχία του με την ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίζεται και συλλαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές στην Τουρκία. Αυτή είναι μια μέθοδος που ενθαρρύνουν οι δυτικές χώρες. Δεν έχει κανένα όφελος για εμάς. Πρέπει να γίνει μετάβαση σε ένα σύστημα που αξιολογεί των αριθμό των χρηστών και των πωλητών που βρίσκονται στους δρόμους και τους καταπολεμά. Έτσι πρέπει να περάσει σε πρώτο πλάνο η παρακολούθηση των χρηστών, η θεραπεία και η αποτρεπτικότητα στη χρήση των ναρκωτικών. Ακόμη μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ολλανδία για την απεξάρτηση των χρηστών. Πρέπει να συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι η ελεγχόμενη χρήση από τους εξαρτημένους χρήστες και οι τρόποι που διευκολύνουν τη θεραπεία τους. Αν δεν γίνει κάτι με τους δρόμους διακίνησης και με τους πωλητές των ναρκωτικών, αυτό θα είναι κρίμα για πολλές οικογένειες στην Τουρκία.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]