Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ένταση στο Αιγαίο φέρνει μεγάλη νευρικότητα

Το Κεμαλικό σύστημα βρυχάται

Πολιτικές αντιπαραθέσεις και ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες προκαλεί στην Αθήνα η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χθες το πρωί έξι τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στο FIR Aθήνας μεταξύ Λέσβου και Λήμνου, υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον του στρατιωτικού κατεστημένου για την περιοχή.
Η καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας στις επίμονες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών ενθάρρυνε την Άγκυρα να οδηγήσει τα πράγματα ένα βήμα πριν από την κρίση, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η Τουρκία επιλέγει για να κλιμακώσει κινήσεις επεκτατικής πολιτικής μία συγκυρία κατά την οποία η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή και η κατάσταση της κυβέρνησης δύσκολη.
Από το περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αντίθετα, ακούγεται ως επιχείρημα για τη στάση της Τουρκίας ο εκνευρισμός που της προκάλεσε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση, στο σχεδιασμό της οποίας περιελήφθη ο Αγιος Ευστράτιος, αλλά και η άμεση ελληνική απάντηση στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα γύρω από το Καστελλόριζο.
Ακούγεται, επίσης, ότι πρόκειται για εξαγωγή εσωτερικής κρίσης λόγω της συνεχιζόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης Ερντογάν για την εξάρθρωση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν.
Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν σε βάθος τα Ελληνοτουρκικά επιμένουν ότι ως προς τα ζητήματα του Αιγαίου, της Θράκης και του Κυπριακού, υπάρχει συμφωνία κορυφής μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα.
Με βάση αυτή την ανάλυση, τα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κεμαλικού συστήματος με τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνώντος πολιτικού Ισλάμ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]