Όλα όσα δεν γνωρίζετε για τη Γάζα
του RΑSΗΙD ΚΗΑLΙDΙ
Σχεδόν όλα όσα πιστεύετε για τη Γάζα είναι λανθασμένα. Από αυτά που αναφέρονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχουν παραλειφθεί σημαντικά σημεία.
● Οι κάτοικοι της Γάζας. Οι περισσότεροι απ΄ όσους ζουν στη Γάζα δεν βρίσκονται εκεί με τη θέλησή τους. Η πλειοψηφία του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων που συνωστίζονται στα 225 τ. χλμ. της Γάζας ανήκουν σε οικογένειες που προήλθαν από πόλεις και χωριά εκτός της περιοχής, όπως η Ασκελόν και η Μπερσίμπα, οι οποίες εκδιώχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το 1948.
● Η κατοχή. Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινή κατοχή από τον Πόλεμο των 6 Ημερών του 1967. Παρ΄ ότι το Ισραήλ απομάκρυνε τα στρατεύματα και τους εποίκους από τη Λωρίδα το 2005, ελέγχει ακόμα την περιοχή, τόσο τη διακίνηση προϊόντων όσο και ανθρώπων. Ως δύναμη κατοχής το Ισραήλ έχει την ευθύνη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, να φροντίσει για την ευημερία των πολιτών της Γάζας.
● Ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έγινε πιο αυστηρός μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του Ιανουαρίου 2006. Σταδιακά έχει «στραγγαλιστεί» η παροχή ρεύματος και καυσίμων. Απαγορεύονται οι εισαγωγές, οι εξαγωγές, καθώς και οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, την παροχή νερού και γενικά στα συστήματα κοινής ωφελείας. Επίσης καταδικάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε ανεργίαένα είδος συλλογικής τιμωρίας του πληθυσμού για τις πολιτικές επιλογές του.
● Η κατάπαυση του πυρός. Η άρση του αποκλεισμού μαζί με τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών ήταν ένα από τα σημεία- κλειδιά της εκεχειρίας του Ιουνίου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έσπασαν την εκεχειρία όταν προχώρησαν σε επιθέσεις από αέρος και εδάφους τον Νοέμβριο.
● Εγκλήματα πολέμου. Η στόχευση αμάχων, είτε από τη Χαμάς είτε από το Ισραήλ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, όμως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: πάνω από 750 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 12 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες.
Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της έντασης και θα είχαν προχωρήσει εάν το Ισραήλ είχε υλοποιήσει τη συμφωνία της εκεχειρίας του Ιουνίου και είχε άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτός ο πόλεμος προς τους κατοίκους της Γάζας δεν αφορά τις ρουκέτες ούτε την «αποκατάσταση της ασφάλειας του Ισραήλ». Τα λόγια του Μοσέ Γιαλόν, αρχηγού το 2002 των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, είναι ενδεικτικά: «Θα πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστινίους να καταλάβουν στο βάθος της συνείδησής τους ότι είναι ένας ηττημένος λαός».
Ο Ρασίντ Χαλίντι είναι καθηγητής Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...