Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις 22 Μαρτίου οι εκλογές στην ΠΓΔΜ

Οργανώνει νοθεία ο Γκρούεφσκι;

Στις 22 Μαρτίου θα διεξαχθούν πιθανότατα οι προεδρικές και δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Την ημερομηνία αυτή έκριναν ως την πιο πρόσφορη για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στα Σκόπια, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές και δημοτικές εκλογές του 2009.
Αναμένεται τις προσεχείς ημέρες (ίσως και το Σάββατο), ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, να προκηρύξει την διεξαγωγή των προεδρικών και δημοτικών εκλογών για την 22η Μαρτίου.

Εξάλλου, η Βουλή της ΠΓΔΜ υιοθέτησε την Παρασκευή με την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων τη Συνταγματική Τροπολογία με την οποία το όριο συμμετοχής για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής μειώνεται σε 40% (από 50%), όπως είχε ήδη συμφωνηθεί από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.
Γκρούεφσκι: Θέλω να νικήσω των Τσερβένκοφσκι καθαρά
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, δεν πρόκειται να κινήσει διαδικασία στη Βουλή για την αποπομπή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από το αξίωμα του προέδρου της χώρας, ούτε προτίθεται να επιδιώξει τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με την εκλογή του προέδρου της χώρας.
Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ να απονείμει χάρη στον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα, Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων που ψήφισε η Βουλή το προηγούμενο διάστημα, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων αυτής, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι και του κόμματός του, το οποίο κατηγόρησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ότι προέβη σε " διπλό πραξικόπημα".
Οι αποφάσεις αυτές του κ. Τσερβένκοφσκι, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, εντασσόταν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ήδη το SDSM επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά από αποχή περίπου δύο εβδομάδων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίωξη του Ζόραν Ζάεβ, ενώ το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι γνωστοποίησε ότι αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου.
Ο κ. Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ALSAT-M, επανέλαβε ότι πρόθεση του κόμματος του είναι να νικήσει τον κ. Τσερβένκοφσκι στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2009 και τον κάλεσε, αν πιστεύει στην ορθότητα των πολιτικών του επιλογών, να συμμετέχει στις εκλογές αυτές.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, πρόσφατα, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, διότι όπως είχε αναφέρει, "δεν θέλει να συμμετάσχει και να μοιράζεται την ευθύνη για την άσκηση μιας πολιτικής, που ίσως αυτή τη στιγμή χαίρει υψηλής υποστήριξης, αλλά θα έχει σοβαρά και μακροπρόθεσμα επακόλουθα για τη χώρα". Είχε προσθέσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του ως πρόεδρος της χώρας και δεν πρόκειται να παραιτηθεί νωρίτερα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]