Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι αποκαλύψεις για την Εργκένεκον συνεχίζονται

Συνδέουν πλέον την Εργκένεκον

με παρακρατικές δράσεις


Ενδιαφέρουσα κατεύθυνση άρχισε και παίρνει το... τρένο της υπόθεσης «Εργκενεκόν» στην Τουρκία, όπου μετά την επιβίβαση πολλών «επιβατών» στις αλλεπάλληλες προσαγωγές και συλλήψεις και πέρα από το διασυρμό χώρων όπως οι ένοπλες δυνάμεις και οι κεμαλιστές, η πορεία, στη φάση αυτή, δείχνει ότι η διαδρομή θα περάσει από σταθμούς όπου υπάρχει σύνδεση της εν λόγω υπόθεσης με την υπόθεση «Σουσουρλούκ», που εξελίχθηκε πριν από δέκα χρόνια και αφορούσε το τουρκικό παρακράτος.
Το προηγούμενο τρένο, αυτό του «Σουσουρλούκ», είχε ξεκινήσει το 1996 και μετά τη σχετική δίκη είχαν αποδοθεί κάποιες ευθύνες, δίχως όμως να υπάρξει δικαίωση των τότε προσδοκιών, για αποκάλυψη του παρακράτους. Αν συγχωνευθούν τώρα τα δύο τρένα, θα δημιουργηθούν νέες προσδοκίες. Η προοπτική της συγχώνευσης φαίνεται πλέον ακόμη πιο καθαρά, μετά τη σύλληψη του πρώην υποδιοικητή της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Ασφάλειας, Ιμπραχίμ Σαχίν. Αυτός είχε καταδικαστεί και στην υπόθεση Σουσουρλούκ, για να αποφυλακιστεί όμως, στη συνέχεια, αφού είχε εκτίσει την ποινή του.

Οι τουρκικές αρχές έκαναν έρευνες σε σημείο που προέκυψε από σχεδιάγραμμα που βρέθηκε στην κατοικία του Σαχίν, με αποτέλεσμα να βρεθούν θαμμένα όπλα. Οπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν και σε άλλα δύο σημεία της Τουρκίας.
Από τις συνολικά 33 προσαγωγές που έγιναν στις 7 Ιανουαρίου, κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγός ε.α. Τουντζέρ Κιλίντς. Υπήρξαν όμως και συλλήψεις, προς το παρόν συνολικά δέκα.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως «τα εγκλήματα προσώπων δεν δεσμεύουν τους θεσμούς στους οποίους ανήκουν τα άτομα αυτά». Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν είπε πως «το γεγονός ότι μεταξύ των φερόμενων ως στελεχών του παρακράτους υπάρχουν πρώην στρατιωτικοί, δεν δεσμεύει τις ένοπλες δυνάμεις».
Το βασικό πολιτικό σημείο αναφοράς είναι αυτό που διατυπώνεται από πλευράς Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -αξιωματική αντιπολίτευση- ότι γίνεται προσπάθεια για «δημιουργία αυτοκρατορίας της τρομοκρατίας». Δηλαδή, σκοπός είναι να τρομοκρατηθεί ο λαός. Ο Ερντογάν όμως, απάντησε χθες σε αυτό και είπε «είδαμε ποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν την αυτοκρατορία αυτή. Είδαμε τι ξεθάφτηκε από το χώμα», εννοώντας τα όπλα που βρέθηκαν.
Ο θεματικός τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση «Εργκενεκόν», το γεγονός ότι γίνονται μεταμεσονύχτιες εκσκαφές για τα όπλα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να περιμένουν μερικές ώρες για να σκάψουν το πρωί, είναι η αλήθεια ότι δημιουργεί λίγο περίεργο κλίμα. Στη θεαματικότητα αυτή πρέπει να προστεθούν και τα πολύ ηχηρά ονόματα στρατιωτικών και κεμαλικών που προσάγονται. Από την άλλη όμως, η υπόθεση έχει στοιχεία που ακουμπούν το παρακράτος, όπως θα φανεί αν υπάρξει η σύνδεση «Εργκενεκόν» και «Σουσουρλούκ».
Το αν θα δικαιωθούν οι νέες προσδοκίες όμως είναι ένα ερώτημα που θεωρητικά έχει για απάντηση το «θα δείξει», αλλά πρακτικά και εμπειρικά η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]