Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκρούεφσκι: Άλλο Χάγη, άλλο ΟΗΕ

Προσπαθεί να εμφανίσει κλίμα νίκης

των επιλογών του πριν τις εκλογές


Από τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία στη Χάγη, όπου η ΠΓΔΜ έχει προσφύγει εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Σκόπια θα δικαιωθούν στη Χάγη.
Οι αναφορές του κ. Γκρούεφσκι στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης πριν από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας ερμηνεύονται από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ως μια προσπάθεια να δείξει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ότι θεωρεί ανεξάρτητη τη δικαστική διαδικασία από τη διαπραγμάτευση και ότι δεν επηρεάζει η προσφυγή την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Γκρούεφσκι και για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως είπε, αναμένει σύντομα μια θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αστυνομία, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. Πρόκειται για όλους τους τομείς, στους οποίους στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, καταγράφονται σημαντικές υστερήσεις από πλευράς Σκοπίων.
Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε επίσης ότι αναμένει εντός του τρέχοντος εξαμήνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απελευθέρωσης βίζας για τις χώρες της Ε.Ε.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σημαντικότερο τεστ για τα Σκόπια το επόμενο διάστημα είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάρτιο για εκλογή προέδρου. Από κάθε κατεύθυνση στέλνεται το μήνυμα αυτό προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Χθες ήταν σειρά της αρμόδιας για θέματα Ε.Ε. υπουργού της Βρετανίας, Κάρολαϊν Φλιντ να αναφερθεί στο θέμα.
Οπως είπε, οι εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την αξιολόγηση της πορείας της ΠΓΔΜ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να γίνουν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, να είναι ελεύθερες και χωρίς επεισόδια.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]