Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεσόγειος παίρνει φωτιά από τα πετρέλαια

Το μεγάλο παιχνίδι των πετρελαίων

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να παραδοθεί στις φλόγες ενός πολέμου εξαιτίας των πετρελαίων; Αυτό άφησε καθαρά να νοηθεί πρόσφατα Τούρκος ναύαρχος, με αφορμή τις έρευνες, που ειδικά σκάφη, που εκμίσθωσε η Κυπριακή Δημοκρατία έκαναν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η Κύπρος θα εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εντεύθεν συμφέροντά της από φόβο ενώπιον της τουρκικής απειλής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει ή και προειδοποιεί την Κύπρο με θερμό επεισόδιο εξαιτίας των...ερευνών για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή της νήσου. Εξαρχής πρέπει να επισημανθεί πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί τη μια κορυφή ενός ενεργειακού τριγώνου. Οι άλλες δύο κορυφές του αποτελούνται από την Κασπία Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Στο βυθό της Κασπίας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33 δισεκ. βαρέλια πετρέλαιο και 325 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σε όλη την περιοχή της Κασπίας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170 δισεκ. βαρέλια πετρέλαιο.

Η σημασία των πετρελαίων της Κασπίας ανακαλύφθηκε μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού και τον εντεύθεν ανταγωνισμό εταιρειών για την εξόρυξή τους. Τον Ιούνιο του 2006 οι πέντε χώρες, που βρέχονται από την Κασπία, υπέγραψαν συμφωνία για το διαμοιρασμό των κοιτασμάτων. Τον Ιούλιο του 2006 έγιναν και τα εγκαίνια του μεγάλου αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-(τουρκικό λιμάνι) Τσεϊχάν. Δι’ αυτού η Τουρκία αναδείχθηκε σε κρίσιμης σημασίας ενεργειακό κόμβο, που αναβάθμισε τη γεωστρατηγική της σημασία.

Τουρκία-Ισραήλ-Ινδία
Αναφέρουμε αυτά, επειδή η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» (25.11.2008) σε ανάλυσή της, αναφερόταν στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ινδία και αποκάλυψε σχέδια για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου όπως και πετρελαίου από την περιοχή της Κασπίας μέσω του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν και μέσω Ισραήλ, προς την Ινδία.
Το σχέδιο αυτό, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, ήρθε στην επιφάνεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Άπω Ανατολής, ήταν μια εργασία που εκτελέστηκε μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ-Ινδίας και διήρκεσε τρία χρόνια. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πετρέλαιο, που φτάνει στο Τσεϊχάν θα φορτώνεται σε μεγάλα δεξαμενόπλοια, θα μεταφέρεται στο ισραηλινό λιμάνι Άσκελον και από εκεί μέσω του αγωγού Tipline θα φτάνει στο λιμάνι της Άκαμπα όπου και θα φορτώνεται ξανά σε πλοία για μεταφορά στην Ινδία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και πώς επηρεάζουν την Κύπρο, με αφορμή και τα πρόσφατα επεισόδια με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος ερευνητικών σκαφών, που μίσθωσε η Κύπρος για διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ της νήσου;
Σημαίνουν πως το «Μεγάλο Παιγνίδι» των πετρελαίων, που χαρακτηρίζει τον αυξανόμενο ενεργειακό ανταγωνισμό, φαίνεται να μεταφέρεται προς την περιοχή μας.

Οι τουρκικές απειλές
Η φράση, «Μεγάλο Παιγνίδι» χρησιμοποιήθηκε από τον Ράντιαρ Κίμπλινγκ για να περιγράψει το ρωσο-βρετανικό και τουρκικό ανταγωνισμό στην κεντρική Ασία, για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων προς την Ινδία τον 19ο αιώνα. Ένα παρόμοιο μεγάλο παιγνίδι, φαίνεται, ετοιμάζεται ν' αρχίσει στην περιοχή μας. Προσεκτική παρακολούθηση του τουρκικού Τύπου και των αντιδράσεων της Τουρκίας έναντι των κυπριακών κυρίαρχων ενεργειών καταδεικνύουν πως η κατοχική δύναμη ενδιαφέρεται έντονα για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν οι νέες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, που δεν είναι νέες. Απειλές η Τουρκία διατύπωσε και το 1980, το 1999, το 2003 και πέρσι. Τον Ιούλιο του 1999, ο πρωθυπουργός της τουρκικής εισβολής, Ετζεβίτ, είπε πως η κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν «σχετίζεται με την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Η ασφάλεια της Αν. Μεσογείου», πρόσθεσε, «δεν είναι θέμα της Ελλάδας αλλά θέμα που αφορά την Τουρκία και τους Τ/κύπριους, που θα εγγυηθούν την ασφάλεια αυτή». Το Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου, ο κατοχικός Ντενκτάς δήλωσε πως «ο πετρελαιαγωγός, που έρχεται από τον Καύκασο στην Αλεξανδρέττα, αυξάνει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου».

«Θερμές καταστάσεις»
Στις 19.7.2005 η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πετρελαϊκού πλούτου της νήσου. Και τότε διατυπώθηκαν τουρκικές απειλές όπως και πέρσι το Γενάρη. Ο κατοχικός Ταλάτ απαίτησε συνδιαχείριση των μελλοντικών κοιτασμάτων, διαφορετικά, είπε, θα δημιουργηθούν «θερμές καταστάσεις». Πέρσι το Γενάρη, πάλι η Τουρκία προειδοποίησε με «βαρύ τίμημα» όσες γειτονικές μας χώρες υπογράψουν διμερή συμφωνία με την Κύπρο για τη διαχείριση των πετρελαίων. Η Άγκυρα έστειλε αυστηρή νότα διαμαρτυρίας στη Βηρυτό. Και ο... σύντροφος Ταλάτ, σε συνέντευξή του στην τρίγλωσση εφημερίδα «Cyprus Dialogue» και με τις πλάτες της κατοχικής Τουρκίας προειδοποίησε με «θερμές καταστάσεις», επειδή, ισχυρίστηκε, η Τουρκία έχει δικαιώματα στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής μας.
Οι πιθανές εξελίξεις με τις έρευνες της Κύπρου και οι εντεύθεν αντιδράσεις-απειλές της Τουρκίας πρέπει να ενταχθούν στο ευρύτερο ενεργειακό παιγνίδι, που αναμένεται να παιχτεί σύντομα στην περιοχή μας, σε συνάρτηση προς όσα συμβαίνουν στην εύθραυστη και εύφλεκτη Μέση Ανατολή.
Πρώτα, οι παίκτες: Είναι η Ρωσία στον Καύκασο και η αναγεννώμενη δύναμή της, στηριγμένη και στην ισχύ του ρωσικού αερίου και στα παιγνίδια που αποφάσισε να παίξει. Είναι οι ΗΠΑ, με τον πόλεμο στο Ιράκ, τον έλεγχο των πετρελαίων της Σ. Αραβίας και των εμιράτων και οι βλέψεις προς την Κεντρική Ασία. Είναι η Τουρκία, διαμέσου του εδάφους της οποίας διέρχονται ή θα διέλθουν σημαντικοί αγωγοί προς τη Μεσόγειο. Είναι η νέα συμμαχία Ρωσίας-Ιράν και η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν και οι πιθανοί κίνδυνοι για τη ροή μεσανατολικού πετρελαίου προς την Ινδία-Άπω Ανατολή, εξαιτίας μιας ενδεχόμενης ανάφλεξης.

Τα ενεργειακό παιγνίδι και οι σχεδιασμοί της Κύπρου για το μέλλον
Τα σχέδια Τουρκίας-Ισραήλ-Ινδίας είναι ένα μέτρο για ασφαλή ροή και διαφυγή ρωσικού ή πετρελαίου της Κασπίας προς την ενεργειακά διψασμένη Άπω Ανατολή. Και η Δύση; Η Ευρώπη; Είναι εμφανής η προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία και να αναζητήσει άλλες πηγές ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η ενδεχόμενη ανακάλυψη πετρελαίου σε ποσότητες τέτοιες, που να καλύπτουν και ανάγκες και των εταίρων μας, είναι δυνατόν να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε νέο πετρελαϊκό Ελντοράτο, με τους εντεύθεν ανταγωνισμούς. Και την Κύπρο στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων, με την Τουρκία ως τον κύριο αίτιο και προβοκάτορα. Γιατί;
Η Τουρκία ήδη έχει τα περισσότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα στην ανατολικο-μεσογειακή πλευρά του ενεργειακού παιγνιδιού. Γειτνιάζει με τον Καύκασο. Ας θυμηθούμε πως στην κορύφωση του ρωσο-γεωργιανού πολέμου εξαιτίας της Ν. Οσετίας, η Τουρκία πρότεινε ένα Σύμφωνο Ειρήνης του Καυκάσου. Οι ενεργειακοί, περισσότερο, λόγοι είναι εμφανείς. Επίσης διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο αγωγών και ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής και διύλισης στο λιμάνι του Τσεϊχάν, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο. Και, βέβαια, ακόμα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Όλα αυτά επιτάσσουν όπως η Λευκωσία αφήσει κατά μέρος τις ανόητες ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις της και να κοιτάξει στο χάρτη το μεγάλο ενεργειακό παιγνίδι, που πάει ν' αρχίσει να παίζεται και στη γειτονιά μας και θα μας επηρεάσει άμεσα και έμμερα. Αυτό σημαίνει:
Πρώτον, στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και επιστροφή της στην κοιτίδα ασφαλείας της, δηλ. την Αν. Μεσόγειο.
Δεύτερον, ισχυροποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων μας - σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα - σε θαλάσσια και πτητικά μέσα, για διασφάλιση εγκαταστάσεων, μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίων.
Τρίτον, εντατικοποίηση και περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες σε όλους τους τομείς και ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Τέταρτον, σταθερή ενημέρωση και συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.
Πέμπτον, στενή συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς και δυνάμεις που ασχολούνται με την ενέργεια - ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία, Ρωσία, Κίνα, χωρίς να υποτιμάται καθόλου ο ισχυρός παράγων Ισραήλ.
Έκτον, να αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον τα πράγματα μάλλον θα εξελιχθούν σε έναν πλατύτερο ενεργειακό ανταγωνισμό με πολλούς παίκτες, πρωταγωνιστές και, ενδεχομένως, θύματα.
Έβδομον, εξ αυτών συνάγεται η επείγουσα αναγκαιότητα μελέτης και χάραξης μακράς πνοής ενεργειακής πολιτικής, με τη βοήθεια της Ε.Ε. και της Ελλάδας, νοουμένου ότι θα συνεκτιμηθούν σήμερα και στο μέλλον οι επιπτώσεις λύσης ή μη λύσης του Κυπριακού και οι πιθανοί κίνδυνοι -πολιτικοί, οικονομικοί, ενεργειακοί, δημογραφικοί, κοινωνικοί και άλλοι, για την Κύπρο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]