Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επανέρχεται στις προκλήσεις ο Γκρούεφσκι


Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση

ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Θυμήθηκε την κράτηση


των
δημοσιογράφων στην Φλώρινα


Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάζει την Ελλάδα θεωρώντας πως η κράτηση των τεσσάρων δημοσιογράφων στην Φλώρινα δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο αλλά επισημαίνει πως θεωρεί και καταχρηστική εκμετάλλευση την στάση της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε. στην προσπάθειά της να σταματήσει την είσοδο των Σκοπίων ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον κ. Ταρκουλόβσκι, υπεύθυνο Εξωτερικών υποθέσεων και επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Οι δηλώσεις έγιναν στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV, όπου ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα (της κράτησης των δημοσιογράφων) θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στις προσωπικές του συναντήσεις που θα έχει με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά όταν αυτές λαμβάνουν χώρα σχεδόν μπροστά από τα σπίτια των πωλητών και δεν μετακινούνται (οι χώροι ασκήσεων) μετά από πολλά αιτήματα του τοπικού πληθυσμού, γίνεται φανερό πλέον ότι κάτι άλλο αμφισβητείται (αφήνοντας αιχμές για το «φρόνημα» του τοπικού πληθυσμού της Φλώρινας). Μιλάμε για μία επίδειξη δύναμης και μία συγκεκριμένη προσπάθεια εξάπλωσης φόβου στους κατοίκους της περιοχής, που απέχει πάρα πολύ από τις ενέργειες ενός δημοκρατικού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επεχείρησε να επέμβει ακόμη περισσότερο στα εσωτερικά θέματα της γειτονικής Ελλάδας, λέγοντας:
«Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών (των Σκοπίων) παρέδωσε μία επιστολή διαμαρτυρίας προς την αρχηγό του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά της κράτησης των τεσσάρων «Μακεδόνων» δημοσιογράφων στη Βόρεια Ελλάδα.
Η κράτηση αυτή των δημοσιογράφων παραβιάζει το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και άλλες έγγραφες δηλώσεις-ανακοινώσεις του ΟΑΣΕ που αναφέρονται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Οι δημοσιογράφοι (που συνελήφθησαν) δεν έπαιρναν φωτογραφίες σε απαγορευμένη περιοχή, όπως υποστηρίζουν οι Ελληνικές αρχές. Εξάλλου, δεν βρέθηκαν καθόλου φωτογραφίες κατά τον έλεγχο που έγινε στον εξοπλισμό των δημοσιογράφων».
Συνεχίζοντας τον παραληρηματικό του λόγο ο κ. Γκρούεφσκι πέρασε σε συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση λέγοντας:
«Καλούνται λοιπόν οι Ελληνικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.
Η συγκεκριμένη επιστολή διαμαρτυρίας θα υποβληθεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Σκόπια και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Το γεγονός πως δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι της «Μακεδονίας» εμποδίζονται με αυτόν τον τρόπο από την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είναι ανησυχητικό.
Ο σύλλογος δημοσιογράφων της «Μακεδονίας» καλεί τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να επιθεωρήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά την συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους πολίτες της «Μακεδονίας» που γίνεται κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των επαγγελματικών όσων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τα οποία άλλωστε κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Ε.Ε. και την διεθνή νομοθεσία.
Νωρίτερα, σήμερα (5/11/2008) κρατούνταν από την Ελληνική Αστυνομία «Μακεδόνες» δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών Α1 και Α2 καθώς και ο καθημερινός ανταποκριτής της «Νόβα Μακεδονία» στην Φλώρινα και στην ευρύτερη περιφέρεια (Βόρεια Ελλάδα).
Οι δημοσιογράφοι που ανακρίθηκαν για πάνω από μία ώρα μέσα αστυνομικό τμήμα, πρέπει να υποβάλλουν ειδική άδεια από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν σε φωτογραφήσεις. Μετά το τέλος της ανάκρισης, οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν πίσω στην ΠΓΔΜ συνοδεία αστυνομικής δύναμης και τους απαγορεύτηκε να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής.
Οι δημοσιογράφοι αυτοί επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή της Φλώρινας, κατά τα οποία ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά και άλλοι τέσσερις κρατούνται μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ κατοίκων της περιοχής και Ελληνικών στρατευμάτων. Να σημειωθεί πως η περιοχή αυτή κατοικείται κυρίως από κατοίκους με εθνικότητα Μακεδονική»!!!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]