Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίμιτς: Take it or leave it! - Ο Καραμανλής πρέπει να αρνηθεί


Ασκοπο πέρα - δώθε για τα Σκόπια

Η Μπακογιάννη οφείλει να παραιτηθεί


Υποκριτική «κινητικότητα» και πάλι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από το ΝΑΤΟ η έκθεση προόδου αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.
Αύριο ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έχει στη Νέα Υόρκη έναν ακόμη γύρο χωριστών συναντήσεων με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων όπου οι δύο πλευρές θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις τελευταίες προτάσεις που τους έχει υποβάλει ο Μ. Νίμιτς θα εξαρτηθεί αν ο Αμερικανός διαπραγματευτής του ΟΗΕ θα υποβάλει ή όχι μεθαύριο την υποτιθέμενα «τελική» πρότασή του.
Αν όντως υποβληθεί πρόταση την Τετάρτη, Αθήνα και Σκόπια θα κληθούν να δεχθούν όπως είναι ή να απορρίψουν την πρόταση αυτή.

Οι πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί προς τους διπλωματικούς συντάκτες αναφέρουν ότι η πρόταση Νίμιτς αυτή τη φορά θα είναι το όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπου δηλαδή το επίθετο «Βόρεια» προσδιορίζει τη «Δημοκρατία» και όχι τη «Μακεδονία». Πρόκειται για ένα διπλωματικό τρικ μάλλον χονδροειδές που απευθύνεται είτε σε αδαείς είτε σε κάποιους που θέλουν να εξαπατήσουν το ευρύ κοινό της χώρας τους, καθώς διαφέρει ριζικά από το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη ονομασία περνάει στην καθημερινή χρήση ως «Βόρεια Μακεδονία», ενώ η πρόταση Νίμιτς αν τελικά διατυπωθεί κατ αυτόν τον τρόπο -«Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»- θα περάσει στην τρέχουσα χρήση ως σκέτη «Μακεδονία».
Κατά τους διπλωματικούς συντάκτες όμως η υπουργός Εξωτερικών συζητά μια τέτοια πρόταση Νίμιτς! Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αληθές ή αν υπηρετεί πάσης φύσεως πολιτικές σκοπιμότητες γενικού ή προσωπικού χαρακτήρα. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πάντως ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποκλείεται να αποδεχθεί την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» αν ο Νίμιτς τολμήσει τελικά να την υποβάλει.
Θα ήταν πάντως χρήσιμο να την υπέβαλλε, ώστε να την απέρριπτε ο πρωθυπουργός και να έμπαινε αυτή η ιστορία πάλι σε νέες βάσεις, όπως έγινε και με το βέτο στο Βουκουρέστι, γιατί ο τρόπος που έχει πολιτικά καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις η υπουργός Εξωτερικών έχει οδηγήσει εκ νέου σε συσσώρευση προβλημάτων για την ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε είχε γίνει και πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον της σοβαρής πιθανότητας να κατατεθεί μια πρόταση για το όνομα που θα είναι απαράδεκτη για την ελληνική πλευρά, κάτι το οποίο η υπουργός Εξωτερικών όφειλε να το έχει αποτρέψει οπωσδήποτε και για το οποίο υφίστανται ακόμη ελπίδες ότι τελικά ο Μ. Νίμιτς δεν θα το πράξει αναβάλλοντας την υποβολή της πρότασής του για ευθετότερο χρόνο και καλύτερη πολιτική συγκυρία.
Το μείζον πρόβλημα, το οποίο δυσκολότερα μπορεί να διορθώσει πρωθυπουργική παρέμβαση, έγκειται στο ότι η ενδοτική διαπραγματευτική τακτική του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο δεν αξιοποίησε καθόλου μα καθόλου τη δυναμική του βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι ώστε να πιεστεί περισσότερο η ηγεσία της ΠΓΔΜ να τηρήσει πιο διαλλακτική στάση, αλλά επέτρεψε επιπλέον να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα σε δύο τομείς.
Πρώτον, ο Νίμιτς κινείται σαν να αγνοεί τη θεμελιώδη ελληνική θέση «μία ονομασία για όλες για χρήσεις». Καμιά από τις προτάσεις του δεν είναι δεσμευτική ως προς τη διεθνή χρήση της όποιας ονομασίας, όπως δικαίως απαιτεί η Αθήνα για να έχουν νόημα αυτές οι διαπραγματεύσεις. Σε τέτοιο πλαίσιο, καμιά υποτιθέμενη λύση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Δεύτερον, ο Νίμιτς επιχειρεί και φαίνεται ότι έχει κατορθώσει να επιβάλει ως παράλληλο θέμα των διαπραγματεύσεων τον καθορισμό της ιθαγένειας του γειτονικού κράτους.
Προτείνεται και συζητείται μάλιστα ως ιθαγένεια η «μακεντόσκι» η οποία στις σλαβικές γλώσσες σημαίνει «μακεδονική». Πρόκειται φυσικά περί επικίνδυνης παγίδας που επιδιώκει να εγκλωβίσει και το θέμα της ονομασίας σε πλαίσιο ευνοϊκό για τα Σκόπια. Πρώτα καθορίζεται το όνομα και από αυτό απορρέει εν συνεχεία η ιθαγένεια. Αν το όνομα π.χ. είναι «Σλαβομακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία», τότε είναι αυτονόητο πως η ιθαγένεια θα είναι «σλαβομακεδονική» ή «βορειομακεδονική», όπως ακριβώς είναι Νοτιοκορεάτες οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας ή Δυτικογερμανοί οι κάτοικοι της Δυτικής Γερμανίας πριν από την επανένωση της Γερμανίας.
ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΙΜΙΤΣ
Οχι στην κατάθεση τέτοιας πρότασης
Επ ουδενί δεν πρέπει να επιτραπεί -με πολιτικά μέσα, εννοείται- στον Μάθιου Νίμιτς να υποβάλει μεθαύριο την απαράδεκτη πρόταση «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έτσι κι αλλιώς θα απορρίψει ασυζητητί μια τέτοια πρόταση, και μόνο η υποβολή της συνιστά διπλωματική ήττα της Ελλάδας.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα φέρει βαρύτατη προσωπική πολιτική ευθύνη, αν δεν έχει καταστήσει σαφέστατο στον Μάθιου Νίμιτς πως η κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης θα θεωρηθεί εχθρική πράξη εναντίον της χώρας μας! Καλά τα ταξιδάκια τα σούρτα - φέρτα και οι δημόσιες σχέσεις γύρω από το όνομα των Σκοπίων, αλλά κάποτε ορισμένα πράγματα οφείλουν να λέγονται με το όνομά τους.

Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]