Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια ψάχνουν ενιαία θέση για το όνομα


Εσωτερική σύγκρουση μεταξύ κομμάτων


Αναμένοντας την τελική πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ προετοιμάζουν την άμυνά τους, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση ναυαγίου οι διαπραγματεύεις θα παγώσουν για μήνες.
Το «διάλειμμα» θα είναι αναγκαστικό, γιατί η νέα αμερικανική διοίκηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, ενώ το Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, χωρίς να συνεκτιμάται η ρευστή πολιτική κατάσταση εδώ.

Το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας το επικρατέστερο) δεν αρκεί για να γίνει αποδεκτή η πρόταση από την Αθήνα, που επιμένει στο «έναντι όλων» (χρήση του νέου ονόματος παντού και όχι μόνο στους διεθνείς οργανισμούς), ενώ απορρίπτει τον προσδιορισμό της εθνικότητας και της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής».
Ο κ. Νίμιτς προσανατολίζεται στον προσδιορισμό makedonski για την υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα διαβατήρια και μέχρι στιγμής η ελληνική διπλωματία δεν έχει καταστήσει σαφές στο εσωτερικό ακροατήριο αν το αποδέχεται ή όχι.
Η Αθήνα δεν θα ήθελε να χρεωθεί το βάρος της απόρριψης της επικείμενης πρότασης Νίμιτς και μπορεί να το επιτύχει εάν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι εμμείνει στη λογική της «διπλής ονομασίας» και της αδιαλλαξίας μέχρι το τέλος.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή θέση στο εθνικό θέμα, εάν αυτό είναι δυνατόν, εν όψει των συναντήσεων που θα έχει αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη ο κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές. Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Α. Μιλοσόσκι δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς πολλά» από αυτή τη συνάντηση και παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση, που θα γίνει μετά την κατάθεση της πρότασης Νίμιτς, προκειμένου να εκφραστούν «τα συμφέροντα της Μακεδονίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Κατήγγειλε μάλιστα την αντιπολίτευση, δηλαδή και τον πρόεδρο Μπ. Τσερβένκοφσκι, για «ασυνέπεια, που δεν βοηθά τη διαπραγματευτική διαδικασία». Υπερασπίστηκε μάλιστα τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη θέση, που έχει οικοδομηθεί επί χρόνια, δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπεται χωρίς την κατάλληλη επιχειρηματολογία».
Το πλέον ενοχλητικό για την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι ο κ. Ν. Γκρούεφσκι έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμβιβασμού. Μέχρι στιγμής η αμερικανική διπλωματία κρατά αποστάσεις στο προσκήνιο και εργάζεται στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσει στοιχειώδη διαλλακτικότητα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Στην Αχρίδα θα βρίσκεται αύριο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς για τη Σύνοδο Υπουργών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]